Hans Schiffers: ‘Ik heb de zondagochtend lang gezien als iets voor de toekomst’

Hans Schiffers presenteert sinds 19 april elke zondagavond van 18.00-20.00 uur op NPO Radio 2 de Mega Album Top 50, als opvolger van Tijdperk Schiffers dat hij sinds mei 2001 presenteerde.

Spreekbuis.nl sprak met hem over zijn nieuwe programma, het wennen aan het presenteren op zondagochtend en welke ambities hij nog heeft als radiopresentator.

‘Het voelt niet beangstigend meer dat ik de misschien de Top 2000 kwijtraak, omdat ik in het weekend zit’

 

De ‘kruitdampen van de Mega Album Top 50 zijn opgetrokken’, zei je tegen me toen ik je belde voor een interview. Had je angst voor iets nieuws?
“Het was wel spannend. Ik heb altijd een lange aanlooptijd – soms van een paar jaar- nodig om me lekker in een programma te voelen. Hoewel ik nu, na drie uitzendingen, al enige tevredenheid voel. Tijdperk Schiffers voelde wel als een lekker zittende jas, de Mega Album Top 50 was weer iets om mijn tanden in te zetten. De lijst is een gekke lijst, waarin je Kinderen voor Kinderen maar ook Blur tegenkomt. In de lijst staan ook artiesten, zoals Boudewijn de Groot en Mark Knopfler, die niet bij hardcore Radio 2 horen. Daartegenover staat Anne Soldaat die een nieuw album maakt. Ik wil aan het programma een hitparade gevoel geven. Het is spannend om, zelf, de kaders te scheppen binnen de Radio 2-visie. Het is wel de bedoeling om ook de streaming informatie mee te pakken bij het samenstellen van de Top 50, op dit moment wordt de lijst samengesteld aan de hand van fysieke downloads (i-Tunes) en de platenverkoop. Dan wordt de lijst breder. Het is nu een extreme lijst.”

Krijgt het ook een journalistieke insteek, zoals je eerder deed in Schiffers.FM?
“Ja, er is ruimte voor interviews. Ik kan ook putten uit de interviews die ik vroeger heb gemaakt in Schiffers.FM, maar niet meer zo inhoudelijk als destijds. Luisteraars hebben, denk ik, hiervoor niet meer het geduld.”

Maar Radio 2 heeft toch ook een taak, naast alleen muziek draaien.
“Ja. De Album Top 50 geeft daarom ook verdieping.”

Maar dat is een weekendprogramma. Met name de politiek, maar ook Hilversum, vindt dat Radio 2 – doordeweeks- te veel een popzender als alle anderen is geworden.
“Deze discussies zijn goed. Ik vind dat die Haagse kritiek niet altijd even goed gefundeerd naar voren komt. Dat zijn vaak vliegertjes. Dat de Top 2000 bij een commerciële zender hoort is ook niet waar.”

Radio 2 is een publieke muziekzender?
“Zeker. Het publiek gaat van 3FM, Radio 2 en Radio 5.”

‘Zondagochtend was ontzettend wennen. Dat was van de snelweg van de hits naar het weiland, waar ik rustig mag rond lopen’

Is dat ook jouw toekomst?
“Ik sluit niks uit (lacht). Ik voel me nu nog geen Radio 5 man, maar over een paar jaar kan ik me wel voorstellen dat dit een mooie zender voor me is.”

Radio 5 heeft toch geen toekomst wanneer de zender per 1 september niet meer te beluisteren is via de AM? Dan wordt het alleen een kabelzender.
“Ik droom van een toekomst waarbij alle radiostations naast elkaar staan; ik hoop dat DAB+ straks de etherrol overneemt.”

‘Ik ben dé weekendman geworden op Radio 2.’

Terug naar je nieuwe programma Mega Album Top 50. Op welke manier was je toe aan een nieuw programma?
“Dat is één, maar in hoeverre je toe bent aan een nieuw programma is twee. Ik vind dat ik een heel interessant pakket aan, drie hele verschillende, programma’s heb in het weekend. Zaterdagavond maak ik The Best of 2night (zaterdag 18:00 tot 20:00, red.), Schiffers.FM op zondagochtend en zondagavond nu de Mega Album Top 50. Ik ben dé weekendman geworden op Radio 2. De zaterdagavond staat op dit moment het dichts bij, waarbij ik als ervaren DJ, lekker recht voor zijn raap platen draai. Zondagochtend voelde eigenlijk als in de schoenen staan van Willem Duys en Jacques Klöters.”

Was de zondagochtend wennen?
“Ja, ontzettend. Dat was van de snelweg van de hits naar het weiland, waar ik rustig mag rond lopen. Ik heb de zondagochtend lang gezien als iets voor de toekomst, ook de manier waarop ik het presenteer. Een wat elder statesmen achtige look, zeg maar. Het klopt dat het steeds meer bij mijn leeftijd (55, red.) begint te passen. Ik merk steeds meer dat ik autoriteit krijg. Zondagochtend voelt ook als mijn core business. Op zaterdagavond heb ik een heel ander gevoel op mijn koptelefoon.”

