Luisteronderzoek: Boeren luisteren op de trekker naar Qmusic

Ruim 90 procent van de Nederlandse boeren luistert radio tijdens het werk op de trekker. Dat blijkt uit een enquête van agrarisch vakblad LandbouwMechanisatie. Bijna 44 procent van de respondenten stemt af op Qmusic. Daarna volgen Radio 538 en piratenzenders.

Radio luisteren in de trekker is erg populair, blijkt uit een online enquête die ruim 1.300 akkerbouwers, veehouders en loonwerkers invulden. Slechts 2 procent van de respondenten laat de radio uit tijdens het werk. De overige deelnemers geven aan regelmatig of altijd radio of muziek te luisteren. “Boeren brengen veel uren in de cabine van de trekker door. De radio zorgt dan voor ontspanning, terwijl ze tegelijkertijd op de hoogte blijven van wat er in de wereld speelt”, aldus hoofdredacteur Gertjan Zevenbergen.

DAB+ blijft achter
Ondanks dat steeds meer nieuwe trekkers worden uitgerust met een DAB+ radio, geeft slechts 12,4 procent aan weleens via DAB+ radio te luisteren. Het overgrote deel van de respondenten luistert radio via FM of AM. De populairste zender onder trekkerchauffeurs is Qmusic (43,8 procent). Radio 538 (39,9 procent) en piratenzenders (30,9 procent) volgen op plaats twee en drie. 100%NL (17,1 procent) en SLAM (16,3 procent) maken de top vijf compleet. Regionale omroepen en zenders als RadioNL en Radio Continu zijn eveneens populair.

Podcasts
Daarnaast streamen steeds meer trekkerchauffeurs audio via bluetooth. Bijna 47 procent van de respondenten geeft aan dit weleens te doen. Podcasts hebben in de landbouw nog veel terrein te winnen. Slechts 3,4 procent luistert weleens een podcast tijdens het werk. “Toch zijn er ook voor boeren al interessante podcasts. In de podcastserie In productie wordt een Arnhemse fabrikant gevolgd die een diesel/elektrische trekker aan het bouwen is. Bij zo’n productieproces zijn pottenkijkers meestal niet welkom, maar in deze podcastserie gaan alle deuren open”, aldus Zevenbergen.

Onderzoek
Het luisteronderzoek onder Nederlandse boeren is een initiatief van LandbouwMechanisatie, een vakblad van uitgeverij AgriMedia uit Bennekom. Naast een vakblad en een website maakt de redactie ook video’s en podcasts over techniek in de akkerbouw.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*