Léon Haan wint Theo Koomen Award 2021

Sportverslaggever Léon Haan heeft woensdag de Theo Koomen Award 2021 ontvangen, de prijs voor het mooiste sportverslag van het afgelopen jaar. Haan kreeg de award voor zijn verslag voor NOS OS Studio Tokio (NPO 1), van de gouden medaillerace op de 10.000 meter van hardloopster Sifan Hassan, op de Olympische Spelen in Tokio op 7 augustus 2021. De 53-jarige verslaggever werd woensdag door presentator Bert Kranenbarg van het NPO Radio 5-programma BertOp5 naar de studio gelokt. Daar kreeg Haan de Theo Koomen Award uitgereikt door juryvoorzitter Evert ten Napel.

Léon Haan wordt door de jury geroemd om zijn enthousiaste manier van verslaggeven, die hij combineert met relevante informatie voor de luisteraar. “Hij beschrijft niet alleen de race van Sifan Hassan, maar weet met zijn kennis en inlevingsvermogen de kijker mee te nemen in zijn enthousiasme. Zijn eigen ervaring als professioneel atleet weet hij op een toegankelijke manier in zijn verslag te brengen. Hij laat in zijn stem de spanning simultaan oplopen met de wedstrijd. Daardoor creëert hij bij zowel atletiekliefhebbers als atletiekleken een herinnering voor altijd van deze historische zege van Sifan Hassan”, zegt juryvoorzitter Evert Ten Napel.   

Léon Haan noemde het een eer dat hij door de jury was gekozen als winnaar: “Een bijzondere prijs en leuk dat ik deze award uit handen mag krijgen van Evert ten Napel! “

Sifan Hassan is blij dat Léon Haan de award won met het verslag van een wedstrijd van haar. “Ik weet al heel lang dat je de beste ben. Ik ben trots op jou. Dankjewel voor het verslag van mijn 10.000 meter. Heel bijzonder. Gefeliciteerd!”

De prijs, vernoemd naar één van de beroemdste Nederlandse sportverslaggevers van de twintigste eeuw, is negen jaar geleden in het leven geroepen door de redactie van het KRO-NCRV-programma van Bert Kranenbarg. Eerdere winnaars zijn Andy Houtkamp, Jack van Gelder, Gio Lippens en Olav Mol. In 2019 ontving Mart Smeets de Theo Koomen Oeuvre Award.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*