‘Huidige distributie via internet en DAB+ bereikt maar derde van alle radioluisteraars’

KINK bestaat vandaag anderhalf jaar. Programmadirecteur kijkt via een persoonlijk bericht op facebook terug op de start van zijn online station. Ook vertelt hij waarom graag een FM-frequentie wil bemachtigen.

Michiel Veenstra: ‘Het is nu zo’n twee jaar geleden dat ik definitief de knoop doorhakte en het aanbod accepteerde om programmadirecteur te worden van het gereïncarneerde KINK. Een uitdaging, want hoewel ik naast m’n werk als DJ graag uitstapjes maakte – zelf met podcasts experimenteren, veel ongevraagd advies geven aan de mensen boven me bij m’n oude werk – was ik op papier niet veel meer dan dat: een DJ.
Zaken waar ik wel eens van gehoord had of wist dat ze erbij hoorden maar altijd aan mij voorbij waren gegaan werden ineens realiteit: een muziekdatabase opbouwen, een programmering opstellen, inzicht krijgen in budgetten, op bezoek bij mediabureaus, evaluatiegesprekken voeren, samenwerkingen opzetten en uitvoeren… allemaal nieuw, allemaal gedaan. Niet alleen gelukkig: een steeds verder groeiend team van enthousiaste, bevlogen en kundige collega’s maken KINK.  Op de vooravond van anderhalf jaar uitzenden lees ik dit stuk, gepubliceerd door een vooraanstaand mediabureau. Dat is de zakelijke kant van KINK: je moet reclames verkopen om rond te komen.   
Maar deze mooie woorden komen voort uit een werk van liefde. Een oprecht geloof in een radiostation met een duidelijke muzikale visie, waar muziek die veelal niet op andere zenders gedraaid wordt voorop staat.  We zijn er nog lang niet: de huidige distributie via alleen internet en DAB+ bereikt slechts een derde van alle radio luisteraars. De strijd om de beperkte FM-frequenties is inmiddels losgebarsten en daar zullen en moeten we ons in laten horen, omdat ook die andere 66% van Nederland recht heeft op KINK. Recht op een station dat door menig radiobaas al is weggelachen en niet begrepen wordt.  
Dit kersverse radiobaasje ploetert er nog even vrolijk mee voort.’

18 Comments

  1. Laat maar lekker wegrotten op DAB. Hun doelgroep (is er wel een doelgroep voor?) zal hun vanzelf vinden. Grootste deel van NL wil het gewoon niet in de ether horen! Als dat wel zo was zouden ze jaren geleden al te horen zijn geweest. Het is en blijft een niche zender waar geen winst mee te halen valt. Zou een schande zijn als ze om eigen geiligheid maar blijven bedelen om een FM-frequentie. Zoek het lekker online en stop het de illusie dat het op FM moet.

  2. Ik dacht dat die hele ether veiling met die geclausuleerde kavels ooit was ingestoken om meer variatie op FM te hebben. Maar daar merk je weinig van als je over de FM band draait. Ze draaien allemaal dezelfde muziek, of ze passen wat trucjes toe zodat het een heel eind in de buurt komt. Ik zou het in elk geval toejuichen als KINK een plek op de FM band weet te bemachtigen. Al denk ik dat FM zijn laatste jaartjes gaat uitzingen. Rond 2025 heeft bijna 80% van autorijdend Nederland DAB+ en bluetooth standaard in zijn auto. Thuis en op het werkt neemt het aantal luisteraars per stream ook toe.

    • Sterker nog, in 2003 bij de grote FM verdeling, was er een kavel voor Kink “gereserveerd”. Het kavel waar nu Slam op zit en waar ID&T, die het indertijd kreeg, bijna aan onderuit is gegaan.
      De clausulering is zoiets als nieuwe muziek, niet top 40.
      Naar Veronica, de eigenaar toen van Kink, besloot niet mee te doen met de veiling. Dus als we terug gaan in het verleden is het ook een beetje aan Kink zelf te danken dat er geen FM is.

