Hoe kan je met video wél succesvol zijn?

Dat was de centrale vraag tijdens het seminar Online Video Innovaties dat Spreekbuis in het kader van de Dutch Media Week bij Beeld en Geluid in Hilversum organiseerde.

Wethouder Wimar Jaeger (D66) was hartstikke blij met zoveel vakmensen bij elkaar. Hij ziet graag dat ook Den Haag zich er sterk voor maakt dat we rond Amerikaanse initiatieven die miljarden weghalen, in Europa en Hilversum niet het nakijken hebben.

Dagvoorzitter Marianne Zwagerman wilde het duidelijk niet over problemen hebben, maar alleen over kansen en mogelijkheden op het gebied van online video. Zwagerman: “Daarom hebben we niet RTL uitgenodigd die komt vertellen waarom er minder winst is omdat de kijktijd afneemt waardoor het advertentiegeld wegspuit.”

Inspirerende verhalen dus.

Jullie live, wij live
Thomas Engel (voorheen The Capitals) werkt tegenwoordig vanuit Amsterdam voor het Amerikaanse BAM Tech. Dat richt zich op grootschalige videoplatforms. Het is de wereld van digitale producten zoals livestreams, bijvoorbeeld van sport, in alle mogelijke combinaties met ander aanbod, waaronder tv. En van fragmenten die je zelf terug kunt kijken om gelijk daarna weer terug te gaan naar het live-moment.

‘Als jullie live zijn zijn wij live’, heet het bij BAM Tech. Het bedrijf wil partijen in staat stellen hun eigen online videoplatform op te bouwen. Met tal van innovaties en ‘succesvolle ingrediënten’ die het voor gebruikers zo mooi en gemakkelijk mogelijk maken. Variërend van streaming apps die naar voren komen als je die nodig hebt tot en met het ‘faciliteren van mobiele betaling’.

Geen misverstand: online video wordt alleen maar groter. Gevolgd door steeds meer gebruikers en steeds meer advertentie-euro’s op digitale kanalen.

Interactie
Angry Bytes biedt digitale producten zoals Second Screen en interactieve tv. Oprichter Ralf Verhoef ziet dat de mensen die schema’s maken voor televisiezenders, nog veel te weinig gebruik maken van nieuwe mogelijkheden om de tv-kijker bij de programma’s te betrekken: “Alle content moet en zal voornamelijk door ‘het lineaire’ geduwd moeten worden; onvoldoende rekening houdend met wat de kijkers willen, waar ze zitten.”

Hij denkt dat het anders kan. Door video zo in te zetten dat mensen zich sterker betrokken voelen. Het tweede scherm kan realtime of vooraf worden ingezet door:

  • Samen mee te spelen (Ranking the stars)
  • Tijdens het programma informatie aan de redactie door te geven (Nacht van de popmuziek)
  • De mogelijkheid om aan klant- en ledenwerving te doen (Quiz Natuurmonumenten)
  • Interactie via meerdere platformen (zoals antwoorden via facebook-messenger)
  • Loyaliteitsprogramma waaronder het meespelen tijdens sportwedstrijden en punten inzetten op het verloop en de uitslag van de wedstrijd of het tournooi.

Interactie levert de omroep ook veel meer inzicht in het kijkersgedrag. Ook regionaal, bijvoorbeeld door het verschil in antwoorden in verschillende delen van Nederland.

Kortom: interactie kan video opleuken. En meer dan dat. Want als kijkers klanten worden kan de omroep ook een waardevolle relatie met hen aangaan.

Generation Z
Lucas van der Eerde is net begonnen bij Zoomin.tv, dat zich toelegt op het maken van video-content voor Generation Z, dit jaar iedereen geboren na 1992. Deze doelgroep gebruikt geen traditionele media meer en filtert heel snel wat wel en wat niet interessant voor ze is.

Daarom werkt Zoomin in alle productie met de 3/12/eternity-regel. De eerste 3 seconden zijn bedoeld om de doelgroep emotioneel te pakken. De volgende 12 seconden om na te gaan of de content werkelijk betekenisvol voor ze is. Zijn ze eenmaal door die 15 seconden heen, dan heb je ze voor de eeuwigheid.

Het is de groep van ‘dare, care and share’. Dat is ook de missie van Zoomin.tv. Uit te dragen via het multiplatform-netwerk en vanuit en via hun wereldwijde netwerk van 3500 freelance video-journalisten. Is een verhaal voor de hele wereld geschikt? Dan ‘localizen’ ze het in Amsterdam door het in 21 talen te ondertitelen en de content in te spreken.

Zoomin heeft net een deal gesloten waarmee ze er in de Chinese markt 1,5 miljard jonge gebruikers bij hebben gekregen. Het bedrijf verdient aan advertenties of aan de publisher die iets voor zijn doelgroep wil.

Tijd voor de reclame
MADE.FOR.DIGITAL is een content-productiebedrijf. Ze maken filmpjes en content in opdracht van adverteerders wereldwijd, met name voor digitale platformen.

Vroeger had je dé tv-commercial. Maar nu heb je veel meer content nodig om een campagne over allerlei kanalen uit te rollen. Kernadvies van creatief partner Jelle Kolleman: probeer op de draaidag meer rekening te houden met al die kanalen.

Meer content voor minder geld kan door:

  • Flexibel te zijn
  • Heel veel te produceren, kwaliteit en kwantiteit
  • Met kleinere filmcrews te werken, met minder mensen die meer moeten kunnen en vooral moeten willen
  • Minder grote camera’s in te zetten, kleinere kennen intussen ook hoge prestaties.
  • Verticale video aan te bieden (mobile first)

Personaliseren
David Behrens was voorheen traditionele tv-maker. Tegenwoordig maakt hij bij Ping Media online-video aan de klantenkant. Hij is helemaal van de personalized video. Die wint onder de videoproducties want deze vorm werkt. Zeker nu deze slimmer is geworden en steeds meer op maat wordt gemaakt.

De grootste innovaties zitten in:

  • Modulair maatwerk. Het systeem is tegenwoordig een verzameling clips, elementen en verschillende scenes die aan elkaar worden gelast op het moment dat jij de video krijgt. Zo kunnen mensen verschillend worden aangesproken.
  • Gepersonaliseerde suggesties. Voorbeeld: op basis van jouw belgedrag weet de aanbieder exact welk nieuw telefoonabonnement past.
  • Verborgen personalisatie. Zo gemaakt dat mensen niet eens door hebben dat het speciaal voor hen is.

Samengevat: gepersonaliseerde video werkt, doet het beter en is heel lang houdbaar.

Bron van inspiratie
Kijken we over vijf jaar televisie via internet? Ja, was de heersende mening op dit seminar. Het zal de traditionele omroep en bijbehorende industrie drastisch verhuizen. De tijd dat iedereen maar naar het huis moet komen dat zij hebben gebouwd is voorbij, vatte Ralf Verhoef samen.

De middag was op zich al een bron van inspiratie met zoveel vakmensen onder elkaar. Onder daverend gelach zag Thomas Engel de oplossing al helemaal voor zich: “John de Mol kan ons bellen om een platform te bouwen. Zoomin om jongeren te bereiken. Digital om de advertentie te maken. Angry Bytes om voor interactie te zorgen. En een dag later krijgen ze nog een personalized video…”

1 Trackback / Pingback

  1. Wethouder Wimar Jaeger: Mediastad samen met Amsterdam optrekken

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*