De aandelenhandel in (tv)beeld

Op televisie komt de handelswereld al veelvuldig in beeld. De jaren ’80 klassieker Wall Street met Charlie Sheen in de hoofdrol is natuurlijk een bekende, maar ook de The Wolf of Wallstreet met Leonardo Dicaprio is al regelmatig op televisie, maar ook ook Netflix en Amazon Prime geweest. Op dezelfde streamingdiensten zijn ook andere titels te vinden, waaronder The Big Short, Mad Money, Scam 1992, Wall Street Warriors, Barbarians at the Gate, The Great Crash en Fast Money.  Ook op het gebied van tv-series is de aandelenwereld een populair thema. Denk bijvoorbeeld aan Cleaning Up.

Het zijn vooral titels die een wereld van het snelle geld laten zien, terwijl de handelswereld zich behoorlijk verder ontwikkeld heeft de afgelopen jaren. De beursbengels van Wall Street of Beursplein 5 zijn ingeruild voor goede digitale platformen, waar tegenwoordig de handelaar vooral (thuis) achter de pc zit. De aandelenwereld is daarmee vooral een digitale wereld geworden. Online aandelenhandel kent voor investeerders vele voordelen, maar ook nadelen. Op welke manieren je kunt profiteren profiteren van online aandelenhandel wordt echter vaak niet goed uitgelegd.

Wat zijn aandelen?
Om goed te snappen hoe de handel van aandelen online gaat, en wat de voordelen ervan zijn, moet je eerst weten wat aandelen precies zijn en hoe je aandelen online moet verhandelen. Om te kunnen profiteren van de voordelen ervan, moet je wel precies weten wat het zijn.

Aandelen, ook wel ‘stocks’ genoemd, zijn een deel van een bedrijf, de waarde, verdiensten en activa, die worden verhandeld op een aandelenmarkt. Degenen die op deze manier een deeltje van een bedrijf bezitten worden ook wel aandeelhouders (of ‘stockholders’, of ‘shareholders’) genoemd. Voor een bedrijf is dit een manier om geld te verdienen door erin te investeren.

Handelaren kunnen aandelen in een bedrijf kopen en verkopen om zo winst te maken en om hun investeringsportfolio diverser te maken. Meestal gebeurt dit via een online makelaar. De fluctuatie in de prijs van de aandelen bepaalt de waarde van het bedrijf.

Handelen in aandelen met CFDs
Het online handelen in aandelen maakt het mogelijk om contracts for differences (CFDs) te verhandelen, waar ook een aantal voordelen aan kleven. Handelaren kunnen CFDs openen op alle belangrijke financiële markten op, bijvoorbeeld, een online handelsplatform, en  handel aandelen CFDs met Plus500, for example.  

De handelaar kan speculeren op de prijsbeweging van aandelen, zonder bezit te hebben van de onderliggende activa. Ze kunnen een positie innemen op zowel een stijgende als zakkende aandelenmarkt. Met aandelen CFD’s kunnen handelaren een kooppositie openen wanneer ze  van mening zijn dat de waarde van de onderliggende activa zal stijgen. Wanneer ze vermoeden dat de waarde zal zakken, dan kunnen ze een verkooppositie openen. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een winst op een zakkende markt, waar traditioneel gezien een verlies zou worden geleden.

Er zit echter een nadeel aan het handelen in CFD’s. Je hebt namelijk geen stemrecht als onderdeel van de directie van het bedrijf en ook profiteer je niet van de uitbetaling van dividenden door het gebrek aan eigenaarschap van het aandeel zelf.

Ervaren handelaren kunnen gebruikmaken van zowel traditionele aandelenhandel als in CFDs om ten volle te kunnen profiteren van prijsschommelingen in de aandelenverplaatsing als middel om hun verliezen af te dekken en hun investeringsportfolio te diversifiëren.

Markttoegang en liquiditeit
Zodra je een online makelaar of handelsplatform hebt uitgekozen is toegang tot de aandelenmarkt vrij eenvoudig en vrijwel gegarandeerd. Via online handel heb je ook toegang tot internationale aandelenmarkten, allemaal op een plek.

Bij de handel in CFDs kan de provider ook extra uren hebben in vergelijking met de traditionele aandelenmarkt, wat wil zeggen dat handelaren nog door kunnen gaan nadat de onderliggende beurs al is gesloten. Het is echter wel de moeite waard om je hierbij eerst in de details te verdiepen omdat er soms extra kosten zijn verbonden aan het ’s nachts vasthouden van een positie.

Omdat het steeds makkelijker wordt om toegang te krijgen tot de online aandelenhandel, zijn ook degenen die eraan deelnemen in aantallen toegenomen. Deze overdaad aan handelaren betekent dat de liquiditeit van de markt is toegenomen, de spread tussen de biedprijs en de vraagprijs korter is geworden, en het een meer gestroomlijnd proces is geworden om een positie op de markt te openen en te sluiten.

Bitcoin
Bitcoins en andere crypto-valuta komen veelvuldig in het nieuws, maar een televisieprogramma hierover is er nog niet. Dat is opvallend, want er zijn toch al zo’n 1,6 miljoen Nederlanders actief, die onder andere via https://bitcoin-prime.app/nl/ een tradingcampagne opzetten en hierin handelen. Op internet is overigens genoeg informatie te vinden over bitcoins en andere crypto’s.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*