Maandag in Door Andere Ogen: Paul Verhoeven

Maandag 30 september om 20.25 uur op NPO 2 in het MAX-programma Door Andere Ogen het portret van Paul Verhoeven, die nu op zijn 81ste opnieuw een grote internationale filmproductie afrondt: Benedetta, een middeleeuws drama. Het is precies vijftig jaar nadat Verhoeven in ons land zijn grote doorbraak beleefde met de televisieserie Floris.

Het leven en de carrière van de regisseur worden in de uitzending belicht door vriendin en actrice Monique van de Ven (Turks Fruit), Renée Soutendijk (actrice in o.m. Spetters), biograaf Rob van Scheers (die al dertig jaar met Verhoeven optrekt), Martin Koolhoven (collega-filmregisseur) en Gerard Soeteman, scenarioschrijver die tientallen jaren met Verhoeven werkte.

De Beeldenstormer“, is de titel van de uitzending. Duiders typeren Verhoeven als een bezetene, een man die van confrontaties houdt, een “fysieke regisseur” wiens werk met enige regelmaat omstreden was, maar inmiddels de eer van een onvoorstelbaar oeuvre verdient. “Hij is de Grand Old man van Dutch Cinema“, zegt Gerard Soeteman, die recent met Verhoeven botste over het script van Benedetta, maar Soeteman zwaait hem in de uitzending lof toe voor zijn enorme betekenis.

In Door Andere Ogen vertellen duiders dat het felle en dikwijls bekritiseerde realisme in Verhoevens films onder meer moet worden verklaard vanuit de oorlogsjaren. Verhoeven was vijf toen hij aan de hand van zijn vader door het gebombardeerde Den Haag liep en de gruwelen zag. “Zonder de oorlog zou hij een andere regisseur, een andere kunstenaar zijn geworden“, zegt biograaf Van Scheers

Dat Verhoeven op hoge leeftijd nog die gedrevenheid kent, komt volgens Monique van de Ven voort uit zijn angst voor de dood. “Hij is nog steeds dat jongetje. Hij heeft een ongekende energie, gaat door alsof de duivel hem op de hielen zit. Hij wil niet denken aan de dood. Daarom staat hij nu nog op de set“. Op de vraag wat Verhoeven ons heeft gebracht zegt de actrice van Turks Fruit: “Vrijheid. De passie om grenzen te overschrijden. Hij heeft ons geconfronteerd met liefde en dood, onvergetelijk onze snaren geraakt.” Ze is geroerd bij de beelden waarin Verhoeven twee jaar geleden de Golden Globe in ontvangst neemt voor zijn film Elle, met de Franse filmster Isabelle Huppert. “Dit heeft hij zo enorm verdiend“.

Verhoeven maakte zes grote Hollywoodfilms en werd in de Verenigde Staten een begrip. “Maar Paul vindt nog steeds dat het maken van Floris zijn mooiste tijd was“, zegt Gerard Soeteman. “Die totale vrijheid van werken, heeft ie daarna nooit meer gehad“.

Door Andere Ogen: Paul Verhoeven
Maandag 30 september
Om 20.25 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*