Impact van vertrek van Max Verstappen op de Formule 1 en TV-rechten Formule 1 in Nederland

Verstappen, die als een van de meest getalenteerde coureurs in de recente geschiedenis wordt beschouwd, heeft een enorme impact op de populariteit van de sport, met name in Nederland. Als Max Verstappen zou besluiten zijn carrière te beëindigen. Als Max Verstappen zou besluiten zijn carrière te beëindigen, zal dit een enorme invloed kunnen hebben op de tv-rechten en de populariteit van de sport in Nederland.

In Nederland heeft Verstappen’s succes in de Formule 1 geleid tot een enorme toename in kijkersaantallen. Zoals Giedo van der Garde, een voormalig Formule 1-coureur, aangeeft: “Toen Max Formule 1 ging rijden en meteen ging presteren, werd heel Nederland ineens fan.” Dit in tegenstelling tot de periode waarin Nederlandse coureurs, zoals Van der Garde zelf, actief waren in de Formule 1 en er weinig nationale aandacht was voor de sport​​.

Een vertrek van Verstappen zou waarschijnlijk een significante daling in kijkcijfers en interesse in de Formule 1 in Nederland veroorzaken. Ook het aantal afgesloten premium-abonnementen zal onder druk komen te staan. Zonder de aanwezigheid van Verstappen zou de vraag naar deze uitzendrechten kunnen afnemen, wat een daling in inkomsten voor zowel de uitzenders als de Formule 1 zou kunnen betekenen.

Wat betreft de leeftijd waarop coureurs doorgaans stoppen, is er geen vaste regel, maar coureurs zoals Kimi Räikkönen hebben tot hun veertigste op hoog niveau geracet. Max Verstappen (26) zelf heeft aangegeven te verwachten dat rond de leeftijd van 40 de fysieke fitheid en snelheid kunnen afnemen, wat een natuurlijk moment kan zijn om te overwegen met pensioen te gaan​​.

Vanaf 2026 ondergaat de Formule 1 een grote transformatie op het vlak van motortechnologie. De MGU-H wordt verwijderd en er komt een grotere elektromotor, wat een ingrijpende verandering in de krachtbron betekent. Ook op aerodynamisch gebied staan er grote wijzigingen te wachten, waaronder de mogelijke introductie van actieve aerodynamica. Deze veranderingen leiden ertoe dat Red Bull-coureur Max Verstappen openlijk twijfelt over zijn toekomst in de Formule 1 na zijn huidige contract, dat loopt tot en met 2026.

Red Bull-adviseur Helmut Marko toont begrip voor Verstappens standpunt. In een gesprek met Motorsport-Magazin gaf hij aan dat hij het zou begrijpen als Verstappen zijn interesse in de sport verliest door deze veranderingen.

Het vertrek van Max Verstappen uit de Formule 1 waarschijnlijk leiden tot een daling van de kijkcijfers in Nederland, maar komende jaren zouden er ook nieuwe talenten in Nederland deze leegte kunnen opvullen.