Jan Riemens (Zoomin.tv): “Ik had de kracht van YouTube aanvankelijk onderschat.”

Wat bepaalt succes in de media-industrie? Jan Riemens van Zoomin.TV heeft al een paar keer bewezen dat hij het spelletje begrijpt. Hij startte de vergelijkingssite MoneyView.nl die hij verkocht aan Dow Jones, begon met persbureau Novum, en is nu alweer 15 jaar succesvol in online video met zijn mediabedrijf Zoomin.TV. Wereldwijd scoort het bedrijf 6 miljard video views per maand. Onlangs opende hij kantoren in Miami, Los Angeles en New York. Wat ziet hij als kansen en bedreigingen? Hij spreekt erover op het Mediapark Jaarcongres op 18 juni.

Volgens Jan is het spelletje van ondernemen echt niet zo moeilijk. “Het gaat om twee principes: Niet meer uitgeven dan je hebt en Volg je klant. Als je een beetje oplet wat je klant of doelgroep wil en hoe die verandert, dan kom je heel ver. Doe je dat niet, dan heb je het lastig.” Een goed voorbeeld is Zoomin.TV. Ooit begon Riemens met het bewerken van online video voor nieuwssites, maar al snel zag hij een nieuwe kans: zelf produceren. Uitgevers hadden behoefte aan breder en ander nieuws. Niet alleen in Nederland, maar juist ook daarbuiten. Nu, 15 jaar later, beschikt Zoomin.TV over redacties in 35 landen en produceert het meer dan 400 videos per dag in 17 talen voor duizenden premium websites van uitgevers en mediabedrijven over de hele wereld, waaronder AP En Reuters. “We hebben een fijn vertakt netwerk van 2000 correspondenten. Soms zijn we sneller op een rampplek dan AP of Reuters zelf.” Kracht van Zoomin.TV is de invalshoek. Geen klassiek nieuws, maar meer oog voor de menselijke maat. “Deze items genereren zo’n 5 tot 6 keer meer views dan klassiek nieuws.”

Op YouTube heeft Zoomin.TV sinds een aantal jaar een MCN (Multi-Channel Network) met 35 eigen kanalen met 1,5 miljoen abonnees en meer dan 50.000 externe kanalen over elk denkbaar onderwerp, waaronder gaming, beauty en sport. “Elk onderwerp is goed, zolang het een goede omgeving biedt voor adverteerders.” Met zo’n 2 miljard views per maand en meer dan honderd miljoen abonnees is Zoomin.TV het op vijf na grootste MCN ter wereld en het grootste niet-Amerikaanse. De content wordt geproduceerd door onafhankelijke vloggers. Zoomin.TV verzorgt de exploitatie en helpt hen via het netwerk aan meer bereik. “Ik had de kracht van YouTube aanvankelijk onderschat. De kwaliteit van de content vond ik slecht. Maar dat is een valkuil van de journalistieke professional. Sommige vloggers hebben miljoenen views. Klaarblijkelijk vinden de kijkers de kwaliteit goed genoeg en als zij het goed genoeg vinden, vindt ook de adverteerder het goed genoeg en ik dus ook.”

Native advertising
Zoomin.TV bereikt een doelgroep die lineaire televisie niet meer kan bereiken: de millennials. Fijn voor adverteerders, maar lastig voor de broadcaster. “Ik voorspel dat zo’n 20% van de advertentieruimte op televisie de komende vijf jaar zal verdwijnen. Voor de meeste adverteerders is vooral de markt van 15-50 jaar interessant. Maar televisie wordt vooral door ouderen gekeken en het aandeel ouderen neemt alleen maar toe. De komende jaren wordt de grootste leeftijdsgroep van Nederland 50 jaar, waardoor adverteerders hun doelgroep in steeds mindere mate op televisie zullen vinden. De adverteerders zullen alternatieven gaan zoeken.” Volgens Riemens worden adverteerders de tv-bedrijven van de toekomst. “Je eigen content produceren voor native of branded advertising of een online community creëren rondom je eigen kanaal is steeds eenvoudiger en kan heel effectief zijn. Red Bull is daarvan een goed voorbeeld.”

Formats
Hoe ziet de wereld van online video er over vijf jaar uit? “Je ziet nu al dat de videoportals de slag gaan verliezen. Er is een verschuiving van b-to-b naar b-to-c. Steeds meer mensen willen zelf bepalen waar ze naar kijken of luisteren en hebben geen middle man meer nodig. Je ziet die ontwikkeling ook in de muziek en in broadcast.” Daarnaast voorziet hij een toename van gebruik van data in video. Ook de live broadcasting trend zet door. “We willen overal bij zijn en met een toepassing als Periscope is dat ook mogelijk.” In de nabije toekomst gaat kwaliteit volgens Riemens ook weer een rol spelen. “Ook op de YouTubes van deze wereld, want de adverteerder begint wijs te worden. Nu betaalt hij vaak een vaste prijs voor online advertising, maar er gaat een discussie komen over kwaliteit. Ik verwacht dat er een prijsdifferentiatie gaat komen: hoe beter het Umfeld, hoe hoger de prijs. Daardoor zal er ook weer lucht komen voor een beter product.” Zoomin TV zelf zal zich de komende vijf jaar nog sterker gaan ontwikkelen tot productiebedrijf. “We gaan formats produceren, rechten vastleggen en innovatieve producties maken. Want content blijft altijd waarde houden.”

Meer weten over online video?
Op MPJC deelt Jan Riemens niet alleen zijn visie, maar ook Dance-tycoon Eelko van Kooten (Spinnin’Records), ontwikkelaar Jeroen Wijering (JW Player) en NU.nl hoofdredateur Gert Jaap Hoekman. Daarnaast gaat het congres in op de omroepplannen, virtual reality en verhalen van Nederlandse media-pioniers. Meer info: www.mediaparkjaarcongres.nl Gebruik bij je inschrijving kortingscode X049A 6A05 3F07 ECF5 en je krijgt €50,- korting! 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*