Hoe kijken politieke partijen naar het budget van de publieke omroep?

Het budget van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is een onderwerp dat regelmatig ter discussie staat binnen de politieke arena van Nederland. Hieronder volgt een overzicht van hoe enkele grote politieke partijen in Nederland naar het NPO-budget kijken.

  1. VVD: De VVD heeft in het verleden kritiek geuit op het functioneren van de NPO. Ze pleiten voor meer efficiëntie binnen de organisatie en vinden dat de publieke omroep zich meer moet richten op kerntaken. De VVD is ook voorstander van meer commerciële invloeden binnen de NPO en een vermindering van het totale budget.
  2. CDA: Het CDA ziet de NPO als een belangrijke pijler binnen de Nederlandse samenleving. Ze benadrukken het belang van regionale omroepen en pleiten voor behoud van voldoende financiering. Tegelijkertijd zijn ze wel kritisch op de besteding en pleiten ze voor transparantie.
  3. D66: D66 is over het algemeen positief over de NPO. Ze vinden dat de publieke omroep een belangrijke rol speelt in het waarborgen van de pluriformiteit van het medialandschap. Wel zijn ze voorstander van modernisering en vernieuwing binnen de organisatie.
  4. PVV: De PVV is kritisch over de NPO en beschuldigt de omroep regelmatig van een linkse bias. Ze pleiten voor een drastische vermindering van het budget en een herziening van het huidige omroepbestel.
  5. SP: De SP ziet de publieke omroep als een essentieel onderdeel van de democratie. Ze zijn tegen bezuinigingen op het budget en pleiten voor een sterk en onafhankelijk publiek bestel dat vrij is van commerciële invloeden.
  6. GroenLinks: GroenLinks is een voorstander van een sterke en onafhankelijke publieke omroep. Ze vinden dat de NPO een belangrijke rol speelt in het bevorderen van diversiteit en cultuur in Nederland. Ze zijn tegen grote bezuinigingen.
  7. PvdA: De PvdA ondersteunt de NPO en benadrukt het belang van een onafhankelijke en pluriforme publieke omroep. Ze zijn voorstander van voldoende financiering maar ook voor transparantie in besteding.
  8. Nieuw Social Contact: Het NSC van Pieter Omzigt benadrukt de waarde van het publieke omroepstelsel in het vertegenwoordigen van maatschappelijke diversiteit via programma’s. Echter, er is zorg over de verminderde relevantie van traditionele media bij jongere generaties. Een belangrijk voorstel is het beperken van de financiering voor de nationale publieke omroep tot twee zenders.
  9. FvD: Het FVD pleit voor een significante herziening van het publieke omroepstelsel, waarbij het de budgetten drastisch wil saneren. Ze beogen een Onafhankelijke Raad van Toezicht in te stellen voor de NPO en verwelkomen nieuwe omroepen zoals ON!, terwijl ze politieke bemoeienis met programmainhoud afwijzen. Tegelijkertijd streven ze naar een beperking van het aantal publieke tv-zenders tot twee, waarbij de focus ligt op informatieve en culturele programma’s.
  10. BBB De BoerBurgerBeweging wil een mediaklimaat waarin persvrijheid, regionale pers kanalen en digitale media samenkomen.De samenwerking tussen regionale omroepen en de publieke zenders wordt verstevigd.

7 Comments

  1. Terug naar 2 hoofdzenders lijkt mij prima. Vooral focussen op programma’s die een maatschappelijke rol hebben maar commercieel wellicht oninteressant zijn. Denk hierbij aan Opsporing Verzocht, Radar, Kassa, Ongehoord Nieuws, Nieuwsuur, Jinek. En documentaires over bijvoorbeeld cultuur. Oh, en kindertelevisie want dat is anno 2023 commercieel oninteressant, dus maak alleen amusement voor kinderen.

    Alle formats als Wie is de Mol, De Avondshow met Arjen Lubach, First Dates of Hunted kunnen zo over naar RTL en Talpa. Van NPO3 zou ik een commerciële zender maken. Veil de zender met een kwaliteitstoets om praktijken zoals bij de radioveiling te voorkomen. Laat DPG of Talpa maar bieden.

    • Pluriforme?

      Ik ben voor 1 npo zender ala bbc, 1 voor de omroepen om hun stokpaardjes op uit te zender en 1 voor kinderen en sport.
      En op internet kunnen ze met npo start commercieel gaan. Series scoren goed en ook de Wie is de Mol, slimste mens. Op internet zou je ook een documentaire zender, muziek zender kunnen toevoegen.
      Meer internet en tv logischer. En wat Kijker zegt, kinder tv. Heel belangrijk.

