Maud Mulier wint jubileumeditie NTR Radioprijs

Maud Mulier van het Koninklijk Conservatorium AP Hogeschool Antwerpen heeft de 25e editie van de NTR Radioprijs gewonnen, de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers. Dat heeft de NTR vandaag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Roode Bioscoop.

Mulier maakte met haar documentaire ‘Geduld, Californië’ een intiem portret van een gezin en hun manier van omgaan met dood en rouw, dromen en religie. In totaal waren elf programma’s uit Nederland en Vlaanderen genomineerd. Het aantal inzendingen bedroeg 30.

Het juryrapport: “De jury steekt de loftrompet over ‘Geduld, Californië’. Ze vindt het spannend, het programma heeft een mooie opbouw en vormt een betoverende parabel tussen de dood van de moeder en Disney. Pas halverwege komen alle puzzelstukjes bij elkaar en brengen een kaakslag toe. De ontroering die dit programma teweeg brengt zijn als nagels over een schoolbord, ze gaan door merg en been. De maakster heeft zich niet laten leiden door conventies, maar heeft op eigen wijze een filmische documentaire gemaakt waarbij zij het risico aandurfde (door het lange, wat onduidelijke begin) dat de luisteraar afhaakt, maar het pakt hier positief uit. Geluidstechnisch heeft de jury wel wat kritische kanttekeningen, maar de maakster is er in geslaagd de ontroering heel te houden en er geen tearjerker van te maken. Dit programma verdient een eerste prijs.”

De jury bestond dit jaar uit Marwil Straat,  zendermanager NPO  Radio 4 (juryvoorzitter), Clement Tonnaer, docent Journalistiek Fontys Hogeschool Tilburg,  Suzanne Bosman, presentatrice EenVandaag, Arno Peeters, editor en geluidskunstenaar en Co de Kloet, programmamaker NTR en presentator Radio Doc. De afgelopen weken besteedde Radio Doc op NPO Radio 1 ruim aandacht aan alle genomineerde programma’s en de makers. De tweede prijs ging ook naar Vlaanderen en wel naar de documentaire ‘La valla’ van Hadewijch Vanhaverbeke van RITCS Audiovisuele Kunsten in Brussel. De Publieksprijs, waarvoor kon worden gestemd op Facebook, belandde bij een studente van dezelfde opleiding: Julie Nevejan, met haar documentaire ’20 juli 1969′.

Alle genomineerde programma’s zijn te beluisteren op de Facebookpagina van de NTR Radioprijs.

Overzicht van 25 jaar NTR Radioprijs: www.ntr.nl/radioprijs.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*