‘James Overlast’

Het was in de tijd dat overdekte winkelcentra werden gebouwd, te beginnen met Hoog Catharijne in Utrecht, alwaar uit het plafond muziek ten gehore werd gebracht, die als MUZAK werd bekritiseerd. Supermarkten, Liften, alle produkten die uit China kwamen en een ingebouwde luidspeaker bleken te bevatten; Van Kooten en de Bie kwamen met de term James Overlast. James Last overleed gisteren op respectabele leeftijd en ik moest meteen denken aan de dag dat ik was ingehuurd door een facilitair bedrijf om een meercamera registratie te schakelen (in opdracht van de regisseur de juiste camera kiezen op het goede moment). We gingen naar de Ahoy. James Last in Concert.

We hadden maar drie camera’s, ongebruikelijk weinig voor een concertregistratie, maar al snel werd mij duidelijk waarom. Tijdens de repetitie bleek al onmiddelijk dat we hier te maken hadden met een nepper. De play back band werd aangezet voor de camerarepetitie en het voltallige orkest, mannetje of 60, verroerde geen vin om maar enigzins de indruk te wekken serieus een instrument te bespelen. Twee “muzikanten” lieten voor de cameraman een spread uit de Penthouse zien. Fabriekshumor.

Het fijne is dat ik me totaal niet meer kan herinneren wat we die avond na die veelzeggende repetitie hebben opgenomen, wat natuurlijk vooral komt door de nietszeggende muziek die James Last te berde brengt. Een camera op dirigent James (altijd goed) en de andere twee een beetje prijsschieten op de muzikanten. Het was voor de TROS en er keken miljoenen mensen naar. James Last in Ahoy. Geen noot gespeeld.

Om een indruk te krijgen, deze Duitse registratie had 6 camera’ en vrijwel geen microfoons:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olivier Jansen is producent en programmamaker van o.a. De Nachtrijder en Een Prettig Gesprek met Theo van Gogh en als freelancer betrokken bij talloze programma’s. Daarnaast maakte hij sinds de komst van het Open Kanaal in 1986 in Amsterdam jarenlang wekelijks televisie en lanceerde veel nieuw talent.

 

 

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*