Margreet Spijker: ‘Bert Huisjes heeft zich geschikt naar de Hilversumse mores’

WNL-presentatrice Margreet Spijker stelt in een NRC-interview dat omroepbaas Bert Huisjes zich heeft moeten schikken naar de Hilversumse mores, in het belang van de WNL, onder druk van de NPO.

Spijker presenteerde onder andere WNL op Zondagen het radioprogramma WNL Op Zaterdag, maar sinds begin dit jaar zit zij zonder programma. Niet een beslissing van Huisjes, maar van de NPO-top.  

Spijker maakt zich zorgen om de pluriformiteit van de omroep: „Tot niet zo lang geleden kwamen bij WNL tegendraadse mensen aan het woord die buiten de lijntjes kleurden. Jan Dijkgraaf, Marianne Zwagerman, Arnold Karskens – de roeptoeters rechtser dan de VVD. Of je het met ze eens bent of niet, die brengen wel een geluid wat je anders niet hoort bij de publieke omroep. Maar die zijn allemaal geruisloos verdwenen, toen de volwaardige status van de omroep dichterbij kwam. Zo verschraalt de pluriformiteit, omdat de NPO bang is om extreem-rechts in de kaart te spelen.”, aldus Spijker. Ook Koster is als freelancer niet meer werkzaam bij WNL sinds hij bij Follow the Money een kritische reeks artikelen schrijft over de NPO. 

Bert Huisjes meldt in het interview niet eens te zijn met met Margreet Spijker. 

Lees verder op NRC.nl


11 Comments

 1. Dit is de oorzaak waarom steeds meer mensen zich tegen de omroep gaat keren en journalisten niet meer veilig zijn , een grote groep wordt niet meer gehoord en werkt de omroep juist mee aan tweedeling.

  Al ze hun journalisten veilig hun werk willen laten doen,en gewoon hun auto’s met logo kunnen blijven rondrijden zal ik toch erns heel goed na denken en de grote groep die de omroep links laat liggen ook een stem te geven ook al zal het niet politiek correct zijn en het schoppen is tegen de politieke elite, daar mee krijg je wel je vertrouwen terug , op deze basitzoals ze nu doen gebeurt dat niet en moet je vrezen voor het ergste .

 2. Inderdaad steeds meer mensen keren zich tegen ‘de omroep” zoals jij schrijft. Bedoel je daar de gehele omroep mee? Dus ook de commercie?

  Komt ook door stelselmatige vaak ongefundeerde kritiek die jij hier en ook elders post.
  En dan zijn er mensen die zeggen:”ik heb het gelezen”…..

 3. Moedig van haar om dit aan te kaarten. Zouden meer mensen in het Hilversumse moeten doen. Kunnen ze zichzelf de volgende dag net wat beter in de spiegel aankijken.

 4. Ik mis wnl ontzettend
  Vooral als je leest dat de NPO top niet gediend is van ……. Ik vind dit een schande. Persvrijheid laat me niet lachen

 5. Wat Margreet Spijker zegt is op zich waar! Maar wat zij kennelijk niet in de gaten heeft is dat Omroep WNL vanaf het begin al niet overtuigend rechts was! Het is een CDA/VVD omroep die pretendeert rechts te zijn maar dat absoluut niet is.

  Dat zij klaagt dat Omroep WNL flets geworden is kan in haar beleving wel kloppen maar ik adviseer mevrouw Spijker eens alle interviews van Rick Nieman met Geert Wilders te bekijken. Geert Wilders wordt in alle interviews door Rick Nieman op een vijandige manier geïnterviewd waarbij het van heer Nieman zijn bek afstraalt dat hij het zwaar oneens is met het Geert Wilders zijn ideeën over asielbeleid.

  Omroep WNL zou een omroep moeten zijn waarbij Geert Wilders in ieder geval zonder vijandigheid zijn opvattingen mag uiten. Helaas is dit niet het geval. Op de manier zoals Rick Nieman Geert Wilders interviewt kan hij net zo goed bij een BNNVARA programma aanwezig zijn. Daar weet hij tenminste van te voren dat hij over asielbeleid vijandig en negatief bejegend wordt.

  Omroep WNL zou een omroep moeten zijn waarbij Geert Wilders niet negatief bejegend zou worden. Helaas blijkt dit niet zo te zijn. Maar ik begrijp het wel, Als er voor een CDA/VVD omroep een mogelijkheid dient om een electorale concurrent te beschadigen laat je dat natuurlijk niet na.

  Daarom krijgen we nu tot grote ergernis van bijvoorbeeld hierboven genoemde Juul Geleick Ongehoord Nederland. We gaan eens zien hoelang zij hun opvattingen mogen uitdragen voordat de NPO hen gaat tegenwerken?

 6. Schijterigheid regeert in Hilversum . Argumenten worden niet geaccepteerd en tegengas leidt tot ’n frontale botsing. Zolang er lui aan de “TOP” zitten die worden benoemd , dus niet solliciteren !, worden het altijd vriendjesklieken en vooral met de “baas” meelullen. Waar is ’n behoorlijk dwarse mening gebleven en wordt er op niveau , stevig over het een en ander gedebatteerd ?? Bij géén omroep, want dan wordt engnek Klein boos of likkertje Bosma (?) , ik bedoel dat baasje van de radio die zich er zó voorbeeldig in weten te manoeuvreren. U kent zulke types wel, naar boven likken en naar beneden trappen !!! Dat is ’n leiding die bij welk bedrijf dan ook, er binnen 3 maanden uit zouden liggen !!!

 7. Dus door Berts zijn zwakke knietjes geen Marianne Zwagerman…geen Jan Dijkgraaf en geen Arnold Karstens meer bij WNL.

  Daarvoor dank Bert Huisjes

  Want meestal zijn de meningen van deze 3 niet te rechts maar te lomp.

  Maar..nu Spijkers zelf weg moest pas de sneer van Spijkers.
  Gelukkig is Karstens een eigen omroep begonnen…wie weet belt hij Spijkers.

 8. En maar beweren dat Hilversum ‘heus niet links is’. Laat me niet lachen. Ik vond het altijd al verdacht dat dit programma op zaterdagmiddag zat weggedrukt alwaar het maar al te vaak voortijdig werd onderbroken door sportverslagen. Erg jammer voor Margreet Spijkers, die een uitstekende presentatrice is. Opvallend stil blijft het ook vanuit de rest van Hilversum, van dezelfde mensen die altijd de mond vol hebben van ‘pluformiteit’ en ‘diversiteit’ – ja, alleen als het uit eigen mening betreft dus.

 9. HEEL GRAAG met spoed Margreet terug op de zaterdag middag. Wordt gemis; de “kantine” haalt het bij lange niet! Een soort “giechelshow” waarbij zelfs nieuwslezers/weermensen niet serieus worden genomen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*