Makers in the Spotlight: Gwen (BNNVARA)

Hilversum is de stad van creatieve makers. De recente Monitor Creatieve Industrie 2019 van Media Perspectives bevestigt Hilversums unieke positie in de creatieve industrie. Een kleine stad, maar een grote concentratie aan mooie bedrijven! In deze reeks van Live Hilversum Business interviewen we creatieve makers uit de stad. Aflevering 1: Gwen van BNNVARA.

Van een creatief beroep kon je helemaal niet leven volgens haar ouders. Dus ging Gwen verpleegkunde doen. Door een promo op facebook van de BNNVARA Academy werd het creatieve vuurtje weer aangewakkerd. Ze besloot zich op te geven. En met succes. Inmiddels is Gwen camjo voor het programma Spuiten & Slikken. En is ze nog lang niet klaar in de mediawereld.

Backstory
“Ik was 16 jaar oud en klaar met de Mavo. Wat ga ik doen? Wat kan ik? Wat wil ik? Ik had me ingeschreven voor het Media College. Al van jongs af aan wilde ik iets met vormgeving doen. Het liefst (audio)visueel. Uiteindelijk werd ik ook aangenomen. Maar mijn ouders vonden dat ik ook een ‘echte’ studie moest gaan doen. Want creatief en geld verdienen? Dat ging volgens hen niet samen”.

Gwen koos daardoor voor de opleiding Verpleegkunde en dus niet het Media College. Ook al had ze geen enkele affiniteit met het vak. Ze heeft de studie, met tussentijdse burn-out, afgemaakt en is gaan werken in de zorg. Al snel raakte ze alle motivatie kwijt. Een zegen, zo zegt ze achteraf. Haar toenmalige vriendje haalde haar over om een videoclip voor hem te maken in haar vrije tijd. Ze deed het en het creatieve vlammetje ging weer branden. 

Van HKU naar BNNVARA Academy
“Ik wilde iets doen wat ik zelf wilde! Na 2 jaar werken in de zorg merkte ik dat het echt niet mijn ding was. Ik was echt ongelukkig. Ik schreef me in bij de HKU Utrecht en werd toegelaten tot de vooropleiding. Nog voordat ik begon aan de opleiding zat ik samen met mijn beste vriendin op de bank. We zagen een promo voorbijkomen van BNNVARA Academy. Ik werd gelijk enthousiast. Ik ben mezelf gaan verdiepen in de mogelijkheden die BNNVARA kon bieden en raakte enthousiast. Dus heb ik me opgegeven op de Academy site voor camjo (red. camera journalist) bij 101Barz, het online hiphop platform van BNNVARA. Das fucking vet dacht ik”! 

101Barz
Met nul ervaring en geen eigen portfolio om te tonen werd Gwen toch uitgenodigd om auditie te doen op de Academy, als camjo bij 101Barz.

“We moesten als auditie een opdracht uitvoeren. Ze wilden dat we een idee bedachten voor een mini-serie of docu voor 101Barz. Al snel kwam ik op het idee om een docu te maken over vrouwelijke rappers. Bijna alle Nederlandse rappers zijn mannen. Waar zijn die vrouwen? Ze zijn er echt wel, maar waarom breken die niet door? Dat werd het onderwerp voor mijn docu. Ik moest wel een en ander visueel maken voor de auditie. Met wat vrienden en vriendinnen ben ik aan de slag gegaan en heb ik wat in elkaar geknutseld. Ze waren best wel enthousiast bij 101Barz. Ik mocht terugkomen en meelopen met het programma. We moesten een interview doen met een artiest. Prima! Alleen mijn artiest kwam niet opdagen op het afgesproken tijdstip. Toen heb ik in overleg met mijn redacteur besloten om Rotjoch (red. bedenker en presentator van het hiphop-programma 101 Barz) te interviewen. Maar wel op mijn manier. Ik ging voor de inhoud en wilde ook graag meer camera’s gebruiken. Net iets anders dan de rest. Zonder voorbereiding en plan moest ik alles in 1 dag regelen. Het resultaat was heel vet. Ik was supertrots. En dat vonden ze bij 101Barz ook. Ik had niet het meest gelikte interview. Of het best geëdite interview. Maar qua inhoud, qua idee, vonden ze het te gek! Ik werd aangenomen. Ik was binnen!”

