Persoonlijk werkarchief Mies Bouwman en Leen Timp naar Beeld en Geluid

Eppo van Nispen tot Sevenaer en Marieke Timp ondertekenen overdracht persoonlijk werkarchief Mies Bouwman en Leen Timp. 

De kinderen van Mies Bouwman en Leen Timp hebben het persoonlijke werkarchief van hun ouders overgedragen aan Beeld en Geluid. In aanwezigheid van dochter Marieke Timp werd de schenking gisteren bestendigd. Het archief, bestaande uit bijzonder en uniek (AV)materiaal, is hiermee voor het eerst toegankelijk voor een breder publiek. 

Dochter Marieke Timp: “Wij zijn heel blij dat het archief van onze ouders bij Beeld en Geluid wordt ondergebracht. Nu zijn ze echt weer thuis.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid: “Wij zijn buitengewoon vereerd dat wij dit prachtige voor de Nederlandse televisiegeschiedenis immens belangrijke werk hier tot in de eeuwigheid mogen bewaren, koesteren en uitdragen. Mies en Leen hebben ongelooflijk veel betekend voor de ontwikkeling van Nederlandse radio en televisie.”

Beschikbaarstelling archief
Kleding van Mies gedragen tijdens belangrijke mediagebeurtenissen, gewonnen prijzen, fotoboeken en productiepapieren van diverse tv-programma’s en correspondentie van het echtpaar met kijkers behoren onder meer tot het persoonlijk archief. Ook divers AV-materiaal, zoals 8 mm films, een film-essay gemaakt door Timp in de jaren ’50 en diverse radio-uitzendingen van Timp uit de jaren ’60 maken deel uit van de schenking. 

Beeld en Geluid mag het archief beschikbaar stellen voor hergebruik door mediaprofessionals. Het wordt daarnaast ook voor onderwijsdoeleinden en onderzoekers toegankelijk gemaakt. Het publiek kan op zondag 14 juni aanstaande een kijkje komen nemen bij Beeld en Geluid  in Hilversum, waar onderdelen uit het archief worden getoond. Zoon Joost Timp geeft tijdens deze bijeenkomst een toelichting bij de archiefstukken. Hij doet dit in gesprek met Beeld en Geluid conservator Bas Agterberg. Gratis tickets kunnen binnenkort worden gereserveerd via de website van Beeld en Geluid.

Over Mies Bouwman en Leen Timp
Het echtpaar behoorde tot de belangrijkste Nederlandse televisiemakers en werkte samen aan veel iconische programma’s, zoals Zo is het toevallig ook nog ‘ns een keerIn de hoofdrol en Een van de acht. Mies Bouwman was vooral bekend van Open het Dorp, de eerste marathon tv-uitzending in Nederland. Hierbij werd het recordbedrag van 21 miljoen gulden opgehaald. Leen Timp was een televisiepionier; als cameraman, televisieregisseur en producent. Hij maakte meer dan 1500 producties.

9 Comments

  1. Wanneer komt dat Beeld & Geluid archief eens online zodat iedereen er ook echt daadwerkelijk van mee kan genieten? Ze het desnoods op NPO Start. Zend dingen Lineair uit in speciale NPO Archief uitzendblokken. Nu ligt alles maar te liggen in het archief. Terwijl bijna alles is gemaakt met publiek geld (kijk en luister bijdrage en belastinggeld) en dus alles gewoon voor iedereen gratis overal te bekijken moet zijn.

  2. Goed idee Michel. Maak er een soort NETFLIX van zodat iedereen kan uitzoeken wat hij/zei nog eens wil zien. Zoals gezegd beeld en geluid is er voor iedereen maar je moet er wel eerst voor naar Hilversum. Dat kan het dus nooit de bedoeling zijn geweest van de oprichters.

    • West, Dit moet ook zeker niet op YouTube maar gewoon op een nieuwe site van Beeld & Geluid zelf of op NPO Start (plus)/NL Ziet. Hier betaal je dan ook meteen voor al is dat dubbel aangezien iedereen er al eens voor betaald heeft. Dus heeft iedereen er recht op om naar de programma’s waar en wanneer hij wil. Dit is nu niet zo omdat iemand ooit dat rechten verhaal bedacht heeft. Wat natuurlijk een onzin verhaal is want 90% van alle programma’s is gemaakt van publiek geld en dus hebben wij allemaal het recht om deze programma’s te zien. Het is niet zoals bij een boek, film of liedje dat iemand iets zelf bedacht of geschreven heeft en dit dan met eigen middelen of met bij elkaar gezochte middelen het geen hij gemaakt heeft tot stand heeft gebracht. En ja het kost veel geld aan personeel en middelen om alles digitaal te maken maar daar hoort dan ook de hoofd focus van Beeld & Geluid te liggen. Niet bij het maken van experience, hier en daar een tentoonstelling en aan een leuk gekleurd gebouw waar word bepaald wat je te zien krijgt. Als je daar een keee geweest bent dan valt het tegen heb je al vrij snel gezien. De hokjes waar je fragmenten kan terug vinden daar ga je ook niet lekker de hele dag zitten. Buiten dat je continu andere bezoekers in je hokje krijgt die over je schouder mee kijken. Het heeft al meerdere keren een hoop geld gekost wat gewoon naar het digitaal maken en het online zetten van het archief had moeten gaan. Ja en ik weet dat wil jij niet wil omdat je dan niet meer mooie sier kan maken met je eigen opgenomen videobanden/dvd archief waar nooit iemand iets van mag zien/overnemen/kopen of lenen.

  3. Dit is helemaal geen goed idee. Beeld en geluid vraagt een vergoeding voor audio video kopieen , en dat is heel normaal.
    Het vele werk om alles op te slaan te restaureren , exploitatie , personeel en dergelijke kosten veel geld. en dat kan echt niet gratis voor jan publiek en iedereen op you tube gezet worden

  4. @West en Henk Overigens zou ik er persoonlijk geen probleem mee hebben er iets van abonnementsgeld voor te betalen maar eigenlijk zou het van de zotte zijn omdat gene wat ik hierboven net heb gezegd. Jullie praten iets recht wat krom is omdat het nu eenmaal altijd al zo is. Ondertussen worden al deze programma’s het publiek onthouden en ligt alles daar maar te liggen. Het is een vorm van kijkertje pesten en macht laten gelden. We hebben een prachtig archief aan programma’s, series en films gemaakt van uw belastinggeld (voorheen kijk en luister geld) en als jullie nog eens een keer iets van vroeger willen zijn en dan mag dat lekker niet. Dat mogen wij die de macht over het archief hebben lekker bepalen.

  5. Michel. Nee, ik betaal gewoon voor mijn lunch, want daar is werk voor gedaan en zijn grondstoffen voor gebruikt.
    Als ik de volgende dag terug kom en vraag om alles nog een keer voorgeschoteld te krijgen, moet er weer werk worden verzet, en daar moet ook voor worden betaald. Zo simpel is het.

  6. @Henk Nogmaals omdat iets altijd al zo is geweest betekend het nog niet dat dit juist is. Dat maar vol blijven is echt die verbitterdheid van oude omroep mensen. Je hebt geen gelijk Henk. En die vergelijking die je maakt met die lunch die gaat helemaal niet op.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*