Jarco Kriek: Sport kan nog niet zonder lineair, cordcutter de dupe

De manier van het kijken van tv- en videocontent verandert. Maar in Nederland gaat de overgang van lineair naar online (OTT) minder snel dan in menig ander land. Sport is een belangrijke oorzaak.

De sportverslaving is groot in ons land. We willen allemaal het vervelend verdedigend maar het uiterst doeltreffend spel van de komende voetbalkampioen Ajax zien, Max Verstappen die met Lando Norris met een snelheid van 300 kilometer per uur het spelletje ‘wie heeft de langste speelt’ en alle meer dan 500 UEFA voetbal wedstrijden zien. Een een-tweetje tussen providers en betaalzenders zorgt ervoor dat de sportliefhebber voor dit content niet meer om lineair heen kan.

Met zachte hand wordt de cordcutter met sport weer richting traditionele lineaire televisie geduwd. Het live kijken van wedstijden uit de Eredivisie en andere Nederlandse betaald voetbalcompetities voor zowel mannen als vrouwen kan alleen worden gekeken bij ESPN. De cordcutter kan geen legaal abonnement van deze betaalzender kopen zonder eerst een traditioneel lineair tv-abonnement bij een provider zoals Ziggo, KPN of Odido te kopen. De providers hebben zijn met ESPN overeengekomen dat geen losse OTT-abonnementen worden verkocht. In ruil daarvoor wordt maandelijks veel geld naar ESPN-eigenaar Disney overgemaakt. Er wordt zelfs betaald voor abonnees die niet van voetbal houden en dus nooit op ESPN afstemmen. Natuurlijk wordt het aan Disney betaalde bedraag via het maandelijkse abonnementsbedrag aan klanten doorberekend.

Het andere voorbeeld is Ziggo. Eigenaar VodafoneZiggo kocht de exclusieve uitzendrechten van alle Europese voetbalcompetities van voetbalbond UEFA. De belangrijkste reden van de aankoop van de uitzendrechten tegen een prijs die eerder boven dan onder de 25 miljoen euro per jaar ligt, is de aanhoudende daling van het klantenbestand te stoppen. En dit is niet gelukt. Ziggo boekte een record abonneeverlies. Meer dan 140.000 Nederlanders keerden in 2024 het kabelbedrijf ondanks de aankoop van het dure UEFA voetbal de rug toe. Ziggo Sport was als betaalzender wel succesvol. Het aantal Nederlanders dat bij Ziggo of een andere provider een Ziggo Sport Totaal abonnement kocht, steeg hoofdzakelijk door de komst van het Europese UEFA voetbal.

En dit is niet alleen voor Ziggo maar voor alle Nederlandse providers goed nieuws. Tot de komst van het UEFA voetbal was mogelijk het Ziggo Sport Totaal abonnement rechtstreeks bij Ziggo Sport als OTT-variant te kopen. Nu is dit abonnement alleen via een provider te koop. Natuurlijk moet je daarvoor eerst net als bij ESPN het lineaire basisabonnement kopen voordat je Ziggo Sport Totaal als aanvullend abonnement kan toevoegen. En ook hiervoor hebben providers wel geld voor over. En aan de prijsverhoging van drie euro binnen een half jaar is te zien dat de koper van het abonnement hier aardig aan meebetaalt. Voor Ziggo is het financiële gewin dubbel. Niet alleen krijgen zij van providers meer geld voor de door hen verkochte abonnementen. Het OTT-abonnement was in vergelijk met de huidige prijs 8 euro goedkoper. Minus de wederverkoopvergoeding voor providers brengt het verdwijnen van het OTT-abonnement toch enkele euro per verkocht abonnement meer op de rekening van de financieel directeur.

Dat OTT en sport in Nederland niet echt een goed huwelijk is, bewijst Viaplay. Het Zweedse bedrijf besloot een jaar geleden te stoppen met een lineair Formule 1-kanaal bij de vier grootste providers. De reden: het wilde een volledige streamingdienst zijn. Nog geen jaar later kondigde het bedrijf onverwacht een nieuw lineair betaalkanaal aan. Met veel meer live content dan alleen Formule 1 en dat voor 17 eurootjes per maand bij in ieder geval Odido en Delta. Reken maar dat voor het eerste startsein van het Formule 1 seizoen dit lineaire betaalkanaal Viaplay TV+ ook bij Ziggo en/of KPN in het aanbod is opgenomen. De cordcutter heeft in dit geval wel een keuze. Maar omwille van technische redenen is een overstap van OTT naar lineair het overwegen waard. Het aangebodene via OTT mag dan wel uitgebreider zijn maar bij Viaplay is meer dan andere streamingdiensten storingsgevoeliger en heeft een mindere beeldkwaliteit.

Wat rest voor de sport liefhebbende cordcutter die niet meer terug wil naar een lineair tv-abonnement, is het in de illegaliteit stappen. De weg daarheen is eenvoudig. Google is hierbij je beste vriend. Een vriend die je naar later blijkt ook nog veel geld bespaart. En bij menig Nederlander zijn principes snel verdwenen als in deze dure tijd wat extra euro’s bespaard kan worden.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*