Jan Slagter: ‘Andere omroepen worden kleurloos en inwisselbaar’

Jan Slagter krijgt wel eens het verwijt dat hij als omroepbestuurder zelf ook veel in de media is. Volgens hem is dit echter belangrijk voor zijn omroepvereniging. ‘Een herkenbare voorzitter hoort bij MAX’, aldus Jan Slagter.

Slagter: „Andere omroepen worden kleurloos en inwisselbaar. Hun bestuurders stappen zó over van de ene omroep naar de ander. Zij kunnen net zo goed de baas van een koekjesfabriek zijn. Ik voel me verbonden met MAX. In onzekere tijden willen mensen weten wie je bent en waar je voor staat. Dat gaat soms ver, ja. Op straat roepen ze: ’Hé Max!’ Ze weten niet eens dat ik Jan heet.”

Bron: Gooi en Eemlander

12 Comments

  • Ik lees net dat er van “moeten fuseren”, geen sprake was, maar dat de omroepen die gingen samenwerken een miljoenen bonus kregen.
   Het gevolg is dat de oude omroepen, maar ook de nieuwe samenwerkende omroepen zich niet meer onderscheiden. Daar heeft Jan “Max” Slagter gelijk in.
   Kun je nog enig onderscheidend programma opnoemen van AVRO, TROS, BNN, VARA, KRO of NCRV?

   • Dat klopt niet. Er was wel degelijk sprake van moeten fuseren. En als de omroepen er zelf niet uitkwamen zou de minister de fusiepartners aanwijzen. MAX VPRO en EO wilden pertinent niet meewerken aan deze fusies en zelfstandig blijven. De omroepen die uiteindelijk dan maar wel gingen fuseren om aan de eis van de minister tegemoet te komen vonden wel dat daar dan financieel wat tegenover mocht gaan omdat zij met de fusie grootscheepse reorganisaties moeten doorvoeren. De minister verlangde toen dat ze breed moesten programmeren. De fusieomroepen hebben derhalve o.a. Max in de gelegenheid gesteld geprofileerd te blijven en moesten toen hun eigen kleur inleveren. Sinds minister Slob is dat omgekeerd en moeten ook de fusieomroepen weer een identiteit opbouwen. Beetje flauw en achterbaks van Jan Slagter ze dat nu iedere keer te verwijten. Het zou chiquer zijn als hij vooral naar zijn eigen programma’s keek en wat minder afgaf op de andere collega’s. Zonder die andere omroepen was er al helemaal geen smaak in de programmering.

   • Inderdaad Rink,
    Ik herken na ruim 35 jaar TROS niks meer van “mijn” oude werkgever.
    Maar ja zo gaat dat dus. Iedereen van mijn generatie is inmiddels met pensioen. De TROS bestaat niet meer. En het REM eiland ? “dat was toch een booreiland daar voor Noordwijk?”…………………………..hi

    • Ja ik herken ook niets meer van het oude Veronica op zee .Ik denk dat Veronica nog had bestaan als zeezender de programmering en het muziek format totaal anders zou zijn dan we als jeugd gewend waren. het zou in de zelfde vijver vissen als de hedendaagse pop zenders die op de jeugd richten
     op face boek staan aardige reacties dat Veronica van toen zo geweldig was in de periode 1959-1974 maar zou 538 van nu het zelfde format hanteren dan liepen de luisteraas weg Want wat was er nou zo geweldig aan Veronica op zee de hits van Heintje, na Deep purple en Gerard de Vries met zijn spel kaarten na the Stones ? Alleen wat ik wel weet dat Ping dit is het programma van Lex Harding TOP was ook in de middag Rob Out met zijn blok voor de scholieren Adje Bouwman top 10 zomaar een paar pop programma`s die gewoon goed van muziekformat in elkaar zaten Maar de dag programmering in die tijd is nu allemaal nostalgie en dat maakt het dat vele het zo goed vonden maar als je de dag programmering terug luistert ,was het echt niet zo bijzonder ! er werd veel aangekloot Het was ook voor vele pionieren bij Veronica op de Zeedijk

    • Ben het eens met Juul geleick ben in 1980 lid geworden van de TROS inclusief met het programmablad TROSkompas en de nodige stickers als welkom cadeau vanaf 2004 tv krant een tijdje geleden de ledenadministratie gebeld om boven genoemde te bevestigen konden ze terug kijken vanaf 2014 het begin van avrotros ben overigens nog wel lid daar betaal ik E,8,50 voor perjaar

 1. Omroep MAX was vanaf de eerste dag inwisselbaar. Zij doen niets anders dan programma’s brengen die je makkelijk bij de AVROTROS kan onderbrengen. Niets zo glad als een Slagter.

  • Alleen brengt AVROTROS die programma’s dus niet. MAX is zoals KRO/NCRV had moeten zijn. Wat er onderscheidend is aan die omroepcombinatie weet ook helemaal niemand. Logischer was geweest als destijds de EO met KRO en NCRV was samengegaan en één net volledig had gevuld, VARA, VPRO en BNN waren gefuseerd en een net hadden gekregen en AVRO, TROS en MAX ook gezamenlijk een net hadden gevuld. Dan hadden alle drie zenders een mooie eigen smoel en publiek (conservatief-religieus / progressief / liberaal gekregen. NOS en Zapp verspreid over alle netten en vooral ook gezamenlijk de netten programmeren zodat men niet teveel in elkaars vaarwater zit en vliegen af probeert te vangen. Ik denk dat WNL, ON, Zwart en Powned dan nooit waren opgericht.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*