‘Matthijsgate zat er aan te komen’

Vorig jaar zomer verscheen van de hand van journalist en ex-mediadirecteur van de KRO Ton Verlind het boek ‘Een schitterende slangenkuil met kritische opmerkingen over de cultuur die zich in de loop van de tijd bij de publieke omroep heeft ontwikkeld. Verlind beschrijft een informele beslisstructuur, waarbij de verantwoordelijkheden onduidelijk zijn en partijen (NPO en onafhankelijke omroepen) tegenover elkaar staan. Er is bovendien een veel te sterke gerichtheid op de markt, lees kijkcijfers.

Maatschappijfilosoof Robin Brouwer bekritiseert in het boek de ‘talkshows nieuwe-stijl’ die hij hét voorbeeld van een morele fruitmand noemde. ‘Het vermogen om kritisch en journalistiek onafhankelijk te opereren wordt begrensd door de opdracht van het pro- gramma om hoge kijkcijfers te halen en ook door de maatschappelijke en materiële positie van de presentatoren. Ze horen tot de goedbetaalde elite, waardoor ze maar moeilijk kritisch kunnen zijn naar ondernemers en bestuurders of gewone mensen, die de grenzen van het maatschappelijk aanvaardbare overschrijden’. Nu blijkt dus dat een gevierd presentator omwille van het succes zelf die grenzen overschrijdt. Dat maakt het volgens Ton Verlind nog navranter.

Hoe kijkt Verlind aan tegen de situatie van nu? ‘Laat het ‘schitterende’ maar weg uit de titel van mijn boek’, zegt hij. ‘Dan blijft ten aanzien van de NPO slangenkuil over en dat komt aardig in de buurt van de werkelijkheid’, aldus Verlind die er zich over verbaast dat het boek buiten de publieke omroep veel aandacht kreeg maar binnen de publieke omroep tot geen enkele nieuwsgierigheid leidde. ‘Ik kreeg één reactie van een omroepdirecteur. Onlangs vroeg ik hem of mijn beeld van de interne cultuur klopt. ‘Lees je eigen boek’, zei hij’. Van de publieke omroep kwam geen enkele reactie. Niet uit de raad van bestuur, niet uit de raad van toezicht, niet van netmanagers, niet van de omroepen. Verlind: ‘Overigens de normale gang van zaken als je over de publieke omroep iets zegt. Het klopt met mijn beeld dat het systeem vooral met zichzelf bezig is en niet geïnteresseerd in welke input dan ook. De omroep is losgezongen van de werkelijkheid en dat breekt het bestel nu op’. Wie wil weten hoe de publieke omroep in Matthijsgate terecht kon komen raadt Verlind aan, alsnog ‘Een schitterende slangenkuil’ te lezen’. In de podcast die hij deze week maakte samen met Frank du Mosch pleit hij er voor om het onderzoek naar de situatie bij de publieke omroep brederte trekken dan alleen de affaire Van Nieuwkerk en te laten uitvoeren door onafhankelijke maatschappij wetenschappers en niet onder verantwoordelijkheid van de NPO (de ‘usualsuspects’) onder wiens medeverantwoordelijkheid deze mediacrisis is ontstaan.


4 Comments

 1. “Wie wil weten hoe de publieke omroep in Matthijsgate terecht kon komen raadt Verlind aan, alsnog ‘Een schitterende slangenkuil’ te lezen.”

  Al jaren was in de wandelgangen bekend wat er bij DWDD aan de hand was, maar Verlind wist van niks. En dan nu net doen alsof hij het allemaal had voorzien, Verlind de schitterende ziener van Hilversum. Nou, laat dat schitterende maar weg en voor de Sint en voor onder de kerstboom raad ik eenieder de bescheurkalenders van Dirkjan, Loesje, of Fokke en Sukke aan. Een veel betere kijk op de wereld en daar kan je ook nog iedere dag om lachen.

  (De ‘usual suspects’ is een kwoot uit de filmklassieker Casablanca die vandaag precies 80 jaar geleden op 26 november 1942 in New York in première ging. Toeval bestaat niet, echte liefde wel.)

  Giel was er van de week ineens niet meer en heeft Leo de honneurs waargenomen. De een zegt hij is op vakantie naar de Bahama’s en zit daar achter een reuzenpils, de ander meent te weten dat Giel even rust nodig heeft. Om straks een wereldreis te maken. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar komt ie nog terug …?

  +

  I am the egg man
  They are the egg men
  I am the walrus
  Koekoekoeroe

 2. EXCUSES

  Minister Franc Weerwind van Afro-Surinaamse afkomst gaat de excuses voor het slavernijverleden aanbieden. Op maandag 19 december in Suriname. Niet door Marc Rutte of de Koning, maar uitgerekend door een Surinaamse Nederlander. Alsof schrijfster Marga Minco – die nog leeft – waarvan het overgrote deel van haar Joodse familie door de nazi’s werd vermoord de excuses voor de Holocaust moet gaan maken. Dit kan niet, dit mag niet gebeuren. Houdt ’t dan nooit op!

  #stay woke

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*