‘Marjan Hammersma maakte een foute afweging rond melding klokkenluider over misstanden NPO’

Marjan Hammersma, de hoogste ambtenaar van het ministerie van OCW heeft een foute afweging gemaakt toen zij sprak met een klokkenluider over mogelijke misstanden bij de publieke omroep. Zij meldde haar vriendschap met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman niet. Daardoor ontstond de schijn van belangenverstrengeling en is de melding van de klokkenluider niet correct verlopen. Dat blijkt uit onderzoek door de Auditdienst Rijk.

De klokkenluider kwam bij kamerleden terecht die de persoon doorverwezen naar het ministerie van Onderwijs, waar Media onder valt. Marjan Hammersma ging vanuit het ministerie zelf het gesprek aan met de klokkenluider, terwijl zij innig bevriend was met NPO-baas Shula Rijxman. Na het gesprek hoorde de klokkenluider niets meer van Hammersma. Pas later kwam de persoon achter de vriendschap tussen de topambtenaar en Rijxman, wat tot ‘gevoelens van onveiligheid’ heeft geleid. De klokkenluider zou nooit naar het ministerie zijn gegaan als hij of zij had geweten van de privérelatie. De klokkenluider wilde ook niet meewerken aan het onderzoek.

Hammersma kan ondanks haar foute afweging wel aanblijven als hoogste ambtenaar. Er is geen bewijs gevonden van ‘misbruik of vermenging van belangen’ en er is niet bewezen dat Hammersma niet ten goede trouw heeft gehandeld.

Minister Dijkgraaf met een aantal structurele verbeteringen die dergelijke fouten in de toekomst moeten voorkomen. Zo komt er een heldere standaardprocedure die voor externe meldingen geldt en bij elke ambtenaar bekend moet zijn. Volgens Dijkgraaf benadrukt deze zaak dat een een transparante cultuur noodzakelijk is om integriteitsrisico’s en (de schijn van) belangenverstrengeling te minimaliseren.

6 Comments

 1. Pappen en nathouden is het moraal bij de overheid, dat blijkt telkens weer. Hammersma heeft actief de zaak naar zich te getrokken, want in haar functie voer je normaal gesproken niet zelf het gesprek met klokkenluiders. Gelukkig is Hammersma lid van de juiste politieke partij, zodat ze haar baan kan behouden.

  • @ Wim…..

   Die conclusie gaat mij te ver. Erg kort door de bocht, zeker nooit gewerkt bij de PO ?
   Ik wel, 35 jaar maar nooit iets van gemerkt. Wim, kom maar op met “al die D66 ers bij de NPO. Zal wel niet.

 2. Mevrouw Hammersma had moeten zeggen: “dit gesprek ga ik niet aan, want het gaat over mijn vriendin”.
  Maar ja, daar moet je wel lef voor hebben…..

  En als je dit niet zegt en ook niet meldt dat je bevriend bent met de persoon waar de klacht over gaat, dan heeft dit in Nederland toch geen consequenties…..

1 Trackback / Pingback

 1. Martin Bosma vraagt kamerdebat aan na schijn van belangenverstrengeling Shula Rijxman - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*