Kamervragen over inperken NPO-programma’s

CDA-Tweede Kamerlid en voormalig tv-presentatrice Lucille Werner heeft naar aanleiding rondom het inperken van programma’s als Andere Tijden, Opsporing Verzocht en Radar Kamervragen gesteld aan demissionair minister Arie Slob. Deze programma’s zijn maatschappelijk zeer belangrijk, vindt Werner.

De NPO wil meer ruimte te maken voor vernieuwing, om jongere doelgroepen beter te kunnen bereiken. 

Doorgaans reageert minister Slob op programma-inhoudelijke vragen afhoudend. Wettelijk is immers bepaald dat de politiek zich niet met de inhoud van programma’s van de publieke omroep mag bemoeien. 

12 Comments

 1. Ik denk niet dat het heel slim is om uitgerekend Lucille Werner naar vormen te schuiven om hier een punt over te maken.

 2. @Michel,
  Hoezo niet dan? Zij is binnen CDA verantwoordelijk voor het thema mediazaken. Ze wordt dus niet naar voren geschoven maar is binnen haar partij hier leading in.

 3. @Richard Omdat de kans bestaat dat dit volledig ter zijde word geschoven omdat ze afkomstig is uit de tv wereld. Onder het motto dat zij spreekt voor vriendjes en oud collega’s. Niets mis mee maar wel een middel wat tegen haar en het probleem kan worden gebruikt en wat men ook zal gebruiken. Dus goed dat het aangekaart word maar dit had beter iemand anders kunnen zijn.

  • Die vragen worden wel bepaald door het CDA breed. Als die partij er niet mee is dan kan zij ook deze vragen niet stellen. CDA kan niet een kamerlid op haar ruime omroep-ervaring mediawoordvoerder maken, maar als het over NPO gaat haar niet de vragen laten insturen.

   • Het CDA zal wel achter haar staan, al weet je dat bij die partij nooit helemaal zeker. Het zal D66 en de VVD denk ik een rotzorg zijn. Als hierdoor minder mensen naar de NPO gaan kijken is dat mooi meegenomen. Kunnen ze daar lekker nog verder op bezuinigen.
    Wat ik de NPO overigens niet gun.

    • Maar D66 wil helemaal niet bezuinigen op de NPO. Zie partijprogramma:

     D66 is de partij die het meeste geld erbij wil voor media en publieke omroep, maar daar staat wel tegenover dat de publieke omroep reclamevrij moet worden. Per saldo blijft het budget dus gelijk. Omroepen moeten niet meer afgerekend worden op ledenaantallen, maar ‘moderne criteria’. Welke criteria dat zijn, staat er niet bij. Naar de lokale en regionale omroepen moet ook extra geld. “Dit geld moet landelijk worden verdeeld, zodat omroepen niet afhankelijk zijn van financiering van de lokale instituties die zij kritisch controleren.” D66 wil ook streekomroepen stimuleren.

     • Ook D66 zal compromissen moeten sluiten zal eerder kiezen klimaat, onderwijs en Europa dan meer geld naar de NPO. Al is die laatste natuurlijk handig voor de klimaatpropaganda die D66 de komende jaren over ons wil uitstorten. Wellicht zal er wel wat geld over blijven dan voor de NPO. Voor de rest ben ik het wel met je eens hoor. Ook begrijpelijk van Lucille maar ik denk dat het geen effect zal hebben en eerdere tegen zal gaan werken.

     • @michel

      Nogmaals en ik herhaal Otto, D66 is in tegenstelling tot het CDA (en de VVD, PVV, FVD) wel voorstander om de NPO te versterken op meerdere fronten (onderzoeksjournalistiek, regionaal nieuws) en willen ze dat er geld bijkomt, in plaats om er geld weg te halen zoals de partij van Lucille Werner wil en nu staat te huilen omdat Andere Tijden verdwijnt, terwijl dit soort keuzes helaas gemaakt /moeten/ worden vanwege te weinig geld. D66 is net als het CDA voorstander van een reclamevrije publieke omroep, maar wil de gederfde inkomstem wel compenseren. Dus huil je – en al die andere rechtse Spreekbuiskindertjes – krokodillentranen mee met misses Lingo of ga je op een andere partij stemmen?

   • Los van de onsamenhangendheid van de reactie’s door de hoofdredacteur van Spreekbuis, twee puntjes. De eerste is, zoals ook in het bericht wordt gesuggereerd, dat de Kamer zich niet met de inhoud van de NPO mag bemoeien, een goed uitgangspunt en is het dus vooral voor de bühne dat Lucille Werner nu de NPO aanvalt omdat Andere Tijden dreigt te verdwijnen. Andere partijen houden hier wijselijk hun mond over vanwege het respecteren van de onafhankelijkheid van de NPO. Puntje 2. Het CDA is al lang een van de voorstanders om fors op de NPO te bezuinigen. Zo willen ze wel dat de reclame verdwijnt, maar dat wordt niet gecompenseerd, dus is dit onzalige CDA-plan gewoon een verkapte bezuiniging en willen ze niets anders dan de NPO verder uitkleden. Laar Lucille daar zelf maar mee beginne! 🙂

 4. Hé Michel,
  Nu is er iemand in een partij die “verstand” heeft van programma’s en dan ga je die toch inzetten?
  Er zitten in de kamer al zo weinig mensen met kennis van zaken die ze behartigen.

  Je slaat nu de plank mis !

 5. @Juul Ja ik snap die gedachte wel. Tegelijk kan dat juist tegen haar en tegen het doel gaan werken in het politieke spel. Helemaal als we anno nu naar de politiek kijken. Dus ik sla niet de plank mis maar ik bekijk het vanaf de andere kant en paar stappen verder.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*