Leger onderzoekt onder meer Jensen.nl

De Nederlandse krijgsmacht heeft sinds het begin van de corona-uitbraak op grote schaal data verzameld over bepaalde groepen in de Nederlandse samenleving en die geduid en verspreid in rapporten, dat meldt NRC.

Militairen zouden zich maandenlang hebben verdiept in maatschappelijke groepen zoals Viruswaarheid en de Gele Hesjes. Ook het als de site Jensen.nl van Robert Jensen zou in de gaten zijn gehouden. Met zijn Youtube-video’s weet Jensen meestal meer dan 100.000 kijkers te trekken. 

De krant concludeert dit na een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC), een eenheid die halverwege maart door Defensie werd opgericht om de verspreiding van desinformatie over de coronacrisis in kaart te krijgen.

Volgens NRC is het omstreden dat een krijgsmacht op eigen grondgebied onderzoek doet naar de eigen bevolking, maar mag zij bijvoorbeeld de politie, een ministerie of inlichtingendienst bijstaan als die erom vraagt. 

Volgens het dagblad zouden de analyses van Defensie gedeeld zijn met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie.

D66-Kamerlid Salima Belhaj wil graag een kamerdebat over de kwestie.

4 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*