Het succes van Miljoenenjacht: geen emotie te bekennen

Eerder deze maand was er consternatie in de media over de slotaflevering van kansspelshow Postcode Loterij Miljoenenjacht (RTL4) van 10 april. Op verzoek waren er in deze aflevering mannen ingezet om de koffers te openen, genoemd de ‘kofferguys’ in plaats van de bekende ‘koffergirls’.

 In een persbericht bleek RTL4 trots te zijn op het kijkcijferrecord dat de spelshow met Linda de Mol op 10 april noteerde. En dat record werd toegeschreven aan de knappe mannen, zij leidden tot de meest bekeken uitzending ooit (volgens het SKO bijna 2,8 miljoen kijkers en 39% marktaandeel). Maar is het succes wel alleen aan de kofferguys te danken? Je zou ook kunnen denken dat de mannen juist ongeluk brachten, want de kans op geluk (waarop het ogenschijnlijke simpele spel is gebaseerd) was helemaal verkeken voor kandidaat Folkert. Hij had na 2 ronden alle hoge bedragen om te winnen uit het spel verwijderd; de door hem eerste gekozen koffers bevatten de hoogste bedragen van 100 duizend tot 5 miljoen Euro.

Opvallend was dat studiokandidaat en student Folkert weinig emotie toonde. Je kon aan zijn gezicht niet zien of hij baalde, en zijn vriendin durfde hem bijna niet te adviseren. Presentatrice Linda de Mol was eigenlijk de enige die haar emoties toonde. Zij was ‘not amused’ en probeerde haar schoen op te eten toen Folkert ook het hoge bedrag van een ton kwijt was. Je zou bijna denken dat de show was gemanipuleerd. Want inmiddels is bekend geworden o.a. in historisch programma Andere Tijden (NPO2) in januari 2016, dat kandidaten in spelshows nog wel eens geholpen werden. Van sympathieke personen wilde de producent en omroep liever dat ze wonnen dan van personen waar de kijker niets mee heeft. In de spelshow Avro’s Wiekentkwis bijvoorbeeld hielp presentator Fred Oster sympathieke kandidaten wel eens met een makkelijke vraag om ze in het spel te houden: “Er werd wat geritseld, maar de kandidaten hadden dat nooit door.” En het publiek waarschijnlijk ook niet.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat in de uitzending van Miljoenenjacht ook is gemanipuleerd, want hier nam het lot zijn eigen loop. Je kan hilarische momenten vooraf vastleggen in een script, wat ook bij reality programma’s gebeurt, maar zo’n kansspel heeft een eigen verloop. Meerdere zaken liepen onverwacht in Miljoenenjacht van 10 april. Als kijker verwacht je bepaalde emoties bij spelshow kandidaten, maar wat als studiogast geen enkele emotie vertoont? Het ‘weglaten’ kan een groot effect hebben, en dat gebeurde in deze uitzending. Naast de stoïcijnse kandidaat, was ook het uiteindelijk gewonnen bedrag buiten verwachting laag. Uiteindelijk wint Folkert 9.000 Euro en is daar blij mee, blijkt uit zijn tweet na de uitzending.

Als derde bleek het eind van de show ook niet voorspelbaar. Want op het adres in Amsterdam Zuid dat Winston Gerschtanowitz bezocht om hetzelfde bedrag van 9.000 Euro uit te delen, liep het ook anders. Er werd daar een verjaardag gevierd van de heer des huizes, en die dacht dat dit bezoek als surprise voor zijn verjaardagsfeest was georganiseerd door zijn vrouw. Deze kandidaat wilde het maar niet geloven en dacht aan een grap.

Zie hier hier het succes van een kansspel, het bleef spannend voor de kijker deze slotaflevering.

Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*