KRO-soap kent geen geen einde

Vorige week leek het er nog op dat er eindelijk stappen gemaakt konden worden tot een nieuwe bestemming voor het voormalige KRO-hoofdkantoor aan de Emmastraat. Diverse belangenorganisaties staan echter ook niet achter de nieuwe plannen. Ze zijn zelfs verontwaardigd over de gang van zaken. 

Belangenorganisaties De Hilversumse Historische Kring ‘Albertus Perk’, Stichting Hilversum, Pas Op!, Stichting het Cuypersgenootschap, Erfgoedvereniging Heemschut, Bewonersvereniging Julianalaan Hilversum en ‘Bewoners Koningsstraat Hilversum’ hebben een brief gestuurd aan het College van B&W, waarin ze o.a. hun verbazing uitspreken over de gang van zaken.

Zij gaan inhoudelijk in op de punten, die zij in het verleden hebben ingebracht en waar, naar het nu lijkt, in de huidige plannen geen aandacht wordt besteed.

Daarnaast beklaagt Albertus Perk zich over het feit dat er nooit een antwoord is gekomen op de officiele aanvraag tot plaatsing van de dubbele villa op de monumentenlijst. (Lees hier de brief). Zij zien de sloop van de grote studio en villa’s zeker niet als een ‘grote stap vooruit’, zoals vermeld in dagblad De Gooi en Eemlander. 

Op de actiepagina Behoud KRO schrijven zij: “Terwijl er enige tijd geleden gesproken werd over het feit dat de resterende panden van het KRO-eiland ook op de monumentenlijst geplaatst zouden gaan worden, wordt nu de sloop van de grote studio en de twee villa’s een flinke stap voorwaarts genoemd. Wat moet je met een monumentenwethouder, die zich niet aan haar afspraken houdt en durft te zeggen dat het studiogebouw wel ’historische waarde’ heeft, maar dat je er esthetisch niets mee kunt. “De buitenkant van het gebouw is echt niks Ik denk dat ze toch eens wat cursussen op haar gebied zou moeten volgen om te begrijpen dat het niet altijd om schoonheid gaat (zoals de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed ook aangaf met de titel van een tentoonstelling over wederopbouw architectuur ‘Schoonheid is geen criterium’), maar ook bijvoorbeeld om ensemble waarde of dat bij bedrijfsgebouwen juist de uitbouwen belangrijk zijn, omdat dat een beeld geeft van bijvoorbeeld de economische ontwikkelingen van het bedrijf, in dit gevoel de omroep. En blijkbaar heeft de commissie welstand en monumenten ook iets anders te doen dan waar ze voor zou moeten staan, want deze heeft positief geadviseerd over het nieuwste ontwerp van ontwikkelaar Stebru. Als het goed is er de (gemeentelijke) monumentenstatus aangevraagd, door o.a. Albertus Perk. Hoe kan je een plan goed willen keuren als er over de monumentenstatus nog beslist moet worden?” 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*