Hilversum gaat Carel Enkelaar recht doen

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum gaat zorgen dat verkeerde gegevens worden rechtgezet op een aan Carel Enkelaar gewijd straatnaambordje op het Mediapark. Dat mailde Broertjes donderdag aan Marcel Enkelaar, de zoon van Carel die eerder die dag bij de burgemeester aan de bel trok.

Carel Enkelaar (1920-1996) was de vermaarde eerste hoofdredacteur van het NTS Journaal, voorloper van het NOS Journaal. Hij leidde het onafhankelijke televisiejournaal van 1955 tot 1963. Daarbij moest hij optornen tegen de omroepen, die het nieuwsprogramma van de Nederlandse Televisie Stichting het liefst zo veel mogelijk aan banden wilden leggen.

Op het inmiddels vijf jaar oude straatnaambordje staat zowel een verkeerd geboortejaar als een verkeerde functie-aanduiding. Enkelaar senior wordt geboortejaar 1921 toegedicht, terwijl de kleine man toen ’al’ een jaar lang luiers vulde. Verder wordt hij versleten voor ’eerste eindredacteur van het Journaal’, terwijl hij daarvan de eerste hoofdredacteur was. Toen Enkelaar junior de NOS daarop vijf jaar geleden aansprak, gebeurde er niets.

Aan Enkelaar junior meldt Broertjes dat voor de tekst op het bordje oud-programmamaker Han Peekel is ingeschakeld, maar dat de NOS daarover met de gemeente geen contact heeft gelegd. De burgemeester schrijft dat een hoge ambtenaar er maandag mee aan de slag gaat en zal regelen dat het goed komt.

FOTO: Carel Enkelaar (rechts). In het midden de nog piepjonge Joop van Zijl en links Ageeth Scherphuis.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*