Marjoke Roorda overleden

Voormalig VPRO-presentatrice Marjoke Roorda is op 25 januari over 72-jarige leeftijd overleden. Op zaterdag 4 februari is er een afscheidsdienst in Delft.


Van 1978 tot 2013 was zij werkzaam voor de VPRO. Marjoke Roorda bekend als Brigadier van de Muziekpolitie, was een vooraanstaande figuur in de Nederlandse radio- en televisiewereld. Geboren in Delft, begon ze haar carrière in de media door haar interesse in protesten en maatschappelijke bewegingen. Ze kwam bij de radio na een ontmoeting met een VPRO-medewerker en klom op tot redacteur en later presentator.

Roorda maakte naam met haar unieke en enigszins chaotische radiostijl. Ze was vooral bekend van haar nachtprogramma op VPRO-radio, ‘De teringherrie van Brigadier Roorda van de Muziekpolitie’, waar ze onconventionele muziek draaide en afsluitte met haar kenmerkende strijdkreet “QQleQ!”.

Haar werk was divers, variërend van muziekfestivals tot lokale reportages. Marjoke’s meest opmerkelijke programma, ‘De Plek’, nam luisteraars mee naar verschillende locaties in Nederland, waar ze licht wierp op lokale kwesties en verhalen. Ze was ook betrokken bij de televisieproductie, waaronder het VPRO-programma ‘De Firma Interview’, dat zich richtte op de kunst van het interviewen.

Roorda was een pionier in het aanmoedigen van vrouwelijke deelname in de DJ-wereld, door workshops ‘Discjockey voor meisjes’ te ondersteunen. Ze geloofde sterk in de kracht van media om mensen tot nadenken en actie aan te zetten.

Gedurende haar loopbaan bij de VPRO, van 1994 tot 2013, droeg Marjoke bij aan diverse programma’s zoals ‘De Plek’, ‘MaDiWoDo’, ‘Geluk van Nederland’, ‘Vrije Geluiden’, en vele anderen. Haar nalatenschap als een inspirerende, eigenzinnige en betrokken mediapersoonlijkheid zal voortleven in de vele levens die ze heeft beïnvloed.

6 Comments

  1. Ik ben nog bij haar op bezoek geweest bij toen nog, Hilversum 3 s’avonds van 20.00uur – 22.00uur. Programmanaam is mij even ontschoten. Het was een hele leuke vrouw. En toen lekker met haar zitten kletsen vooral over de radio.

  2. Ik kan me nog Toga Party herinneren, voorafgaand aan Nozems a Gogo ( met Fons & Lotje, zucht…). Woensdagmiddag en dan muziek uit de jaren 50 en 60. Zeer opvallend accent idd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*