(Interview) Jan Slagter: ’Laat omroep met rust!’

Op dit moment wordt in Den Haag door VVD, CDA, D66 en GroenLinks druk geformeerd aan een nieuw kabinet. Welke rol speelt de toekomst van de media in deze onderhandelingen? Spreekbuis.nl vroeg Jan Slagter, oprichter van Omroep Max, de rol van media-informateur op zich te nemen. „Ik zou dolgraag deze rol op mij nemen. Ik ga morgen. (lacht) Maar ik weet niet of ze mij aan tafel willen. Ik ben zeker geen grijze muis in Hilversum.”

We vragen welk advies Jan Slagter zou geven aan de onderhandelaars. „Er is, in de tijd dat ik sinds 2005 hier zit, één minister – Ronald Plasterk – geweest die zei: ’Ik laat Hilversum nu even met rust en doe er wat geld bij.’ Anders dan dit moment is er altijd gedonder met de politiek. Dan willen ze dit, dan gaat er weer 100 miljoen vanaf en mag er opeens geen amusement worden uitgezonden.”

Slagter noemt dit pesterij door de politiek. „Als omroepen moeten we elke keer bezig zijn dat we een hele belangrijke rol in de samenleving hebben. Er wordt vaak over de omroepen geroepen dat we op het mediapark rollebollend over straat gaan, maar dat is helemaal niet waar.”

De omroepman zegt dat de politiek recent weer een zogenoemde amusementstoets heeft bedacht. „Hierdoor gaan weer programma’s sneuvelen. Sander Dekker wil bloed zien en wil dat al die (amusement)programma’s gaan verdwijnen. Waarom? Aan het publiek wordt niet gevraagd: wat vinden jullie er eigenlijk van? Vinden jullie het erg als ’Boer zoekt vrouw’, ’Heel Holland bakt’ of ’Wie is de Mol?’ verdwijnt?’’

Slagter zegt dat de politiek wil dat mensen niet meer mogen kijken naar amusement. „Ik zou aan de formatietafel voorstellen dat de politiek eens vraagt wat het publiek wil. En dat ze zich niet laten informeren door zogenaamde mediadeskundigen en Jean-Pierre Geelen van De Volkskrant. Die meningen en columns ken ik nu wel.”

Slagter zegt dat de politiek zich erg vergist wanneer ze dat niet zouden doen. „Als de mediastaatssecretaris en de Kamer het straks té bont gaan maken met plannen dan moeten wij als omroepen het publiek gaan inschakelen. Dan ga ik stemadviezen geven en zeggen: zij willen dat die programma’s moeten verdwijnen. Dan moeten we inderdaad Haagse namen en rugnummers roepen om te weten wie de vijand is. Pappen en nathouden is dan voorbij.”

Mannetje

Jan Slagter zegt dat Shula Rijxman, de voorzitter van de Publieke Omroep (NPO) haar mannetje staat in het debat rond het verdwijnen van amusement bij de Publieke Omroep.

„Rijxman wil ook behoud van amusement. Zij doet het hartstikke goed en staat voor de omroepen en de NPO, als geheel. Ze verbindt ons. Ook Shula wil Den Haag laten zien dat we het met elkaar eens zijn en dat we het harstikke goed doen op televisie. We zijn marktleider. De politiek roept maar: het moet anders, de publieke omroep moet werken als de BBC (een omroeporganisatie, red.). Ze hebben er geen verstand van. We moeten nu constructief kijken hoe we de publieke omroep sterker kunnen maken.”

Op de vraag aan media-informateur Slagter of de combinatie VVD-CDA-D66-Groenlinks positief of negatief zal zijn voor de omroepen, antwoordt hij: „Ik heb liever dat de ChristenUnie er bij zit, die voelt meer als een bondgenoot van de publieke omroep. Hopelijk ziet GroenLinks ook nog het belang van de publieke omroep in. Het CDA zwalkt en vergeten dat zijn, met name oude, achterban uit leden bestaat van een omroepvereniging. Dat zijn miljoenen mensen. Als zij te horen krijgen dat, dankzij het CDA, de publieke omroep is ontmanteld dan krijgen ze de rekening wel gepresenteerd. Dat geldt ook voor D66.”

Slagter zegt dat je aan de VVD weet wat je hebt. „300 miljoen en één net er af. Het is wel heel makkelijk om, met veel onkunde, als staatssecretaris en Kamerlid iets van de publieke omroep te vinden, terwijl je helemaal niet weet wat er hier speelt.”

Jan Slagter denkt dat demissionair mediastaatssecretaris Sander Dekker niet meer terugkeert in die positie. „Dekker was op het gebied van onderwijs en media niet een heel succesvol staatssecretaris, hij is een paar keer teruggefloten. Ik denk dat hij terugkomt op economische zaken.” Concluderend zegt media-informateur Slagter dat hij het volgende advies tijdens de formatie wil geven: „Wees eens trots op de publieke omroep en laat ons met rust!”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*