Hoe kun je jezelf beveiligen als journalist?

In Nederland zijn journalisten steeds vaker het doelwit van online haat. In sommige gevallen mondt dit zelfs uit in echte bedreigende situaties. Zo kreeg onlangs een man een celstraf van de rechter voor zijn betrokkenheid in het omkiepen van een auto waarin een journalist met zijn vriendin zat. Ben je zelf journalist? Hier zit je dan natuurlijk niet op te wachten, net als op online haat. Wat volgt is algemeen veiligheidsadvies voor redacties en journalisten die verslag uitbrengen over haatgroepen en de platforms waar ze online samenkomen. 

Maak en gebruik aliassen

Als je een account moet maken om een ​​sociale-mediasite te gebruiken die je onderzoekt, overweeg dan om een ​​alternatief e-mailadres te gebruiken dat je verwijdert of niet meer gebruikt na het rapporteren. Deze praktijken kunnen variëren, dus als je gebruikersnaam moet onthullen wie je bent volgens het beleid van je werkgever, neem dan contact op met je redacteur over het gebruik van je initialen of het niet spellen van je publicatie in je gebruikersnaam. Het is gemakkelijk om een ​​gratis e-mailadres aan te maken met Gmail of Hotmail. ProtonMail biedt ook gratis end-to-end versleutelde e-mailadressen. 

Download en gebruik een wachtwoordbeheerder

Een wachtwoordmanager is een app die al je wachtwoorden opslaat, wat helpt bij het bewaren en maken van complexe en afzonderlijke wachtwoorden voor elk account, wat je ook op Betcity beslist moet doen als je als journalist op deze site gokt of er juist onderzoek naar doet. Wijzig of reset al je wachtwoorden met je wachtwoordbeheerder om ervoor te zorgen dat je niet hetzelfde wachtwoord op verschillende sites gebruikt en dat elk wachtwoord moeilijk te kraken is. Je hebt waarschijnlijk meer online accounts dan je denkt, dus het kan helpen om een ​​lijst te maken. Kies bij het bijwerken van wachtwoorden voor een tweefactorauthenticatiemethode, indien beschikbaar. 

Verscherp je privacy op sociale media

Zorg ervoor dat al je sociale media-accounts zijn beveiligd met zo min mogelijk openbare identificerende informatie. Voer een scan uit van wie je volgt op je persoonlijke accounts en zorg ervoor dat er geen identificerende informatie over waar je woont op een openbare plaats wordt gepost of gedeeld met mensen die uw veiligheid in gevaar kunnen brengen. Overweeg om je gezinsleden te ontvrienden op sociale-media-accounts en hen uit te leggen waarom ze hun relatie met je niet openbaar online kunnen aangeven. Houd ook rekening met eventuele openbare mailinglijsten waarop je je kunt abonneren en waar je je telefoonnummer of adres in een e-mail hebt gedeeld.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*