Méér Vermeer: een podcast, interactief museum, VOD-serie en online expositie

MAX brengt Johannes Vermeer tot leven. Niet alleen in een gloednieuwe televisieserie, maar ook online. In De Nieuwe Vermeer Podcast nemen zes getalenteerde podcastmakers de verdwenen werken van de Hollandse meester onder handen, in het interactieve museum worden de werken van de meesterschilders uit het tv-programma opgehangen en voor de online expositie kan heel Nederland zijn of haar eigen Vermeer uploaden. Liever eerst een Vermeer Masterclass volgen? Dat kan op DeNieuweVermeer.nl. Tot slot is er een tweedelige VOD-serie, waarin bekende creatievelingen hun eigen invulling geven aan een werk van Vermeer. Het komt allemaal samen op DeNieuweVermeer.nl.

De Nieuwe Vermeer bestaat uit een televisieprogramma, interactief museum, meerdere exposities, online masterclasses, een video-on-demand-serie én een podcast. Kortom: er is méér Vermeer! Hieronder een overzicht. 

© MAX

Interactief museum en online expositie
MAX brengt online Vermeer en zijn verloren werken tot leven. Bezoekers van DeNieuweVermeer.nl kunnen op ontdekkingstocht in de – op zijn werken geïnspireerde – kamer. Wie was de wereldberoemde kunstenaar uit Delft, hoe ging hij te werk, wat maakt zijn creaties zo levensecht en welke details kenmerken het werk van Johannes Vermeer? Dat is te zien in de kamer van Vermeer. In de 3D-werkkamer zijn elke week de werken van de meesterschilders te bewonderen. Zij maken, begeleid door experts uit binnen- en buitenland, de verloren werken van Vermeer zoals de grootmeester dat zelf gedaan zou hebben.

Ook een vrije categorie, bestaande uit 180 creatievelingen, gaat aan de slag met de verloren werken van Vermeer. Zij maken een persoonlijke interpretatie. Van glas, wol en foto’s tot bouwsteentjes; alles komt voorbij. En al deze werken zijn, dankzij fotografie op hoge resolutie, tot in het diepste detail te bewonderen in de online 3D-expositie. Wekelijks worden hier nieuwe werken onthuld. 

Vermeer-Masterclasses
Wie zelf aan de slag wil, kan op DeNieuweVermeer.nlverschillende masterclasses volgen, met duiding en verdieping van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Elke masterclass staat er één verdwenen werk centraal. Hoe staat het werk omschreven op de veilinglijst en wat was de werkwijze van Vermeer? Wekelijks is er een nieuwe masterclass te zien op de website.

De Nieuwe Vermeer Podcast
Wie zelf aan de slag wil, kan op DeNieuweVermeer.nlverschillende masterclasses volgen, met duiding en verdieping van Pieter Roelofs en Abbie Vandivere. Deze masterclasses vormen het uitgangspunt voor de zesdelige De Nieuwe Vermeer Podcast, waarin audiokunstenaars aan de slag gaan met de verloren werken van Vermeer. In de eerste aflevering staat ‘Een Heer van Stand die zijn handen wast’ centraal. Een man die zijn handen wast; dat zou te zien zijn op de eeuwen geleden verdwenen Vermeer. Maar wat betekent het wassen van je handen in een tijd van weinig hygiëne? Podcastmaker Eva Nijs gaat aan de slag met dit verdwenen doek: “Ik vroeg me toen direct af hoe handen wassen überhaupt is begonnen. Wat is daar de geschiedenis van? In die tijd wisten mensen nog niet van het bestaan van bacteriën, dus wat betekende het toen om je handen te wassen?” Vanaf zondag 12 februariverschijnt er wekelijks een nieuwe aflevering van de podcast. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*