Jan van Veen leest Nederlandse Stadsdichters

’s Lands meeste bekende poëtische stem, Jan van Veen, gaat werk van Nederlandse stadsdichters voordragen. De radiomaker, vooral bekend van zijn radioprogramma Candlelight, gaat elke week een gedicht van een Nederlandse stadsdichter voorlezen in een serie die “Jan van Veen leest…” heet.

Deze unieke samenwerking is een initiatief van de oud-stadsdichter van Gouda, Pieter Stroop van Renen en de Stichting Stadspoëzie.

“Van Veen is al decennialang een iconisch voorvechter van toegankelijke poëzie, met zijn stem uit duizenden. Ook stadsdichters zijn de stem van het volk en spelen een belangrijke rol in het verbreden van de aandacht voor poëzie”, aldus Stroop van Renen.

“Het kwalitatief prachtige werk van de stadsdichters wordt nu van extra emotie voorzien door de stem van Jan van Veen. Ik vind het prachtig dat we dit zo kunnen doen.” Het eerste gedicht dat Jan van Veen gaat voordragen is “Als we samen verder zijn”, een Corona-gedicht geschreven in Gouda door Stroop van Renen.

Het is te beluisteren op www.candlelight.nl, op 11 mei, tussen 22.00 en 23.00. Daarna volgen stadsdichters uit meer Nederlandse plaatsen, waaronder Marianne van Velzen uit Leiden en Jeffrey van Geenen en Chris Bellekom uit Gouda.

Jan van veen
Jan van Veen begon zijn radiocarrière in 1964 aan boord van het populaire zendschip Radio Veronica. Jan presenteerde onder andere de programma’s ‘De Gouden Discotheek’, ‘Jan en Alleman’, ‘Hits uit Zee’ en de Top 40. Een uit de hand gelopen grap met het voorlezen van een liefdesgedicht leidde tot een stapel ingezonden brieven en gedichten. Stapeltjes brieven werden al snel postzakken vol en langzamerhand ontstond het fenomeen Candlelight. Begin jaren zeventig was van Veen mede-verantwoordelijk voor de start van Radio Noordzee, eveneens een zeezender. Na een paar maanden maakte Jan de overstap naar Radio 3.

Jan van Veen presenteerde vele populaire programma’s waaronder Candlelight. Jan van Veens stem was bovendien veelvuldig te horen in reclamespots en als voice-over op grammofoonplaten. Candlelight groeide in die tijd tot een fenomeen. Wekelijks zat er een trouwe schare luisteraars gekluisterd aan de radio. Na een lange periode bij de AVRO, ondermeer als hoofd amusement televisie, maakte Jan in 1991 een overstap naar Sky Radio. In 2003 las hij hier zijn laatste gedicht voor.

Mede gedreven door de nog vele brieven en verzoeken startte Jan na enkele jaren een eigen internetzender ‘Candlelight Radio’. Dag en nacht, 7 dagen per week, de allermooiste muziek op Candlelight Radio.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*