Jan Douwe Kroeske:  ‘Ik heb het mooiste muziekarchief ter wereld’

Verzin een artiest uit de popgeschiedenis en het moet al wel heel gek zijn wil die niet ooit bij de ’2 meter Sessies’ van Jan Douwe Kroeske te gast zijn geweest. Wat in 1987 begon als een geïmproviseerde opname bleek een gouden concept. Deze maand bestaat Kroeskes geesteskind op de kop af 30 jaar.

19 mei 1987. Jan Dou­we Kroes­ke her­in­nert het zich nog als de dag van gis­te­ren. De Nieuw-Zee­land­se band Crow­ded Hou­se stond bij hem voor de deur van de VARA-stu­dio aan de Hil­ver­sum­se Heu­vel­laan. Niet al­leen voor een in­ter­view in zijn ra­dio­pro­gram­ma ‘Twee me­ter de lucht in’, maar ze wil­den ook graag wat spe­len. Kroes­ke be­sloot het va­ker te doen, band­jes op­ne­men in een klei­ne set­ting. Het bleek een gou­den con­cept, de ba­sis voor de ’2 Me­ter Ses­sies’ was ge­legd. In­mid­dels is hij der­tig jaar en bij­na 1.600 ses­sies ver­der.

Een in­druk­wek­ken­de ver­za­me­ling heeft hij in­mid­dels aan­ge­legd – „het mooi­ste mu­ziek­ar­chief ter we­reld” – met bij­zon­de­re op­na­mes van der­tig jaar pop­mu­ziek. Uit­ge­zon­den op ra­dio, tv en de laat­ste ja­ren ook op in­ter­net. De ’2 Me­ter Ses­sies Li­ve’ in de the­a­ters zijn daar nog bij ge­ko­men. En ui­ter­aard staat het no­di­ge op YouTu­be.

Lees het hele artikel vandaag in dagblad Gooi en Eemlander

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*