Kees Toering: Top 2000-lijst werd gemanipuleerd

In de beginjaren van de Top 2000 manipuleerden de makers de lijst om te voorkomen dat de luisteraars zouden afhaken. Dat vertelt oud-zendermanager Kees Toering uit Westerbork in een interview met Dagblad van het Noorden.

Toering bedacht de Top 2000 eind jaren negentig om Radio 2 met een nieuw elan het volgende millennium in te loodsen. 

Toering: ,,In die beginjaren werden langere nummers die niemand kent en die qua aantal stemmen gelijk stonden met andere, kortere nummers bewust in de nacht geprogrammeerd. Om die prime time te draaien vonden we onhandig, want dan gaan mensen weg. Ook besloten we dat ieder uur met een uptempo nummer moest beginnen; dat was één van de radiowetten. Na een paar jaar zijn we daarmee gestopt. 


19 Comments

 1. Dat wisten we allang. Maar goed dat het nu wordt toegegeven.

  Ook zijn liedjes geschrapt omdat via andere media oproepen werden gedaan om er op te stemmen. Het Nieuwsblad (Dagblad?) van het Noorden deed eens (ik dacht in 2007 of 2008) een oproep om op Ede Staal te stemmen. Die dreigde in de top 10 te komen. Radio 2 heeft dit liedje gewoon weggestreept.

  Ik zie dat ie er pas in 2019 in kwam, maar de Radio 2 medewerkers hebben problemen met het Gronings. “Het het nog nooit zo donker west”.
  Het 2e “het” is in deze zin Gronings voor “is”.
  En nee, Ede Staal treedt niet vaak meer op, hij is in 1986 overleden. Je kan niet alles weten.

  In hetzelfde jaar werd ook een liedje van Hillsong United weggestreept.
  En dat terwijl Radio 2 toen zelf volop heeft ingezet op De Avond van Boudewijn de Groot, nooit op single uitgebracht, niet eens op verzamel-LP’s verschenen.
  (is wel een mooi liedje)

  Later deed de top 2000 een experiment met het aantal stemmen per provincie. Halverwege de stemperiode werden deze provincielijsten van het internet afgehaald, omdat je ermee kon uitrekenen dat bepaalde (hardrock) nummers veel hoger hadden moeten staan dan ze uiteindelijk stonden.
  Respect voor je luisteraars!

  Bedankt voor het toegeven.

 2. De Top 2000 was in de eerste jaren dan ook nog een lijst voor de behouden R2 luisteraar. Metallica en Nirvana deden ook nog niet mee. Dat is nu wel anders.

 3. Meneer Toering deed in het begin alsof hij de bedenker was van zo’n lange Top xxx lijst.
  Toen ik hem daar op de gang bij ons eens over aansprak en zei dat o.a. de lange lijsten,de top 100 en de top 1000 beiden ( althans in Nederland) waren bedacht door Willem van Kooten en Lex Harding, deed ie of hij van niks wist………..en liep enigzins gepikeerd door.
  Ach…………………….

  • Omdat we nog in de kerstfeer zitten en ik ook voor wereldvrede ben, zal ik heel beschaafd de heer Geleick toespreken dat hij ongelijk heeft, te beginnen dat Veronica’s Top 1000 Aller Tijden er pas een paar jaar na de Top 2000 is gekomen en de intuhlluhgente lezer mag raden waarom.

   De Top 100 Aller Tijden was er al wel, maar een ook internationaal unieke vinding van de heer Den Hengts? Ik betwijel dat zeer en dan nog, de Top 2000 was een andere benadering, namelijk om die lijst aan de vooravond van het magische jaar 2000 op te maken en een kleine week uit te zenden. De Top 100 Aller Tijden werd er in een dagje doorheen gejast meestal op Goede Vrijdag en hoe dan ook, Veronica heeft er nooit een enorm succes mee behaald. De Top 2000 was gelijk een grote hit en daardoor ook grote vondst van Kees Toering, het zat denk ik toen mee dat iedereen in de laatste dagen van het vorige millennium in de ban was van de millenniumbug en mensen als Maurice de Hond het einde der tijden aankondigde, 1 seconde na middernacht. Daardoor zullen velen de radio aan hebben gezet, voor de finale met Queen, maar ook wat er daarna gebeurde en wat ik voorspelde, er gebeurde niets …

   Dus Juul, de druiven zijn weer zuur, eet een zoet appeltje voor t slapen gaan.