Mensen zijn zo interessant
“Weet je, uiteindelijk heeft mijn opleiding verpleegkunde en ook de 2 jaar die ik heb gewerkt als verpleegster me best wel wat opgeleverd. Ik heb geleerd me veel meer te verdiepen in mensen. Hun verhaal aan te horen. Human interest is iets wat me heeft aangezet om uiteindelijk ook die Academy te gaan doen. En nu, tijdens mijn werk als camjo, is die human interest ook echt handig. Alle technische dingen leer ik nu op de werkvloer. Hoe ik beter kan editen, welke shots mooi zijn en wanneer je die gebruikt. Maar juist die interesse in het verhaal achter de mens, die diepere laag dat maakt het voor mij nog leuker. En dat leer je dus niet uit een boekje. Ook niet op de Academy. Zijn die jaren in de verpleging me toch goed van pas gekomen…haha”.

Meet Scarface

Eindelijk kon ik aan de slag nu. Keihard werken, voor weinig geld. Maar wel doen wat ik wil, wat ik leuk vind. Begin november kwam Rotjoch naar mij toe met een nieuwe opdracht. Hij zei: Scarface (rapper) is net gesigned door Wilde Westen (red. platenmaatschappij). Ik wil dat jij een docu over hem maakt”.

Gwen had echt geen idee wie Scarface was. Nooit van gehoord. Na research kwam ze erachter dat hij vroeger een upcoming rap artist was. Steeds bekender werd en toen ineens verdwenen was. Hij bleek ernstig ziek te zijn geworden.

“Ik ben 2 maanden bezig geweest met die docu. Ik mocht het helemaal zelf gaan doen. Maar zonder mijn collega’s was het nooit gelukt. Ze hebben me enorm ondersteund en bijgestaan. Maar ik mocht alles zelf bepalen. De shots, de setting, de regie, alles. Zo gaaf! In januari was ik klaar met de docu en is hij online gegaan. De docu werd supergoed ontvangen. Binnen BNNVara was het ook opgevallen. Voordat ik het wist zat ik bij de eindredacteur van Spuiten en Slikken aan tafel. Ze zochten een nieuwe camjo en wilde mij hebben”.   

Spuiten en Slikken

Gwen had geen idee of dit nou een logische volgende stap was in haar carrière. Een weekje meelopen dat leek haar wel wat. Ervaren hoe het is. Na 1 week wilde ze echt niet meer. Het was verschrikkelijk. Het tempo van maken lag bij Spuiten en Slikken veel hoger en de content was compleet anders dan Gwen gewend was.

“Ik wist niet waar ik moest beginnen en eindigen. Na die week zat ik bij P&O, samen met mijn eindredacteur. Ik gaf aan dat ik het helemaal niets vond. Ik snapte niet hoe ze werkten, snapte niet hoe de formats werkten. Ik zag het echt niet zitten. Toen vertelden ze me dat ze me expres in het diepe hadden gegooid. Om te kijken wat ik kon. Dat werkt voor mij gewoonweg niet. Mijn manier van leren is net ietsje anders. Wat ik die week had gemaakt vond ik ook echt kut. Maar zij niet. Ze waren enthousiast en tevreden over mijn werk. Zagen mogelijkheden en wilden me nog steeds hebben. Dus ik ben de uitdaging aangegaan. En nog geen moment spijt van gehad.”

“We doen nu 3 formats bij Spuiten en Slikken: de Seksmobiel, Emma’s Peepshow en Drugslab. Dus we doen ongeveer 3 uploads per week. Puur online. Ik heb nu 2 weken vakantie en heb mijn collega’s net een appje gestuurd. Dat ik ze fucking veel mis. Dan weet je toch dat je een goede keuze hebt gemaakt”.

