Manifestatie 100 jaar NSF niet in 100-jarige Mediastad, maar in Driebergen

Dit jaar wordt in Hilversum uitbundig gevierd dat het op 27 februari 100 jaar geleden was dat de NSF, de Nederlandse Seintoestellen Fabriek, werd opgericht. De basis van het ontstaan van Hilversum als Mediastad. Vreemd genoeg wordt de manifestatie ‘Draadloos als leidraad’ over dit heugelijke en historische feit, op 16 en 17 juni, niet gehouden in de Mediastad Hilversum, maar in Driebergen.

De geschiedenis van de NSF begon overigens ook niet in Hilversum, maar in Amsterdam. Op het kantoor van notaris Frederik Hendrik van den Helm in de hoofdstad werd op 27 februari 1918 de oprichtingsakte van de N.V. Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) opgemaakt. In deze akte is te lezen dat de NSF tot doel heeft: het maken van alle installaties, inrichtingen, toestellen en werktuigen, bestemd voor of betrekking hebbende op draadloze telegrafie en telefonie, seinwezen en andere soortgelijke onderwerpen.

Op beide dagen kunnen radio-uitzendingen anno 1925 worden bijgewoond. Verder is er een expositie van NSF radiotoestellen uit de periode 1923-1955, op zaterdag is er een radiobeurs (10.00 tot 14.00 uur, entree €8, -) en op zondag is er radio-reparatiedag.

Tijdens de radio-uitzend-demonstraties wordt met apparatuur uit 1925 een uitzending verzorgd. Elders in het gebouw kan worden beluisterd hoe deze ‘live’ muziekuitzending klinkt op oude radio’s en luidsprekers. De verbetering van de geluidskwaliteit tussen circa 1923 en 1950 zal goed te horen zijn. Voor de expositie met historische NSF radio’s zijn diverse toestellen uit verschillende verzamelingen samengebracht. Zelden stonden zoveel verschillende toestellen van dit merk bijeen. Op de ruilbeurs kan een oude radio worden gekocht of naar onderdelen worden gespeurd. Op de radio-reparatie dag kan iedereen zijn defecte buizenradio gratis laten repareren. Een team van experts is hiervoor aanwezig.

De manifestatie wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio (NVHR) en het Radio Amateur Museum. De ‘live’ muziekuitzendingen worden verzorgd door het Walter Mooij Jazz Trio (zaterdag), het ‘strijkje’ Trio Sorelli (salonmuziek) (zondag van 11.00-14.00 uur) en Mabel’s Dream (jazz anno 1930) (zondag van 15.00-17.00 uur). De uitzendingen zijn alleen op de manifestatie zelf te horen.

De activiteiten vinden plaats om te herdenken dat 100 jaar geleden de Nederlandse Seintoestellen Fabriek werd opgericht. De directie koos bij de oprichting in 1918 Hilversum als locatie voor de fabriek, daar was de grond goedkoop. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Hilversum de mediastad van Nederland werd. Het was voor de omroep aantrekkelijk om zich nabij de NSF, een centrum van radiotechniek, te vestigen. De NSF produceerde naast professionele omroep- en communicatieapparatuur ook toestellen voor de huiskamer. Draadloos als leidraad; de productie en verbetering van ‘de draadlooze’ (de oude benaming voor radio) was het doel van de onderneming. Eind jaren twintig nam de invloed van Philips op de NSF toe en uiteindelijk werd de NSF onderdeel van het Philips-concern.

Tegen gereduceerde prijs van €15, – is tijdens de manifestatie een facsimile uitgave van het Gedenkboek NSF 1943 verkrijgbaar. Dit boek is destijds niet uitgegeven.

Bron tekst en foto: NVHR (Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*