  2. Afschaffen, het hele verouderde omroep-bestel, maar ook onze Staats Omroep de NPO, dan kan de verplichte omroep bijdrage een aanvulling worden,voor de Regionale Omroepen,die een betere aanvulling kunnen worden voor provinciale nieuws, met meer kennis wat er speelt in de provincie. Maar ook het hele Media Park gaan verlaten door de NPO,kunnen die kosten, een betere bestemming krijgen voor de regionale omroepen.Het is nog steeds een schande dat Omroep Gelderland gehuisvest in een voormalig lagere school gebouw.En dat moet anders bij alle Regionale Omroepen.Omroep Gelderland, moet een betere onderkomen hebben,midden in het centrum van Arnhem, en meer zichtbaar en uitstraling tot ver te zien,zijnde een regionale omroep,zoals de Duitse publieke/deelstaat omroepen.Als voorbeeld:NDR/R BB/MDR/SWR/WDR/BR/HESSEN/ARD/ZDF.Ziet via:NDR.de,wat een Professionele Deelstaat Omroep,en met een informatie/gegevens daar kan de NPO nog een voorbeeld, van krijgen.

  3. In de jaren vanaf 1950,had mijn ouders 5 TV zenders te beschikking,NTL(Nederland) en 3 Duitse Radio/TV kanalen.oa ARD/ZDF/WDR via hun glasbak TV.En vooral de vele Antennes op de daken,waren niet te tellen.En géén gekeurde beeld-format,maar alles was zwart/wit TV beelden.Wat waren die kijkers heel gelukkig,met de beperkte TV omroepen.Begin 1969 kwamen de eeste kleuren-TV’s in de verkoop.En dat is nog steeds de grootste revolutie van zwart/wit naar Kleuren TV format.En later vanaf de jaren 2000 kwam HDTV format beeld-kwaliteit via de Plasma/LCD schermen in de verkoop.En weer liep de NPO weer achter de feiten aan inzake analoog naar digitale format uitzendingen.En elke keer de bekenden smoetjes,te weinig HDTV TV’s in Nederland.Maar via mijn Schotel kon ik al Canal-digitaal ontvangen in de digitale uitzendformat,wat al een beter beeld-verwerking betekende.Maar ook de Regionale-Omroepen kon ik via de Astra 19.2 ontvangen in héél Europa,en de limburgse L1 was de eerste regionale omroep via de Satelliet te ontvangen was,en later volgde de andere regionale omroepen en FTA(FREE TO AIR) ontvangst.En later volgde een demo kanaal van de Duitse omroep,die uitzond in de HDTV format,en dat was al een enorme beeldverbetering.En niet zoals bij Nederland in de 1080i,maar dat is halve beeld-techniek,540 beeldlijnen op de A lijnen,en 540 beeldlijnen via de b-lijnen vormden een Raster.Maar de Duitse publieke omroepen waren via de schotel te ontvangen in de 720p progressieve scan(50 echte beeldjes per seconden)via de Schotel kan ik div. TV omroepen ontvangen in de 1080p met meer bandbreedtes en data snelheden.Geeft bij de 4k UHD format een beter beeld,Maar waar zal de NPO blijven investeren? via youtube.nl (tik in) 8 K 120 Hz demo by NHK Japan.Wat alleen via de glasvezel en de Satellieten te ontvangen zijn,door de zeer hoge resolutie,wat meer bandbreedtes en data snelheden zal betekenen.En vooral uit de Aziatische landen oa Japan/zuid-kores/China lopen voorop als het gaat om te investeren in de nieuwste digitale technieken.Maar ook de 8K Camera’s zullen ingekocht moeten worden,van zowel Canon en Hitachi 8 k format Camera’s.En kan dat zowel de NPO/Commerciele TV omroepen dat wel betalen?.Door dat armzalige budget van de NPO?.En zal John de MOL ook blijven investeren,in zijn commerciele TV zenders?.Maar als er te weinig goed onderlegde Tweede Kamer Leden Technisch onderlegde kamerleden zitting hebben.Is de wereld al lang vergaan,en hangt de NPO nog aan een coaxkabel.En daarom nijn vraag! welke politieke partij heeft voldoende kennis in huis.

    • Ik las op een Chinese krant dat China een internet lijn van 1,2 terrabit per seconde heeft uitgerold. Hier in Europa zitten we pas op gigabit. Ik denk dat in China binnen afzienbare tijd een zodanige techniek onstaat dat je met je VR bril een zo realistische blik hebt, dat je er echt bij bent en dat tv kijken iets wordt als het cassette bandje

  4. De aanslag op Baudet wordt op de npo een incident genoemd. Niet als 1e nieuwsitem in Nieuwsuur schande. Hoe zou de npo reageren als Jetten het overkwam. Terecht dat er dat ze van plan zijn om op de npo te bezuinigen

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*