Dagje Gwen

“Nou, das soms best hectisch. Filmen, voorbereiden, editen. Het hoort er allemaal bij. Maar inmiddels ben ik wel gewend aan die hectiek en heb ik een soort van ritme ingebouwd. Ik ga meestal uit van 1 dag filmen per week en 4 dagen editen. Mijn werk bestaat wel voornamelijk uit het editen. En daar wil ik echt goed in zitten. Vandaar dat ik ook meestal 4 dagen achter elkaar wil editen. Anders raak ik uit de flow”.

“We hebben net een nieuw format gecreëerd, Jurre’s Date. Dat hebben we met z’n allen bedacht als team. Maar ze hebben me gevraagd om de hele vormgeving eromheen te doen. Grafisch, qua locatie, settings. Dus het is nu echt mijn product aan het worden. Zo vet! Binnenkort wordt het geüpload en begin ik direct aan de 2e aflevering. Die is al gedraaid dus ik ga straks beginnen met het editen ervan”.

Toekomst

“Ik zit hier nu een jaar en wil nog lang niet weg. Voor nu, zoals mijn leven nu is, vind ik het helemaal top. Mijn hobby is mijn werk geworden, hoe gaaf is dat. Het gekke is wel dat ik vroeger altijd mijn hobby naast mijn gewone werk deed als verpleegster. Nu doe ik dat natuurlijk niet meer. In mijn vrije tijd doe ik helemaal niets meer aan video en vormgeving. Mijn droom is altijd geweest om bij Disney te werken. Dat wilde ik al als klein meisje. Inmiddels snap ik ook wel dat het misschien niet heel realistisch is. Ik kan bijvoorbeeld helemaal niet zo goed tekenen. Maar ik merk wel dat ik mijzelf wil blijven ontwikkelen. De sleur voor zijn. Voor komend jaar heb ik een missie. Ik heb gespaard voor zo’n professionele tekentablet. En ik heb met mezelf afgesproken om komend jaar elke dag 1 klein tekeningetje te maken. Gewoon oefenen, het mezelf aanleren hoe dat werkt, animaties maken. Tot nu toe heb ik mezelf ook alles aangeleerd. Dus waarom zou ik dit niet kunnen? Het is compleet nieuw, maar ik wil gewoon kijken hoe goed ik kan worden in een jaar. Zonder les, zonder cursus, helemaal zelf, lekker eigenwijs”.

Trots op

“Haha, ik ben nog zo jong. Maar dan kies ik toch wel voor mijn docu over Scarface. Dat is de ingang geweest naar mijn baan, naar het begin van mijn carrière in de media. Daar ben ik zoveel mensen dankbaar voor”.

Hilversum & Beyond

“Op dit moment zit ik hier bij BNNVARA prima op mijn plek en ben ik nog lang niet klaar! Ik ben zelf in Hilversum gaan wonen ook om dichtbij het werk te zitten. Hilversum heeft misschien niet de uitstraling van Amsterdam of Utrecht, maar het bevalt me wel hier. Wat de toekomst brengt weet ik niet, maar mijn werk, dit vak wat ik uitoefen, daarvoor moet je toch wel in Hilversum zijn!”

Makers wijsheid

“Durf. Durven! Dat is iets wat ik nog steeds af en toe moet leren. Maar ik heb toch gedurfd om me in te schrijven voor de Academy. Ik heb gedurfd om de stap naar Spuiten en Slikken te zetten. Dus durf het vooral”.

1 Comment

  1. “We doen nu 3 formats bij Spuiten en Slikken: de Seksmobiel, Emma’s Peepshow en Drugslab. Dus we doen ongeveer 3 uploads per week. Wat een creatieve armoede. Zoveelste 13 in een dozijn meisje dat presenteren wel leuk leek en denkt dat ze het helemaal gaat maken. Bart de Graaf draait zich nogmaals om in zijn graf.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*