In 2022 wil de NPO naar een nieuwe manier van programmeren

Prikkelen, elkaar in beweging brengen, nieuwe inzichten geven en de worstelingen van nu laten zien’: de Nederlandse Publieke Omroep gaat in het komende seizoen met een gevarieerd aanbod een nieuwe toekomst in. De wensen en het gedrag van het publiek veranderen in een rap tempo en NPO wil daarin meeveraderen.

“Bevlogen makers vertellen op velerlei manieren de verhalen van deze tijd. Dat doen zij onder meer in onze gerenommeerde journalistieke vensters op de wereld, in meeslepende dramaseries, in verrassende documentaires en in culturele programma’s. Informatief, leerzaam, onderhoudend en vooral: onderscheidend”, zegt Shula Rijxman, bestuursvoorzitter NPO.

“De NPO laat vooroordelen wankelen en biedt een ander perspectief; via televisie, online en via NPO Start. Het palet is breed: van klimaatproblematiek tot een indringende serie over vrouwen die – omdat ze dat willen – hun geld verdienen met seks; van mensen die in een containerdorp wonen tot de jonge Marokkaanse boer Ayoub die op een oer-Hollandse boerderij werkt.”, aldus Rijxman


Frans Klein, directeur Video NPO: “We vernieuwen onze programmering op allerlei fronten. Op alle kanalen, ook op Zapp en Zappelin, want de publieke omroep zal altijd kinderprogrammering blijven maken. Voor de allerkleinsten komen we dit seizoen met maar liefst tien nieuwe series. Het seizoen is deze week gestart met het nieuwe vooravondprogramma Khalid & Sophie. Arjen Lubach geeft straks dagelijks met humor zijn kijk op de werkelijkheid. De NPO heeft traditiegetrouw veel aandacht voor onze geschiedenis: in het crossmediale project Het Verhaal van Nederland, maar ook in dramaseries over Pim Fortuyn en de IRA-aanslagen in Zuid-Nederland. Onze ijzersterke dramaseries besteden aandacht aan verschillende culturen en maat­schappelijke ontwikkelingen, maar bieden ook ontspanning en een rustpunt in de dag.”

Klein: “Samen met de omroepen gaan we in 2022 naar een nieuwe manier van programmeren. De programma’s staan centraal en programmagenres zijn het uitgangspunt. Wat we willen bieden aan genres als drama, journalistiek of human interest is het startpunt. En pas daarna de vraag wat er past bij NPO 1, 2 of 3 of NPO Start. In Hilversums jargon heet dat van netmanagement naar integraal programmeren. Zo sluiten we aan bij de wensen en het gedrag van ons publiek, want dat verandert in snel tempo. En kunnen we nog sneller vernieuwen. Dat is nodig om ook in de toekomst een belangrijke speler te blijven met een aantrekkelijk, sprankelend en onafhankelijk samengesteld aanbod in een omgeving waarin steeds meer te kiezen valt.”


Enkele hoogtepunten uit de programmering van 2021-2022. De seizoenspresentatie, meer informatie, startdata en beeldmateriaal van programma’s zijn te vinden op seizoenspresentatie.npo.nl.

6 Comments

 1. Als ik NPO was zou ik het doen zoals ze dat bij de zuiderburen doen… Geen omroepen… hoop minder lagen… en makkelijker te programmeren.
  NPO 1: Nieuws / Sport / Amusement / Talkshows
  NPO 2: Docus / Nature / Wetenschappen enz
  NPO 3: Kids / Amusement / Series / Films

 2. ‘De nieuwe manier van programmeren’ betekent vooral dat identiteit van omroepen nog meer naar achteren wordt geschoven in het voordeel van NPO.

 3. Ik weet zeker dat je in China als journalist niet vrij kan filmen. Je krijgt een “begeleider” mee. Er zijn gebieden waar je überhaupt niet mag komen, b.v. in het gebied van de Oeigoeren. En je mag ook niet alle vragen stellen.
  Je mag (zodra je China verlaten hebt) wel alles zeggen, maar je loopt het risico niet meer te worden toegelaten in het land.

 4. Ben hét eens met Hans steeds meer programma’s worden ingekort of moeten verdwijnen denk máár eens aan opgelicht én opsporing verzocht programma’s die goed worden bekeken VPRO zomergasten zal volgend seizoen wel weer op tv zijn hoewel er weinig naar gekeken wordt je gaat je bijna afvragen waarom je nog lid bent van één omroep áls de NPO beslist wát er op tv komt

 5. Ooit was de omroep alleen maar radio, die tijd is geweest. Nu lezen we hier slechts over de tv-programmering. Wat zijn de radio-plannen van de npo voor 2022?

 6. Een platte organisatie structuur met een short span of control.

  Hier is niets mis mee, het hele idee hierachter is overzicht.
  Een overzichtelijke programmering zonder Clubjes gedoe.

  Namen als BNNvara, VPRO, eo, enz. Gaan in de toekomst verdwijnen,
  de NPO gaat per onderwerp programmeren, overzichtelijke kan niet zijn.

1 Trackback / Pingback

 1. Klimaat Website: In 2022 wil de NPO naar een nieuwe manier van programmeren | Klimaat Website

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*