   Nog over t manipuleren van de lijst dat natuurlijk altijd vrolijk door is gegaan met nog steeds het verbannen van lastige nummers naar de nacht, worden bepaalde leuke nummers ook een verschoven notering gegeven om ze door een bepaalde deejay te laten draaien die er wat speciaals mee heeft. Dat gebeurt vooral wat later in de lijst om de haverklap en bij vrijwel alle deejays. Mijn credo is, Toeval bestaat niet, maar dat wil niet zeggen dat al t onverklaarbare een metafysische oorzaak zou hebben, dat net Isn’t she lovely van Stevie Wonder over zijn pasgeboren dochter in de jaren zeventig werd gedraaid bij Emmely de Wilt is dan ook bewust aan haar toebedeeld .. Daar hoef je niet blind voor te zijn en kinderen en dit soort moves totaal geen bezwaar, maar waarom dan de radio-edit gedraaid zodat t zoete babygekraai van Stevie zn oogappeltjes aan t begin niet is te horen, maar dan is er nog geen vrouw overboord, t zit ook op t eind, maar zover kwam t helaas niet en werd deze classic die nooit op single werd uitgebracht voortijdig geaborteerd.

   Van die dingen, ja …

   (O ja en Ron Stoeltie is niet de medebedenker van de Top 2000, maar droeg als evenementen-manager van Radio 2 een creatief steentje bij aan de Top 2000 in Concert wat jaren daarna. Waarom ie er niet meer is, geen idee, vraag t m zelf Herman.)

   DJ

   CP: Rumour has it, Adele (Adkins) op 1137

   Ha, een 37 vandaag!

   Toeval bestaat niet, heus.

   • Lex Harding vertelde laatst in een radio-uitzendig met Rob Stenders dat een luisteraar van Radio Veronica in 1968 alle uitgezonden persoonlijke top 10’s opgeteld had en daar een Top 100 van gemaakt had. Toen Lex dat lijstje aan Joost liet zien verzon Joost ter plekke de naam “Top 100 Allertijden”.

 4. Ha ha, die Kees: ‘Na een paar jaar zijn we daarmee gestopt.’ De volgorde van de Top 2000 wordt nog steeds gemanipuleerd. Waarschijnlijk niet de eerste 200 nummers, maar verder wel en op zich niet erg, want in t belang van de luisteraar en wat doet er toe of No one knows van Queens of the Stone Age nu op 1442 staat of op 1337 als ie maar niet ’s avonds Tweede Kerstdag tijdens t gourmetten is te horen, dan liever iets van de eeuwig gezellige Queen, bijvoorbeeld Radio Gaga (en waar Lady Gaga haar naam vandaan heeft … ) Ik bedoel maar.

  Er komt ook nooit een notaris aan te pas en radio is ook theater en emotie en zonder beeld kan je ook mooi manipuleren, de Top 2000 is ook een beetje een fantasie, muziek een illusie …

  Volgens mij hebben ze dit jaar niet gezegd hoeveel stemmen er zijn uitgebracht, misschien ook wel, maar jarenlang bracht de Top 2000 cijfers naar buiten over de miljoenen stemmen die op hun lijst met 10 miljoen luisteraars waren uitgebracht, ieder jaar steeds meer, record na record werd gebroken. Maar ze zeiden, tot op de dag van vandaag, nooit hoeveel mensen er hadden gestemd, maar alleen het aantal opgetelde stemmen van alle, tot de laatste jaren zelfs maximaal 35(!) keuzes die je mag maken, ja dan loop je snel in de miljoenen stemmen, maar dit werd altijd zo gebracht alsof er miljoenen mensen hadden gestemd en wat bijna iedereen ook denkt, maar dat dus een fabeltje is. Ik heb weleens met een natte vinger berekend dat jaarlijks zo’n 200 a 300.000 mensen hun stem uitbrengen voor de Top 2000, ik vind dat al veel, maar Radio 2 vindt/vond dat kennelijk nooit genoeg (Why?) en smeet er ieder jaar in ronkende persberichten zogenaamd, maar pure misleiding, ook wel een leugen en nepnieuws genoemd, miljoenen stemmers tegenaan. T is niet ondenkbaar dat ze oa door wat heldere mails van mij hiermee zijn gestopt, maar ik daag Peter de Vries en/of Jurre Bosman bij dezen uit, Tweede Kerstdag, om nu eens bekend te maken hoeveel mensen er dit jaar gestemd hebben. Waarom wil ik dat weten? Louter interesse als muziek- en vooral in dit geval als radioliefhebber en ik draai de vraag liever om, Waarom Radio 2 willen jullie dit al die jaren niet zeggen?

  Enfin, de lijst dendert nog even door en toen ik vandaag de Top 2000 aanzette hoorde ik Geen kind meer van Karin Bloemen, een prachtig nummer geschreven door tekst, Jan Boerstoel op muziek van Marnix Bustra, de man van Karin. Dit jaar overleed mn moeder en zijn mn zus en ik ergens wees geworden, iets wat je dan sterk voelt op deze dagen met kerst, voor t eerst kerst zonder je ouders, verdrietig, maar weer wel vreugdevol met mn kinderen en dat voelt heel gelukkig en maakt de cirkel van t leven rond.

