Kevin van Arnhem (3FM): ‘De betrokkenheid en openheid is veel groter dan overdag’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Kevin van Arnhem (3FM).

Je bent een echte nachtwerker. Van maandag tot en met vrijdag ben je tussen 12 en 2 te horen op 3FM. Hoe deel je verder de dag in?
Vijf dagen per week radio maken op het allermooiste tijdslot 00-02u is echt fantastisch. Het voelt voor mij niet zozeer als een nacht maar eerder een late avond. Om 02.00 uur is mijn uitzending afgelopen dan geef ik de beveiliger nog een hand, toeter ik onderweg naar ome agent en lig ik rond 03.00 uur in mijn bed. Rond 12.00 uur sta ik dan weer op en over het algemeen ben ik de hele dag bezig met de volgende uitzending. 

In mijn programma wil ik graag nieuwe Nederlandse artiesten een podium geven die langskomen om te komen spelen of  gebeld kunnen worden. Samen met Late Night Lideke (beste producer van NL) checken we veel bands, zetten we lijntjes uit, bedenken we vormpjes om in de uitzending te gebruiken. Wat ik ook vaak doe is met een microfoon de straat op gaan en willekeurige mensen aanspreken over dingen die hen bezighouden en daarvan een portret maken. Verder vind ik het heel belangrijk om mijn game-verslaving te onderhouden, stream ik regelmatig op Twitch en ben ik op dit moment bezig om samen met de KRO-NCRV een nieuw game platform op te zetten. En zoveel mogelijk dingen meemaken, want dingen meemaken is dingen vertellen op de radio. 

In hoeverre is radiomaken in de nacht anders dan overdag?  
Bij 00-02u zit je precies op de rand van dag en nacht en dat is prachtig. Veel luisteraars hebben op dat moment een concert gezien, zijn bij vrienden langs geweest, zijn nog aan het studeren, komen terug van hun avonddienst of beginnen juist aan de nachtdienst en dan kun je de dag doornemen. Er is dan meer ruimte om dieper op verhalen in te gaan. Ik nodig regelmatig een co-host uit die dan tussen 01-02 uur aanschuift. Thomas Azier was onlangs nog te gast en dan lul je een uur lang over muziek en over het leven. Om 13.00 uur middags zou je dat niet zo snel doen. 

Wat ik dan ook heel tof vind is om de luisteraar bij de Parel van de Nacht club te betrekken. De betrokkenheid en openheid is veel groter dan overdag. Je ziet de naam ”Parel van de Nacht” op de merchandise, je hoort het in de vormgeving, de parel van de nacht chatbox (3fm.nl/chat) en je ziet het terug in alle uitingen. Daarmee kun je een eigen signatuur aan het programma geven. Je bent meer onderdeel van het programma in de nacht. 

Je hebt bij diverse radiostations gezeten. Wat is er echt anders bij 3FM ten opzichte van andere stations?
Niks is onmogelijk bij 3FM. Het is een open omgeving en alles is bespreekbaar. Het is de creatieve vrijheid dat mij aanspreekt, de keuze in de muziek en gewoon lekker lol maken. Dat vind ik het  allerbelangrijkste. Ik heb ooit voor SLAM! twee proefprogramma’s mogen maken en dan zit je vast aan muziekformats en beperkte spreektijd. Bij Radio Decibel waren de programma’s voor 80% opgenomen. Dat is voor mij geen radio maken. En wat volgens mij het grote verschil is dat 3FM die leuke gekke snuiter uit je klas of werk is, die oprecht geïnteresseerd is in jou, die je  laat nadenken, waarmee je lekker gek kunt doen en die je bij een concert, bioscoop of festival tegen het lijf loopt. 3FM is je vriend. Dat is op de werkvloer zo en zeker op de radio.   

Waarom zouden nachtbrakers een keer op jouw uitzending moeten afstemmen?
Zin in een leuke rare snuiter waarmee je vrienden kunt worden en de tofste muziek voor je draait die je nergens anders hoort? Spreek je vanavond om 00.00 uur! Krijg je van mij een Parel van de Nacht Pet!

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*