Janine Abbring ontvangt Humberto Tan in VPRO Zomergasten 

Presentator, schrijver en fotograaf Humberto Tan (Paramaribo, 1965) is op 24 juli de eerste gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring presenteert deze zomerklassieker voor het zesde seizoen op rij en interviewt deze eerste aflevering HumbertoTan over zijn ideale televisieavond.

Humberto Tan over Zomergasten‘Ik ben een veelvraat op televisiegebied. 

Van Studio Sport tot National Geographic en van Nieuwsuur tot Het Perfecte Plaatje. Mijn Zomergastenavond is uiteindelijk een weerslag van mijn karakter en een compendium van mijn interesses. Het zal gaan over het belang van rechtvaardigheid zoals mijn moeder me dat heeft geleerd. Maar ook over interviewen, de kracht van natuur en over entertainment. En ik heb plannen met een paar Tik-Tok-fragmenten.

Humberto Tan is een creatieve veelvraat. Hij heeft een eigen prime time talkshow op RTL en maakt wekelijks een radioshow voor AVROTROS. Daarnaast maakt hij podcasts, schrijft boeken en werkt als fotograaf. In 2020 werd hij voorzitter van de Commissie Mijnals die de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) gevraagd en ongevraagd adviseert over inclusiviteit en racisme.   

Tan kwam eind jaren 60 met zijn moeder Hilly Axwijk, twee broers en een zus vanuit Suriname naar Nederland. Hij groeide op in de Amsterdamse Bijlmermeer waar zijn moeder maatschappelijk werker was en naam maakte als activist die zich inzette voor de emancipatie van Surinaams-Nederlandse vrouwen. Na zijn VWO-diploma studeerde Tan rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wilde advocaat, rechter of diplomaat worden, maar maakte tijdens zijn opleiding al zijn debuut op tv als tafelgast bij Sonja Barend.

Humberto Tan werd bekend bij het grote publiek toen hij in 1993 NOS Studio Sport ging presenteren en later ook het NOS Journaal. In 2005 stapte hij over naar Talpa, dat niet veel later door RTL werd overgenomen. Daar presenteerde hij o.a. Eredivisievoetbal, RTL Boulevard en nu het Champions League voetbal. In 2000 publiceerde hij het boek Het Surinaamse Legioen over Surinaamse voetballers in de eredivisie. 

Vanaf 2013 krijgt Tan zijn eigen talkshow, RTL Late Night. Hij wordt geprezen om zijn vakmanschap en zijn warme en menselijke benadering. Hij weet grote internationale sterren naar zich toe te trekken, zoals George Clooney, Ed Sheeran, Pharrell Williams en Coldplay. In 2015 wordt hij gekozen tot Omroepman van het Jaar en in 2014 en 2016 wint hij de Zilveren Televizier Ster voor beste presentator. In 2016 krijgt hij de Sonja Barend Award voor zijn gesprek met een vriendengroep die de terroristische aanslag in de Parijse concertzaal Bataclan overleefde. De jury: Humberto zit op gevoel en niet op moraal, dat maakt hem heel sterk in een human interest-interview. Tan en zijn redactie creëerden een vertrouwelijke sfeer waarin die jongens zichzelf durfden te zijn – alsof er geen duizenden mensen meekeken. Dat is een gave.’ 

Vanaf 2015 dalen de kijkcijfers en in 2018 vervangt RTL Tan door Twan Huys.

Toch zit hij niet stil. Hij presenteert publiekstrekkers als Holland’s Got Talent, Dance, Dance Dance en The Big Music Quiz.

Humberto Tan schreef verschillende columnbundels en ook het kinderboek Pirouette in Paramaribo. Daarnaast heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld als fotograaf. In 2016 won hij het televisieprogramma Het Perfecte Plaatje. Daarna fotografeerde hij onder meer Rohinga-vluchtelingen in Bangladesh voor Het Rode Kruis. Momenteel werkt hij aan een boek met interviews en foto’s van honderdjarigen. 

Humberto Tan heeft samen met Ineke Geenen drie kinderen: twee dochters en een zoon.

Over VPRO Zomergasten

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. In 2017 won Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. 

Uitzending: zondag 24 juli om 20.20 uur, VPRO, NPO 2.

1 Comment

1 Trackback / Pingback

  1. Voetbalnieuws Site: Janine Abbring ontvangt Humberto Tan in VPRO Zomergasten | Al Het Voetbal Nieuws Op Een Rij!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*