Mediastad verliest steeds meer horecanamen uit de omroephistorie

Met het verdwijnen van café-restaurant De Jonge Haan lijkt er een hoop omroephistorie te verdwijnen. In de vorige eeuw werd De Jonge Haan met de AVRO en VPRO als buren werd al snel de stamkroeg van veel omroepmedewerkers. Veel deals over radio en tv-programma’s zijn aan een tafeltje in de Jonge Haan gesloten. Ook medewerkers van de toen nabij gelegen VARA hadden hier vroeger, onder genot van een alcoholische versnapering, regelmatig een vergadering.

Het was een plek waar de fundamenten van Het Gooische Matras liggen. Frits Bom beleefde in de bezemkast een wild avontuurtje met een omroepster, Koos Postema dronk er na zijn pensioen dagelijks zijn witte wijn en op de grote parkeerplaats achter het café-restaurant overleed NOS-correspondent Haye Thomas in 1996 aan een hartstilstand.

Maar er zijn meer horecagelegenheden waar het omroepvolk met grote regelmaat neerstreek.  Voor een dansje en een drankje gingen omroepmedewerkers begin jaren ‘70 naar de discotheek Scaramouche  (later bekend als Four Roses en Club Gooiland). Ferry Maat draaide daar plaatjes en werd daar ontdekt door Jan van Veen. Een succesvolle radio carrière van meer dan een halve eeuw was het vervolg. Ook Sven van Veen (Radio 10) werkte er jaren later en draaide met Miker G. hier voor het eerst zijn wereldhit ‘Holiday Rap’ . De Hilversumse platenindustrie was hier ook te vinden om hun nieuwe platen en artiesten te pluggen of om een releaseparty te organiseren. De Hilversumse discotheek Baccara werd in de latere jaren ‘70 de nieuwe trekpleister voor mensen uit de media en muziekindustrie.

Het toenmalige Hilversumse café Candlelight, vernoemd naar het radioprogramma van zijn oprichter Jan van Veen was vanaf 1977 de plek voor bekende televisie- en muziekpersonalities, die na afloop van de opnames hier een borrel dronken.  Ook café De Jonghe Graef van Buuren was niet alleen bekend als oudste café in de Mediastad, maar ook vaste ‘afpilsplek’ voor veel omroepmedewerkers. 

Alle bovengenoemde horecagelegenheden hebben de afgelopen jaren een andere naam gekregen. Alleen café Het Tolhuis, De Kei, Het Pandje en Laapershoek zijn de laatste Hilversumse horeca met een omroephistorie (al zijn sommige gelegenheden al lang geen vaste stek meer voor omroeppersoneel).

Wanneer bekende horecagelegenheden na decennia een andere naam of nieuw concept krijgen, dan staat (social) media vaak vol van kritische berichten, zoals ‘De omroephistorie wordt weggespoeld’ of ‘De nieuwe eigenaar heeft geen historisch besef’. Veelal zijn deze emotionele hartenkreten, die niet veel anders zijn dan toen V&D ten onder ging. Mensen vinden het jammer, maar kwamen er zelf dikwijls nooit meer. Een nieuwe naam aan de gevel brengt zelden de oude gloriedagen terug en doorleunen op het verleden resulteert ook vaak tot niets  Daarnaast wordt een naamsverandering zelden doorgevoerd als een (horeca)merk nog heel succesvol is.

2 Comments

  1. Mooi geschreven Richard.

    Zo noemen oud omroepmedewerkers het gebouw waar Talpa nu zit nog steeds “De NCRV”.
    En voor Talpa zat natuurlijk ons pensioenfonds daar.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*