Kamervragen over inkorten Opsporing Verzocht

CDA, SGP en 50PLUS hebben kamervragen aan Minister Slob gesteld over het inkorten van het NPO-programma Opsporing Verzocht.

Volgens Leonie Sazias (50PLUS) betekent minder zendtijd ook minder opgeloste zaken. Sazias: “Als er toch één programma is dat het algemeen belang dient, dan is het dit programma wel. Vooral voor onze achterban is dit programma heel belangrijk, want er kijken heel veel 60-plussers naar voor wie het gevoel van veiligheid belangrijk is. In dit programma worden ook heel veel tips voor veiligheid gegeven. Juist het feit dat veel ouderen naar het programma kijken, is het argument van de NPO om het te kortwieken. En dat is op z’n minst vreemd, want juist ouderen kijken nog veel naar lineaire televisie. Het is een programma met meer dan een miljoen kijkers. Daar zou toch menig programmamaker zijn vingers bij aflikken.”

De heer Stoffer (SGP) vraagt aan de minister of hij een dringende oproep aan de NPO zou willen doen om dit toch niet in te korten en het gewoon te laten als het is.

Ook mevrouw Van Toorenburg (CDA) benadrukt het belang van dit programma. “We hebben veel debatten gevoerd over slachtoffers van ernstige misdrijven. Soms hebben de slachtoffers beelden van verdachten. De politie vraagt de slachtoffers om die niet zelf te openbaren en zegt: geef ze aan ons; als het ons lukt doen we het via Opsporing Verzocht in het hele land met onze randvoorwaarden. Als we dat kwijt zijn, zijn we ook de drempel kwijt voor slachtoffers om zelf de beelden van verdachten te openbaren. Het gaat dus over meer dan alleen een televisieprogramma.”, aldus Van Toorenburg.

Minister Slob gaf aan dat hij het ook belangrijk vind dat de NPO aandacht besteedt aan politieberichten, maar dat hij ook heeft begrepen dat de NPO daarmee door wil gaan. Hij wil zich echter niet actief bemoeien met de programmering.

Slob: ‘Dat is zelfs in de wet geregeld. In artikel 2.88, lid 1 van de Mediawet. “De publieke media-instellingen bepalen, onverminderd het bepaalde bij of krachtens deze wet, vorm en inhoud van het door hen verzorgde media-aanbod en zijn daar verantwoordelijk voor.” Daar zal ik mij ook aan moeten houden.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*