Joost Schulte (3FM): ‘’s Nachts voelt het alsof je in een soort parallel universum bent.’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Joost Schulte (3FM).

Op zaterdag en zondag ben je tussen 4:00 en 6:00 te horen op 3FM. Ga je direct door vanuit de kroeg of de club? 
Haha! Ik denk niet dat het mijn programma ten goede komt als ik dronken achter de microfoon zit, dus nee. Sterker nog, ik ga in het weekend meestal rond een uurtje of tien naar bed om voor mijn uitzending nog wat uren te slapen. Niet echt rock ’n roll dus!

Op jouw 3FM-pagina staat ‘Overdag zit Joost met wallen onder zijn ogen in de collegebanken van zijn studie Geschiedenis en ’s nachts is hij bij je op 3FM!’. Ben je overdag echt uitgeput na een radioweekend?
Het gekke is dat is ’s nachts tijdens mijn uitzending nauwelijks vermoeidheid voel. Ik vind het zó tof om radio te maken dat ik het makkelijk volhoud en alle energie heb. De klap komt meestal op zondagavond of op maandag als ik weer een college moet volgen, maar als ik daarna een nachtje normaal slaap ben ik er weer bovenop hoor. 

Je werkt voor NTR. In hoeverre is de omroep in jouw programma terug te horen?
Ik ben de NTR heel dankbaar, want mede dankzij mijn omroep kreeg ik de kans om op 3FM te beginnen, maar je hoort tijdens mijn programma niet heel erg dat ik voor de NTR werk. Ik voel me vooral onderdeel van de tofste zender van Nederland en of iemand nou bij de NTR, EO of AVROTROS werkt, we zijn allemaal 3FM.

In de uitzending laat je nieuwe muziek aan het publiek horen. In hoeverre is de radio volgens jou nog de springplank voor nieuw muzikaal talent of heeft Spotify deze taak op zich genomen?
Spotify heeft de taak van radio zéker niet overgenomen. Ik zie Spotify vooral als aanvulling op de radio. Als je op vrijdag de New Music Friday-lijst doorluister verdrink je in de nieuwe releases. Wij bij 3FM selecteren de tofste nieuwe tracks en ik als DJ probeer daar vooral een gevoel bij te geven. Ik vertel waaróm die nieuwe van De Staat zo te gek is en wat de track bij mij losmaakt. Een stukje menselijkheid en duiding tegenover Spotify dus.

Luisteraars kunnen ook reageren. Wat voor een luisteraars heb je in het weekend rond die tijd?
Anders dan doordeweeks luisteren er in het weekend veel mensen die vrij zijn. Ze zijn een nachtje aan het gamen of hangen met vrienden op de bank, maar er zijn vooral heel veel mensen die terugkomen van het uitgaan. Het leuke is dat dat soort mensen altijd eerlijk zijn en geen drempel voelen om naar de radio te bellen, dus dat levert verrassende, grappige en soms onnavolgbare gesprekken op!

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
’s Nachts voelt het alsof je in een soort parallel universum bent. De wereld ziet er anders uit, de meeste mensen slapen en alleen een klein clubje nachtbrakers is nog actief. Op de radio probeer ik dat gevoel over te brengen. Wij nachtdieren houden elkaar gezelschap en je hoort gesprekken, muziek en verhalen die overdag nooit zouden kunnen.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*