  DJ

  Iemand vandaag nog iets bijzonders tegengekomen met t getal 37? Reageer dan hier, of mail me via mn websaaitje, klik daarvoor op mm naam hierboven. Dit geldt ook voor de komende dagen tot en met de 31e tot bij Wouter van der Goes tussen 19 en 20 uur nr. 37 in de Top 2000 wordt gedraaid. I’ll be bak!

 5. Kees Toering loopt al jaar en dag te koop dat hij de founding father ofwel ‘Mister Top 2000’ is, terwijl hij enkel een npo baas was die akkoord gaf voor het idee. Hij surft echter op het succes van deze hitlijst, die in feite ook al veel langer in een andere vorm bestond (Veronica Top 100 aller tijden). Willem van Kooten en Lex Harding zijn eigenlijk de echte bedenkers.

 6. Zoals die Danny Vera song !!! Wat ’n draak van ’n liedje, maar omdat Derksen er mee pronkte bedacht ’n Radio 2 baasje, dit moeten wij in de lijst zetten !!! Net als Avond van Boudewijn óók zo’n zelf bedacht voorbeeld van “wij bepalen wel wat er in de lijst komt” …Toering is ’n paar jaar baasje geweest, maar heeft nóóit iets bij kunnen dragen aan het succes van de top 2000. Dit idee kwam trouwens NIET van hem !!!! Maar van Ron Stoeltie, die als dank hiervoor, ’n paar jaar later door Toering werd ontslagen !!!!

 7. Een waarschuwing voor degenen met irrelevante reacties. Deze worden de volgende keer verwijderd en reageerders worden geblokkeerd. .

 8. Afgelopen nacht, even na 00 uur was t eerste nummer van de shift in de Top 2000 van Jeroen van Inkel, Night boat to Cairo. Perfect nummer om mee te openen met die scheepstoeter: ‘Jongens en meisjes we gaan nog niet slapen, maar houden jullie nog ff wakker met Madness’. Ja, ook zo wordt de lijst gemanipuleerd en ik zou t ook zo doen. Niet voor niets dat er tussen t sluiten van de stembus en t bekendmaken van de lijst zo veel weken tussen zitten. Een of een paar mensen gaan dan na de sluiting aan de slag om – zeg maar – de lijst te optimaliseren, te finetunen, alles voor t plezier van de luisteraar. M\aar al die zogenaamde precieze bijgehouden noteringen op Wikipedia slaan natuurlijk nergens op. LOL!

  En dan nog wel leuk om te vertellen, als je weet dat er zo’n 200 a 300 duizend mensen hebben gestemd (exacte cijfers hierover zijn nooit bekend gemaakt) en dat afzet tegen – zeg – een gemiddelde keuze-inzending van 25 nummers per luisteraar, gecombineerd met 2000 noteringen en dan hoef je geen wiskundige te zijn en heeft een notering op bijvoorbeeld 1937 maar extreem weinig stemmen nodig en heeft die ook maar gekregen. Denk daar maar eens over na, leuk voor voor statistici en puzzelaars, de uitkomst zal je dus verrassen.

  Dan nog tot slot voor vandaag. Er reageren nu per app per nummer wel honderden mensen, maar sorry die worden nauwelijks gelezen, laat staan gebruikt. Deejays lezen wel allerlei commentaren en motivaties voor, maar dat zijn vrijwel allemaal comments die mensen een tijd geleden bij t stemmen meegaven. Snap je, allemaal zorgvuldig voorgeproduceerd dus, daarom komen er ook geen luisteraars aan de lijn, kan te lang duren en veel te onvoorspelbaar. In de Top 2000 wordt niets aan t toeval overgelaten en is een geregisseerde film in de gedaante van echtheid. Het omgekeerde van mijn leven nu, de echtheid van mijn leven heeft de gedaante van een film. T is niet anders.

  DJ

  37

  #1
  Op 837 werd vanmiddag I just can’t help believing van Elvis gedraaid. Ik kan t ook niet helpen. (Elvis lives! = een anagram)

  #2
  37% zat in de kop van een nieuwsbericht van vandaag en op het NK Schaatsen noteerden de snelste vrouwen steeds tijden in de 37 seconden.

  #3
  Daarstraks las ik ’toevallig’ dat van Last Christmas van Wham! destijds 3.7 miljoen singles over de toonbank gingen …

 9. De eerste top 2000 die ik ken, is gepresenteerd door André van Duin op Radio Noordzee Internationaal (twee-twee-nul op de middengolf). Dit was de Abominabele Top 2000. Voor zover ik weet startte hij hiermee in 1973.
  Omdat hij daar slechts een uur (of was het een half uur?) zendtijd voor kreeg op de zondagochtend, sloeg hij de meeste noteringen over.
  Later werd dit de Dik Voormekaar show.
  De bedenker van de eerste top 2000 is dus André van Duin!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*