Martin Bosma (PVV) stelt kamervragen over diversiteitsbeleid NOS

Bosma heeft schriftelijk vragen gesteld aan minister Slob over de wijze hoe de NOS omgaat met diversiteit. 

Eind vorige week kwam de NOS in het nieuws door de ‘divibase’ en de ‘divibokaal’ om diversiteit in hun journalistieke activiteiten te stimuleren. Vanuit zowel linker als rechterzijde kwam er kritiek op hoe de omroep met diversiteit omgaat. Omroepmedewerker en columnist Özcan Akyol sprak zelfs over ‘elite rascisme’.

Inmiddels heeft NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff al bekend gemaakt dat de ‘divibokaal’ niet meer uitgereikt zal worden, maar de ‘divibase’ wel gebruikt blijft worden. 

Bosma wil onder andere van de minister weten in hoeverre NOS journalistieke waarden zoals objectiviteit hierdoor worden aangetast en het diversiteitsbeleid zich verhoudt tot de Mediawet, in het bijzonder artikel 2.1.2. 

1 Comment

  1. Als slachtoffer van dit incident kan ik alleen maar beamen dat het goed is dat er kamervragen gesteld worden. Helemaal eens met Eus. Er mij nooit verteld dat ik in een speciale ‘kleuringen’-database (Want dat is de DiviBase feitelijk) zou komen met vermelding van afkomst. En dan ook nog die (gelukkig afgeschafte) DiviBokaal. Wat een ‘slap in the face’ is dit zeg voor ons ‘nieuwe Nederlanders’. Goede bedoelingen is geen excuus hiervoor.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*