Margriet van der Linden presenteert nieuwe taalquiz

De NTR presenteert een nieuwe taalquiz: De Tafel van Taal. Vijf weken lang strijden prominente taalliefhebbers tegen elkaar in een vrolijkspannende quiz met vragen waarop het antwoord eigenlijk bij iedereen op het puntje van de tong ligt. Want taal verbindt ons allemaal.  De Tafel van Taal wordt gepresenteerd door Margriet van der Linden.

Een tafel vol vragen
De Tafel van Taal wordt gespeeld door teams van twee bekende Nederlanders die, de titel zegt het al, het spel aan een grote tafel spelen. De teams krijgen om beurten vragen die over twaalf categorieën verspreid zijn. De categorieën verschillen per aflevering, maar hebben altijd een taalkundig thema als uitgangspunt, zoals etymologie, spelling of de herkomst van spreekwoorden. Tijdens het spel kunnen de teams elkaar dwarszitten door troeven in te zetten. De quiz werkt toe naar een finale waarin een rebus moet worden opgelost. Het team dat zijn rebus het snelste oplost, is de winnaar.

Kandidaten
De Tafel van Taal wordt gespeeld door teams van steeds twee taalliefhebbers. Aan tafel bij Margriet spelen onder anderen Kim van Kooten en Wart Kamps van de tv-serie Missie Aarde met elkaar, vormen Rik van de Westelaken en Frank Houtappels een team, treden Astrid Kersseboom en weerman Marco Verhoef in het strijdperk en laten Toine van Peperstraten en Jan van Halst zien dat ze behalve van voetbal ook veel van taal weten.

De vragen
De Tafel van Taal verkent taal tot in haar verste uithoeken: is het ten alle tijde? Te allen tijde? Of ten allen tijden? ’t Kofschip heet tegenwoordig XTC-koffieshopje, maar hoe werkt de regel in de praktijk? Schrijf je geüpdate, geüpdatet, ge-updatet of ge-update? Komt het woord sperzieboon uit Perzië, is het een verhaspeling van haricot vert of stamt het af van asperge? En is het Dr., Dr, dr. of dr?

Eén taalkenner van de week
Maandag, dinsdag en woensdag spelen steeds twee teams tegen elkaar. De twee best scorende teams van die dagen spelen op donderdag tegen elkaar in de halve finale. Het team dat die halve finale wint, zien we vrijdag terug in de finale. Maar dan spelen ze tegen elkaar. Elke week kent dus een taalkenner van de week.

Uitzendingen: vanaf 25 april vijf weken lang, elke werkdag om 19.55 uur op NPO 2
De Tafel van Taal is een productie van TINCAN in opdracht van de NTR.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*