L1 eert cineast Ben Verbong

De programmering van L1 staat zondag 22 december helemaal in het teken van het werk van Ben Verbong, een van Limburgs grootste filmregisseurs. Verbong zit dit jaar 50 jaar in het vak. Voor de regionale omroep is dat aanleiding de schijnwerpers een dag lang op zijn werk te zetten. 
Ben Verbong werd in 1949 in Tegelen geboren. Zijn eerste grote succesvolle bioscoop-film was Het meisje met het rode haar (1981), over verzetsstrijder Hannie Schaft. Met Renée Soutendijk in de hoofdrol. De nog jonge Huub Stapel, ook uit Tegelen, speelt een NSB’er in deze film. Andere bekende Nederlandse films van Verbong zijn De Schorpioen, De Flat en De Kassière. Zo’n 25 jaar geleden besloot Verbong naar Duitsland te verhuizen. Daar maakte hij bioscoopfilms en een groot aantal televisiefilms, zoals de speelfilm The Von Trapp Family: A Life of Music, de tv-serie Honigfrauen en dit jaar de tv-film Ein ganz normaler Tag. 

Zowel overdag als ’s avonds zijn op L1 films van Ben Verbong te zien. L1-programmaker Tom Doesborg maakt een portret van de cineast, die afwisselend in Amsterdam en München woont. Verbong zal alle films tijdens de themadag zelf introduceren. CineSud en L1 zullen op zaterdag 21 december in de Royal bioscoop in Heerlen een themadag organiseren rond het werk van Ben Verbong. Ook een debat met jonge Limburgse filmmakers maakt deel uit van deze dag. 

Leo Hauben, hoofdredacteur van L1: “De afgelopen jaren is veel gedaan om het klimaat voor jonge film- en documentairemakers in onze provincie te stimuleren. Hopelijk beklijft dat. Wij vinden het heel passend om een hele dag lang aandacht te schenken aan een van Limburgse grootste cineasten die al een halve eeuw in het vak zit.” 

Het exacte filmprogramma op L1 TV zondag 22 december wordt eind november bekend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*