Jan Bolding overleden

Jan is in 1969 bij de NRU, de voorloper van de NOS, komen werken en heeft daar aan Santbergen de opleiding tot radio-programmatechnicus gevolgd.


In de jaren 70 heeft hij vele uitzendingen gedaan van Langs de Lijn, Radio Tour de France tot de muziekprogramma’s van Felix Meurders.


Jan kwam uit Twente en daar lag ook zijn hart. Toen Radio Oost in 1978 begon en de faciliteiten betrok via de NOS is hij ergens in die periode gedetacheerd uit Hilversum om daar de techniek te gaan verzorgen. 

In 1988 werden de plannen om een regionale omroep in Drenthe op te zetten concreet en is Jan in Assen begonnen als Hoofd Techniek. Dit heeft hij vele jaren gedaan. Problemen met zijn gezondheid zorgde ervoor dat hij een stapje terug moest doen. Hij bleef nog wel werkzaam bij RTV Drenthe. Dit deed hij tot ver na zijn pensioen in 2007. Toen was hij nog actief met het digitaliseren van de radioarchief. In de eerste jaren werden die op VHS banden opgenomen en deze moesten allemaal omgezet worden.
Jan was ook schaatsfanaat. En dan vooral ook met het verzamelen van beelden van wedstrijden. Zijn archief was zo groot dat NOS Sport daar regelmatig gebruik van heeft gemaakt. Als de afdeling Sport van RTV Drenthe naar Thialf ging voor het verslaan van wedstrijden dan was Jan daar altijd actief voor ondersteuning met het leggen van de verbindingen voor de uitzendingen op radio en tv. En natuurlijk ook om zelf een aftakje van de NOS te regelen voor zijn archief.

In 2016 sloeg het noodlot toe en kreeg hij tijdens een vakantie in Amerika een herseninfarct. In eerst instantie revalideerde hij goed maar na nog een ongeval werd Jan nooit meer de oude.

Jan was een goede leermeester die meerdere collega’s heeft opgeleid. Hij had altijd anekdotes over ‘vroeger’ en had een duidelijke mening hoe de regionale omroep moest klinken. Een bevlogen (regionale)omroepman is niet meer. 

Jan is 75 jaar geworden.

4 Comments

  1. Dit is zo’n bericht dat je extra treft. Bij Langs de Lijn was Jan graag gezien. Hij was iemand aan wie je weleens terugdacht, een onvergetelijke man. Rust zacht, Jan.

  2. Een kanjer is heen gegaan.

    Veel van hem geleerd……………………..”kijk zo doe je het monteren met 6 en soms 3 slagen”.

  3. Met Jan heb ik regelmatig gemonteerd. Een geweldige technicus en een onzettend aardige man. Hij was ook een van de technici op het lijstje van de zeer strenge en gerenommeerde documentairemaker Bob Ushi en dat zegt genoeg. Alle sterkte aan zijn nabestaanden.

  4. Heel triest bericht. Jan was altijd de rust zelve en een beregoede technicus. Bovendien een ontzettend aardig mens. Veel sterkte voor alle nabestaanden

1 Trackback / Pingback

  1. Deze mediaprofessionals zijn in 2023 overleden - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*