Martine van der Spek (NPO Radio 2): ‘Het tijdstip speelt niet mee in het programma’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Martine van der Spek (EO Holy Hits/ NPO Radio 2)

Je bent zeer actief op de radio. Op zondag ben je als redacteur, producer en sidekick te horen bij het radioprogramma ‘Thank God It’s Sunday’, verder doe je elke week een programma bij KX Radio en dan nog de podcasts ‘3FM Tussenuur’ en ‘Het kan je buurman zijn’. Had je nog wel tijd over om ook nog het nachtprogramma ‘Holy Hits’ samen te stellen?
Zeker, in m’n agenda is het een en ander verschoven zodat ik nu ook alle aandacht voor Holy Hits kan hebben. Daarnaast hoef ik het gelukkig niet helemaal alleen te doen, want producer Bert is er ook nog. Plus ik krijg veel energie van het programma, dat helpt ook!

Wat is de reden dat jouw nachtprogramma Holy Hits niet live wordt uitgezonden?
Het tijdstip speelt niet mee in het programma. Ik speel niet in op het moment. Het gaat echt om de muziek en de verhalen achter de platen.

Vanaf zaterdagochtend is er ook een podcast beschikbaar. Wordt hier al veel gebruik van gemaakt?
Ja! Ik merk in de reacties dat deze optie gewaardeerd wordt. Juist omdat dit een categorie muziek is waar sommige mensen bewust voor kiezen en ook nieuwe tracks van willen ontdekken. Die zoeken dan nu heel eenvoudig in de podcastapp de uitzending op en streamen ‘m op welk moment ze maar willen.  

Het nachtprogramma is pas sinds begin januari op NPO Radio 2 te beluisteren. Merk je dat de luisteraar jouw programma al gevonden heeft?
Ja, ik check altijd zelf de appjes van de mensen die in de nacht luisteren en daar zie je dat sommigen verrast zijn, het leuk vinden, en anderen liever naar reguliere tracks luisteren. Online (via podcast) zitten de mensen die hier echt op wachten en de muziek te gek vinden. Die reacties zijn natuurlijk altijd leuk om te horen.

Hoe populair is christelijke popmuziek in Nederland?
Bij een breder publiek niet zo populair, denk ik. Er is wel een markt die dit al langer checkt en luistert natuurlijk, maar wat mij betreft kan het veel meer samengaan met muziek buiten deze categorie.

Zijn Holy Hits ook voldoende interessant voor luisteraars zonder christelijke achtergrond?
Absoluut. Er zijn ook artiesten die met een been in de mainstream staan en met de andere in de christelijke scene. Denk aan een Avril Lavigne die we allemaal nog kennen van ‘Sk8erboi’ en nu met ‘Head Above Water’ haar zoektocht naar zingeving doorzet. Dat vind ik leuke tracks om op in te haken. Daarnaast wordt er echt veel goeds gemaakt uit elk muziekgenre die tekstueel inhaken op thema’s als leven, twijfel, hoop, bijvoorbeeld. Relevant voor elk mens die af en toe over meer nadenkt dan de issues van de dag, lijkt me.

Wat is volgens jou de magie van nachtradio? 
Als je echt in het holst van de nacht zit is de beleving ongetwijfeld anders dan die van mij. Voor mij was het heel geinig om te lezen dat iemand de kroeg uitrolde en nog even en stukje ‘Holy Hits’ meepakte. Voor die mensen ben ik van plan er eens live te gaan zitten, om dat moment wel te voelen.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*