Iconisch Veronicaschip nu ‘drijvende foodtruck’

Dit jaar is het precies 45 jaar geleden dat Radio Veronica haar uitzendingen op het legendarische zeeschip de Norderney moest staken. Begin dit jaar waren er zorgen om het voortbestaan, aangezien de toenmalige uitbater failliet ging. Nu wordt het Veronicaschip aan de NDSM-werf overgenomen door de uitbaters van foodtruck Tjaps.

De vier twintigers willen leeftijdsgenoten graag kennis laten maken met de geschiedenis van het beroemde zendschip. Met de broodjes van foodtruck Tjaps wisten de jonge eigenaren op veel festivals, waaronder Rollende Keukens en Kwaku, veel klanten te trekken. Met de tijdelijke popup-restaurant op de Norderney willen ze ook broodjes verkopen. Daarnaast is het schip af te huren voor feestjes.  

Geschiedenis
Ook na de tijd als zeezender bleef het schip in gebruik en enkele malen gered van de sloop. Van de plannen om van de Norderney een museum te maken, kwam wegens de hoge exploitatiekosten van het schip en gebrek aan financiële middelen niets terecht. Op 20 oktober 1977 werd het schip verkocht aan Jacques Mooren van Handels- en Scheepvaartbedrijf Kalkhaven BV, die meteen na aankoop de Stichting Veronicaschip oprichtte met als doel de Norderney te bewaren in oorspronkelijke staat. Vervolgens werd het schip nog een aantal keren verkocht, en grondig verbouwd tot discotheek annex bruin café. Het schip heeft onder andere gelegen in Doesburg, Lelystad, Groningen, Maastricht, Dordrecht, Vlissingen, Middelburg, Leeuwarden en Papendrecht. Nadat het zendschip zo’n twee jaar lang in de haven van Antwerpen had gelegen, werd het schip in 2012 met een korte tussenstop aan de Oranjewerf in Amsterdam naar Groningen versleept om na een grondige opknapbeurt dienst te gaan doen als mediaschip.

Daarna ging het schip weer naar het IJ in Amsterdam-Noord, waar het sinds 17 november 2013 ligt afgemeerd bij het NDSM-terrein. Het deed daar dienst als ‘multifunctioneel activiteitencentrum’. Tussen mei 2018 en februari 2019 was er een nachtclub en restaurant ‘De Noordeling’ in gevestigd. Na het faillissement waren er vage plannen om van de Norderney weer een zendschip te maken. Toch is er ook veel kritiek op de huidige schipeigenaar Nimet Akdemir. Volgens enkele voormalige Radio Veronica-dj’s heeft de onderneemster weinig op met de geschiedenis het zendschip en is zij puur gericht op de exploitatie en is de nostalgie al lang van de Norderney verdwenen.

Lees ook:

4 Comments

  1. Zonde hoe er met het schip (net als met de radio en tv zender) word omgegaan. Hoort gewoon een plekje te krijgen ergens op of rond het mediapark. Het schip moet of iets van radio of een museum zijn en geen foodtruck!!

  2. de 4 die het nu exploiteren weten er zelf niets van van veronica hoe willen ze dan dat jongeren het laten beleven over de geschiedenis van veronica! leg het schip de nordeney naast het rem eiland dat daar tegenover staat en verbouw dan het schip en trek al het oude apparatuur dat in het rock art staat en zet het terug in het schip waar het hoort.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*