Joost Oranje stopt als hoofdredacteur Nieuwsuur

Foto: Joost Oranje (derde van links) met een deel van de redactie
bij de uitreiking van de Nipkowschijf aan Nieuwsuur

Joost Oranje (58) treedt later dit jaar terug als hoofdredacteur van Nieuwsuur. Hij gaat zich, na negen jaar hoofdredacteurschap, weer toeleggen op het uitvoerende werk en wordt begin 2022 coördinator onderzoeksjournalistiek bij Nieuwsuur en NOS Nieuws. Dat is een nieuwe functie die voortkomt uit de onlangs afgesloten alliantie tussen de NOS en de NTR. De twee taakomroepen willen de programmatische samenwerking binnen NOS Nieuws en Nieuwsuur intensiveren, waarbij onderzoeksjournalistiek een speerpunt is. De nieuwe functie is daar een uitvloeisel van.

“Ik heb negen jaar met volle inzet de rubriek geleid en dat was een enorme eer”, zegt Oranje. “Nieuwsuur staat als een huis, dankzij een geweldige redactie. Maar routine moet je voor zijn. Ik heb bij Nieuwsuur, en daarvoor in de hoofdredactie van NRC, ruim 12 jaar hoofdredactiewerk mogen doen. Dat waren mooie, maar ook zware jaren. Nu is het tijd om weer dichter bij de journalistieke praktijk te staan. De onderzoeksjournalistiek heeft mijn hart. Dus deze nieuwe functie is op mijn lijf geschreven.”
Joost Oranje is sinds 2012 hoofdredacteur van Nieuwsuur. Onder zijn leiding verstevigde het programma haar positie als dagelijkse actualiteitenrubriek van de NTR/NOS en won het veel journalistieke onderscheidingen, waaronder dit jaar de Zilveren Nipkowschijf, de belangrijkste tv-prijs. De jury omschreef Nieuwsuur als “een onmisbaar baken voor de burger” en roemde de “scherpe vragen bij de actualiteit, onder het tegelijkertijd met kracht voeren van een onderzoeksjournalistieke agenda”. Oranje blijft op zijn post totdat er een opvolger gevonden is.
Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff: “De samenwerking tussen Joost en mij verloopt al jaren uitstekend. NOS Nieuws en Nieuwsuur hebben elkaar veel te bieden en het is heel fijn dat Joost dat verder gaat verdiepen met onderzoeksjournalistiek. Met gerichte aansturing en bundeling van expertises kunnen we extra stappen maken”.
NOS algemeen directeur Gerard Timmer en NTR-mediadirecteur Willemijn Francissen noemen versterking van de onderzoeksjournalistiek “zeker in deze tijd een van de belangrijkste opdrachten van de taakomroepen”. Francissen: “Joost is met zijn leidinggevende ervaring en jarenlange expertise als onderzoeksjournalist de ideale persoon om dit ambitieuze initiatief onder zijn hoede te nemen. En sowieso zijn we blij dat hij aan onze omroepen verbonden blijft.” 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*