Jan van Veen’s Candlelight zet AI in voor het maken van gedichten

In het 55 jarige bestaan van het legendarische radioprogramma Candlelight hebben duizenden Nederlander hun liefdesgedichten ingestuurd. Toch zijn lang niet alle Nederlanders poëtisch aangelegd en hebben velen grote moeite om hun gevoelens in gedichtvorm op papier te zetten. Door de komst van artificial intelligence-tool ChatGPT komt daar nu verandering in.

ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) gespecialiseerd in het voeren van dialogen. De mogelijkheden ervan zijn talrijk en goed toepasbaar voor vele sectoren. Media-ondernemer Richard Otto, oa bekend van mediaplatform Spreekbuis.nl, uitgeverij Tens Media en techstartup XS2Content, bracht ter inspiratie onlangs al een kookboek uit, dat zonder enige culinaire kennis binnen 90 minuten was geschreven door middel van artifical intelligence. Dit keer ging hij het experiment aan met radio-icoon Jan van Veen voor het automatisch genereren van Candlelight-gedichten. Hij gaf enkel de opdracht ‘Maak een Candlelight gedicht in 150 woorden over een vrouw, die haar man is kwijtgeraakt door ziekte in coronatijd en daardoor erg eenzaam is’. Deze werd vervolgens ingesproken door Jan van Veen geheel in Candlelight-stijl.

Het resultaat is hier te beluisteren:

Voor deze video is niet enkel het gedicht automatisch gegenereerd. Ook de alle foto’s zijn gegenereerd door Dall-E. Een kunstmatig intelligentieprogramma dat beelden creëert uit tekstuele beschrijvingen.

Jan van Veen: ‘Ik krijg dagelijks veel gedichten binnen van mensen die hun lief en leed op papier hebben gezet. Het op papier zetten van je gevoelens is niet voor iedereen weggelegd. Deze nieuwe technieken laten zien dat nu elke Candlelight-luisteraar een gedicht kan schrijven.’

Over Candlelight
Candlelight bestaat alweer sinds 1967. Eerst als radioprogramma op de landelijke radio, maar sinds 2007 ook als online station Candlelight Radio met 24/7 mooie muziek en gedichten.

6 Comments

  1. herschrijf dit bericht in maximaal 100 woorden..

    ChatGP maakt ervan:

    Met de komst van de AI-tool ChatGPT zal het makkelijker worden voor mensen om hun gevoelens in gedichtvorm uit te drukken. Media-ondernemer Richard Otto, bekend van verschillende platformen en startups, heeft het experiment aangegaan met radio-icoon Jan van Veen voor het automatisch genereren van Candlelight-gedichten. Met een opdracht als input, voert ChatGPT een gedicht in Candlelight-stijl, ingesproken door Van Veen.

    • Het is verbluffend en wonderbaarlijk, maar nog niemand die schrijft wat dit alles nu zegt over /ons/ brein, denken en taal. Al wel dat het natuurlijk het allerlaatste greintje eigen creativiteit bij mensen doodt, zo ook bij dit zielloze kwasi-gedicht. Ik zou wel eens een gedicht van Richard Otto of Jan van Veen zelf willen lezen. Maar ja, mensen voelen zich ook al een kok omdat ze online een pizza weten te bestellen. Wie ben ik dan?

      Gedicht

      Ik hou van New York
      Ik hou van pizza
      Ik haat New York Pizza

      Chiel

  2. Ach, ik zag vorig jaar een artikel over The Beatles geschreven door AI. Daarin stond dat zij hun muziek in de 60’s uitbrachten op CD, terwijl andere artiesten dat pas na 1990 gingen doen. The Beatles waren ook de eerste groep die in 1967 een album op vinyl uitbrachten. Andere artiesten hadden dat geweigerd.
    Bovendien hadden The Beatles een vrouw als drummer: Maureen Starr.
    En meer van die onzin.
    Door het internet af te stropen kun je ook heel wat leugens verkopen…..

  3. @Chiel,
    Ik ben geen gedichtenman, dus dat gaat niets worden. Maar met ChatGPT kun je wel met enkele steekwoorden, die jouw gevoel uiten een heel redelijk Candlelight-gedicht creëren. Bovenstaande was slechts een experiment om te laten zien wat er mogelijk is. Eind december bracht ik een AI Kookboek uit, die ik in 90 minuten heb gemaakt. En zo zal ik komende weken wel vaker het ‘AI-avontuur’ aangaan. Uiteraard goed om bij dit soort technieken en kritische blik te behouden. Verder lijkt het me noodzakelijk dat er kaders komen rondom het gebruik van A.I

    • Ik laat je reactie even voor wat ie is, want het is natuurlijk veel interessanter om /zelf/ gevoelens onder woorden te brengen, juist iets wat helemaal teloor aan het gaan is. Dat zou weer terug moeten komen, dat zou gestimuleerd moeten worden. Of ChatGPT daar een rol in kan spelen? In ieder geval taalkundige en oud-docent Nederlands Ben Saleman heeft een goede analyse van de mogelijkheden en onvolkomenheden van ‘Chattie’ gemaakt en is hier te lezen.

      https://neerlandistiek.nl/2023/01/chatgpt-de-rapportcijfers

      Wel grappig, vind ik, dat de tekortkomingen van de AI-bot goed overeenkomen met de alledaagse gebreken van de mensch, dus ergens is ChatGPT daardoor nog een perfectere imitatie. Nobody is perfect.

1 Trackback / Pingback

  1. OpenAI: 'GPT-4 zeer binnenkort beschikbaar' - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*