Maar dat ‘weiland’ geeft je alle vrijheid; je zit niet meer vast aan het keurslijf van doordeweekse platenlijst.
“Ik ben daar een unicum in, omdat ik de enige ben die de uren zelf mag invullen. Dit levert ook een karrenvracht aan werk op, omdat ik dat goed wil doen (lacht). Zondagochtend is eigenlijk mooiste wat je ooit kunt hebben, dat realiseer ik me wel vaak.”

Is de zondagochtend een zegen voor je?
“Ja, hoewel ik wel lang heb gezocht naar een toon. Ik heb wel van Willem Duys (maakte tussen 1962-1999 het beroemde radioprogramma Muziekmozaïek, red.) geleerd. Het voelt alsof ik deel uitmaak van een ‘special league van radiopresentatoren’ die op zondagochtend radio mag maken.”

‘Schiffers.FM doordeweeks was inderdaad een riante positie, waarbij ik een half uur met Seal mocht praten. Dat was ongekend, zeker binnen het moment waarbij Radio 2 steeds meer een muziekzender werd. Ik heb toen wel behoorlijk moeten leren dat de muziekjournalistiek ‘achter de knop’ moest via podcast uitzendingen. Daar hoorde in het begin wel frustratie bij.’

Het lijkt alsof je heel makkelijk afscheid hebt genomen van het journalistiek radio maken. Je hebt het afgesloten als een tijdperk, waarbij andere kansen net zo mooi zijn.
“Dat zeg je wel goed. Ik heb heel erg lang gedacht: Radio 2 veranderd en wordt veel minder een fullservice zender met journalistieke elementen. Met de komst van nieuwe DJ’s op Radio 2 en de veranderende koers zie je steeds meer de DJ terugkomen. Toen ik in 1985 bij de AVRO kwam, drive in shows deed en op Hilversum 3 / 3FM zat, was ik ook DJ. Eigenlijk ben ik daar weer terug.”

Je hebt met Schiffers.FM doordeweeks van 14-17 uur jarenlang een muziekjournalistiek radioprogramma gemaakt, waarbij je alle grote namen uit popmuziek hebt geïnterviewd, waaronder Paul McCartney, The Rolling Stones – in Toronto enz… Ook in de studio kwam echt iedereen langs. Vind je het niet zonde dat je zo’n programma niet meer kan maken? Of denk je, in 2001 ben ik met Schiffers.FM begonnen en heb iedereen gesproken. Misschien is het wel goed zo.
“Schiffers.FM doordeweeks was inderdaad een riante positie, waarbij ik een half uur met Seal mocht praten. Dat was ongekend, zeker binnen het moment waarbij Radio 2 steeds meer een muziekzender werd. Ik heb toen wel behoorlijk moeten leren dat de muziekjournalistiek ‘achter de knop’ moest via podcast uitzendingen. Daar hoorde in het begin wel frustratie bij. Je voert als presentator altijd oorlogjes met jezelf door te denken: doe ik er nog toe, en wat is mijn toon? Maar ik besefte ook, ook in het mee willen groeien in de koers van de zender, dat de luisteraar steeds minder lang bleef hangen bij mooie lange interviews. Eerlijk gezegd heb ik mijzelf ook nooit echt gezien als een hele echte muziek journalist, ik ben ook niet echt de DJ of presentator. Ik ben iemand die aan de buitenkant naar de omroepwereld kijkt en denkt: wat is mijn rol daarin?.”

Je presenteert al jarenlang de Top 2000, sloot de lijst zelfs vaak af op 31 december. Je noemt het presenteren van deze lijst een ‘erebaan’.
“Dat is het ook. Ik wilde alles, wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, inzetten voor de Top 2000.”

‘Ik ben veroordeeld om aan een touwtje te hangen, waarmee een keer wordt geschoven. Dat is all in the game…’

Ben je bang, nu je andere programma’s maakt dan de reguliere horizontale weekprogrammering, dat je de Top 2000 kwijtraakt?
“Ja hoor, zeker. Het is elk jaar een bingo. Nee, hoor (lacht)… dat is niet beangstigend, meer. Vroeger luisterde ik wel, ook op vakantie, wat mijn vervanger op de radio deed.”

Heb je, vanuit je jarenlange radio ervaring, de ambitie gehad om Kees Toering, voormalig zendermanager Radio 2 op te volgen? Op dit moment is Jurre Bosman, zendermanager.
“Nee, ik voel me een programmamaker. Ik ben té veel detaillist om me te bemoeien met de zender. Het is wel leuk om met collega’s samen te boetseren aan Radio 2. Ik ben veroordeeld om aan een touwtje te hangen, waarmee een keer wordt geschoven. Dat is all in the game…”

http://web.avrotros.nl/schiffersfm

www.radio2.nl/dj/id-158-hans-schiffers.html

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*