Martijn Kolkman (Qmusic): ‘Het voelt als een warm bad met superleuke luisteraars’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Martijn Kolkman (Qmusic).

Je bent niet alleen een nachtvlinder, maar ook een bezige bij. Van dinsdag tot en met vrijdag ben je tussen 12 en 2 in de nacht te horen. Je bent overdag druk als voice-over voor diverse tv-programma’s en reclames. Tevens draai je op drive-inshow van Qmusic The Party. Waar haal je de energie vandaan om zo vaak nachtradio te maken?
Daar sta ik eigenlijk nooit bij stil, het gaat gewoon vanzelf. Je moet natuurlijk wel op jezelf letten en sporten. Bij Qmusic heb ik meerdere uitdagingen gekregen in de afgelopen 13 jaar. Ik ben ervan overtuigd dat nieuwe uitdagingen je ook elke keer weer nieuwe energie geven. De nacht tussen 00-02 uur had ik al een tijdje op mijn wishlist staan. Een programma waarin weinig gescript is en alles aankomt op het moment.

Dit jaar ben je precies 20 jaar op de landelijke radio te horen. Hoeveel jaar hou je het nog in de nacht uit?
Als ik dat zou weten dan zou ik waarzegger worden 😉  Waarom denken aan een eindpunt, als je net bent begonnen met een nieuw programma. Zo ben ik niet. Het voelt als een warm bad met superleuke luisteraars die elke dag weer met de mooie, ontroerende en grappige verhalen komen. Kortom, voorlopig houd ik Nederland nog wel even wakker.

Veel dj’s melden dat zij met hun nachtprogramma een speciale band opbouwen met het trouwe publiek. Wat merk jij daarvan?
Absoluut. Je merkt al na een aantal weken dat er regelmatig dezelfde mensen terugkomen. Het is leuk om die weer te spreken. Het voelt als een café waar je zo af en toe binnenkomt voor een biertje of wijntje en lekkere muziek.

Wat maakt nachtradio volgens jou zo special?
De intimiteit en vrijheid. De afgelopen jaren heb ik veel nachtradio gehoord als ik na het draaien voor The Party naar huis terugreed. Ik denk dat het heeft bijgedragen aan hoe ik nu de nachtshow nu doe.

Nachtluisteraars zijn trouw aan hun nacht-dj’s, maar waarom zouden ze toch eens een keer naar jou moeten omschakelen?
Jezelf verkopen kan je alleen door elke dag een leuk en goed programma te maken. Met ziel en zaligheid, zoals mijn vader altijd zegt. Kortom kom een keer langs en misschien is het gras inderdaad groener aan de overkant.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*