Hoorspelen Hugo Claus bij AVROTROS

AVROTROS komt rond de jaarwisseling met de Week van het Radiotheater. Van dinsdag 30 december tot en met zaterdag 3 januari zijn op Radio 1 vier toneelstukken van Hugo Claus te beluisteren.

Mieke van der Weij presenteert in de nacht van 29 op 30 december de aftrap van de eerste vier theaterstukken. Met verschillende gasten die ieder op hun eigen manier affiniteit hebben met het werk van Claus, het belang van zijn werk voor het Nederlandstalige toneel.

Els Dottermans, Bert Luppes, Mark Rietman, Ariane Schluter, Betty Schuurman en Stefan de Walle zijn te horen als acteurs. De stukken zijn geregisseerd door Peter te Nuyl en zijn nadien te beluisteren op avrotros.nl/cultuur en woord.nl.

AVROTROS heeft de ambitie om al het toneelwerk van Hugo Claus op de radio te brengen en begint deze week met de stukken Een Bruid In De Morgen, Pas De Deux, Vrijdag en De Verzoeking. Het project is een samenwerking tussen AVROTROS en de toneelgezelschappen NTGent en het Nationale Toneel. De VRT zendt de stukken van Hugo Claus begin volgend jaar uit.

Regisseur Peter te Nuyl heeft het initiatief genomen heel Claus’ dramatisch oeuvre toegankelijk te maken. “Al Claus’ taal is poëzie, maar geen poëzie die geduldig wacht op wit papier tot ze stil gelezen wordt. Claus’ taal vraagt erom gesproken, gespeeld te worden. Zijn stukken op papier in een boekenkast zijn zijn stukken niet. Op het moment dat zijn taal wordt uitgesproken, verandert de poëzie in een persoonlijk verhaal,” aldus Te Nuyl. 

AVROTROS maakt sinds 2012 het Radiotheater, waarin nieuwe Nederlandse toneelteksten, die recentelijk in het theater zijn gespeeld in audiodrama worden vertaald en vastgelegd. De week van het Radiotheater van vorige jaarwisseling zijn online nog te beluisteren.

Op woord.nl is een VPRO-marathon interview met Hugo Claus uit 1986  te beluisteren van vijf uur lang. Luister hier het eerste uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*