Kristel Baele(Raad voor Cultuur): ‘Sanctie aan Ongehoord Nederland is een belangrijk signaal’

“De voorgenomen sanctie van de NPO aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland (ON) is een belangrijk signaal. Het laat zien dat de NPO consequenties verbindt aan de conclusies van de ombudsman.” Dat zegt Kristel Baele, voorzitter van de Raad voor Cultuur, in reactie op de bekendmaking hiervan door de NPO. “Journalistieke kwaliteit vraagt voortdurende aandacht en bewustzijn. Wij waarderen het dat de NPO hier alert op is.”

Eerder deze maand verscheen een onderzoek van de NPO-Ombudsman Margo Smit naar aanleiding van klachten over onjuiste informatie in programma’s van ON. Haar conclusie was dat ON de Journalistieke Code van de NPO heeft geschonden op het punt van betrouwbaarheid. Daardoor zou ON passief en actief bijdragen aan verspreiding van aantoonbaar onjuiste informatie. De NPO maakte naar aanleiding hiervan eerder bekend wat de mogelijke consequentie is van deze conclusie. ON krijgt nu eerst de mogelijkheid om een zienswijze te geven op het voorgenomen besluit van de NPO.

De raad sprak al eerder zijn zorg uit over de borging van journalistieke waarden in het omroepbestel. De raad vindt dat iedereen die naar de publieke omroep kijkt en luistert moet kunnen vertrouwen op de journalistieke kwaliteit van de programma’s, ongeacht van welke omroep. In het onderzoek deed de NPO-Ombudsman ook aanbevelingen aan andere omroepen.

2 Comments

 1. Waarom krijgt de EO nog geen boetes?
  Door de jaren heen hebben zij allemaal programma”s gemaakt omtrent GOD en de BIJBEL, de eerste is nooit wetenschappelijk bewezen dat die bestaat, en de 2de staat vol haat en nijd , laatstaat al die dominee’s en pastoors die op de zender de revue gepasseerd zijn met al hun niet in waarheid te achterhalen verhalen.
  Deze omroep zou als straf een TOTALE UITZEND VERBOD moeten krijgen!
  Maar zij zullen wel weer het hand boven het hoofd hebben vanuit de politiek!

 2. Ik ben een trots lid van ON!
  In dit programma komt de waarheid naar boven.
  Afgelopen week zei mijn man; kun je mij ook lid maken? Nou dat heb ik al lang gedaan.
  We nemen de uitzendingen op als we niet thuis zijn en hopen dat er weer een flinke discussie op gang komt. Heerlijk.
  Weg met de (s)linkse omroepen in dit land. Weg met de asielorganisatie en vooral: weg met Rutte.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*