      In 2022 worden inderdaad de frequenties misschien opnieuw geveild.
      Misschien, want in 2011 en 2017 toen de vergunningen afliepen zijn ze onder druk vd 2e Kamer toch verlengd.
      Bovendien wordt er hard geroepen door de grote commerciele jongens dat die clausulering er af moet. Dus bereid je maar voor op nog meer van hetzelfde.

      Daarnaast verspilt ook de NPO ook nog de nodige FM capaciteit met ondermeer 3FM.
      Voor goede radio, of het nu alternatief is of goede gouwe ouwen etc is geen plaats.

      • @Ruud Helemaal mee eens. Echter KINK en Veronica uit 2003 hebben natuurlijk niets te maken met nu. Toen de zelfde eigenaar. Nu niet en KINK is zelfs helemaal weggeweest.

        Die clausulering moet er echt af en de stekker moet gewoon uit uit het huidige 3FM.

        • KINK × Studio Brussel (op 100.4FM), beste muziek-stations!

          KINK klinkt & klopt. Slim & baas.

          KINK: spreekwoordelijk al op Frequentie Modulatie: precies afgestemd.

        • Als de clausulering er af gaat is Kink kansloos, wordt alles CHR of een variant daarvan.
          Ook Sublime en BNR zijn dan gezien.

      • Dat verlengen hebben ze door de Corona crisis nu ook weer gedaan. En dat is dus al de 3e keer. Niet eerlijk, want zo krijgen nieuwkomers nooit een kans op een FM frequentie. Tenzij ze het kunnen overkopen van een bestaande vergunninghouder. Overigens betwijfel ik het of KINK er verstandig aan doet om flink geld te investeren in een FM kavel. Hun doelgroep weet de weg wel te vinden via de digitale kanalen. Dat FM gaat hoe dan ook inkakken de komende jaren, een FM frequentie wordt nu met de week dat er weer een paar 100 auto’s met DAB verkocht worden minder waard. En dan hebben we het niet eens gehad over de uitrol van 5G. KINK zou dat geld daarom beter kunnen investeren in andere zaken.

        • Er is nog niets verlengd voor een derde keer.
          Er is alleen vraag en de Kamer is er mee bezig, wordt na de zomer voortgezet.

          • @Ruud: Okay dat wist ik niet. Het werd onlangs al gebracht of het bijna rond was. Laten we dan hopen dat de kamer niet met de vraag akkoord gaat. Zodat de kaarten opnieuw geschud kunnen worden.

  3. Op internet zijn genoeg zenders die een gevarieerd scala aan gouwe ouwe muziek draaien.
    Zeker geen eenheidsworst. Ik zelf heb mijn oldieszender in Radio Extra Gold gevonden.
    Niet alleen Engelstalige muziek en niet alleen de bekende platen.

  4. Die paar honderd auto’s met DAB er bij elke week is niets vergeleken met de miljoenen zuto’s die nog ronrijden zonder DAB.

    Alles is op internet te horen, ook CHR, dus die zenders kunnen dan ook meteen van de FM….

    (Ik wil een fatsoenlijke oldies zender op mijn gewonde radioos, en die zijn soms wat ouder want ze gaan zelden stuk.)

  5. Wanneer bekende Nederlanders/radio dj’s een niche radiozender pushen, is dat geen reden om een FM frequentie op te eisen. Dan zie ik liever toekenning van muziekstijlen op basis van objectief onderzoek bij schaarste.

  6. Hmmm… de FM frequenties van 3FM naar Kink dan maar? Zou alleen al hilarisch zijn om de reacties te horen van degenen die niets moeten hebben van verderfelijke commerciële stations en die publieke diensten een warm hart toedragen (meestal omdat ze zelf voor hun inkomen hun hand ophouden bij de belastingbetaler). Want je kunt toch moeilijk stellen dat Kink commerciëler is t.o.v. 3FM, integendeel zelfs.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*