Kerkomroep heeft door corona nu vier keer zoveel luisteraars

Nu vrijwel alle kerken door het coronavirus zijn gesloten of diensten hebben zonder kerkgangers, is de belangstelling voor Kerkomroep.nl verviervoudigd.

Dat is goed nieuws voor de stichting die in 2001 begon met een eerste kerk in Alphen aan den Rijn. Via internet worden inmiddels diensten en missen uit 1400 kerken uitgezonden. Vooral protestantse en hervormde kerken. Kerkomroep vervangt de ouderwetse kerktelefoon, die met een vaste verbinding vanaf de kerk naar woningen en verzorgingshuizen ging.

Als gevolg van de corona-uitbraak is het aantal luisteraars verviervoudigd naar 365.000 op zondagochtend, zo meldde het Nederlands Dagblad onlangs. Dat is inclusief de site kerkdienstgemist.nl. In Noord-Holland gaat het om 114 kerken en in Zuid-Holland om 314.

Maar de toeloop zorgt ook voor problemen, zo ondervinden kerkgangers. Want op zondagochtend is er opeens een piek en dat kan het netwerk niet aan. De kerken hadden immers een abonnement voor een bepaald aantal luisteraars. ,,Nu hebben wij er tien keer zoveel en willen we ons abonnement aanpassen. Maar Kerkomroep.nl kan dat momenteel niet aan, zodat de uitzendingen niet altijd op rolletjes lopen’’, hebben de leden van de protestantse gemeente Laren-Eemnes te horen gekregen. ,,Er wordt hard gewerkt aan meer capaciteit.’’

Daarnaast zijn er steeds meer kerken die niet alleen het geluid, maar ook beeld willen tonen. Daarvoor wordt steeds vaker gebruik gemaakt van Youtube. Op de site van de eigen kerk zoals de Gedachteniskerk in Aarlanderveen, de Meentkerk in Huizen of de kathedraal in Haarlem staat dan een link naar dat Youtubekanaal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*